Gül, referanduma son noktayı koydu

Güncelleme Tarihi:

Gül, referanduma son noktayı koydu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2008 17:22

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'un, edebiyatcılarla biraya geldiği yemekte, TCK'nın 301. maddesinin Meclis'te bir haftada görüşüleceğini, türbanla ilgili anayasa değişikliği konusunda da “temel hak ve özgürlüklerin referandum konusu yapılmasını doğru bulmadığını” söylediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, bilim, kültür ve sanat alanlarının önde gelen isimleriyle fikir alışverişinde bulunmak için başlattığı "Çankaya Sofraları"nın ikincisinde edebiyat dünyasınınn ünlü isimleriyle biraraya geldi.

Çankaya Köşkü'nde, yazar Adalet Ağaoğlu, Selim İleri, Hilmi Yavuz, Doğan Hızlan, Elif Şafak ve Rasim Özdenören ile saat 12.30 da biraya gelen Gül, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ŞARAP DA İKRAM EDİLDİ

Yaklaşık 3 saat süren yemekle konuklara yapılacak ikramla bizzat Hayrünnisa Gül ilgilendi. Zengin bir menüye sahip sofrada, edebiyatçılara şarap ikramı da yapıldı. Menüde, logos şiş, portakal soslu zentinyağlı kereviz, puf böreği, roka salatası ikram edilirken tatlı olarak limonlu parfe tercih edildi. Beyaz şarapta Doluca Serafin, Fransız Şarabı Chardonnay, kırmızı şarapta ise Doluca Karma, Gamay Boğazkere tercih edildi.

Toplantıda genel olarak, sanatçıların yaşadığı sorunlar, AB ilişkileri ve Türk edebiyatının Dünya edebiyatına açılması konuları gündeme geldi.

GÜL: ”TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER REFERANDUM KONUSU YAPILMAMALI”

Toplantıda edebiyatçılar, siyasetin yarattığı ikiliğin kendilerini rahatsız ettiği görüşünü Cumhurbaşkanı Gül’e ilettiler. Türkiye’de başta türban olmak üzere siyasetin her alanı baltaladığını dile getiren edebiyatçılar, Türk entelektüel dünyasının da sorunlarının olduğunu dile getirdiler.

Toplantıya katılan şair Hilmi Yavuz, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, türbanla ilgili anayasa değişikliği hakkında, “temel hak ve özgürlüklerin referandum konusu yapılmasını doğru bulmuyorum” dediğini aktardı.

Hilmi Yavuz, TCK'nın 301. maddesine de değinen edebiyatçılara Gül’ün, “301. madde Meclis'te bir hafta içinde yasalaşacak” sözünü verdiğini söyledi.

Yavuz, Gül’ün 301. madde hakkında, “Şimdi 301’i konuşuyoruz, arkadan ne gelecek” demesinin gülüşmelere neden olduğunu ifade etti.

GÜL:”HİÇBİR KARİKATÜRİSTE ŞAHSİ DAVA AÇMADIM”

“Çankaya Sofraları”nın devam edeceğini belirtilen Cumhurbaşkanı Gül’ün, bundan sonraki toplantılara ressamları, karikatüristleri ve bilim adamlarını davet edeceği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül’ün, karikatüre bakışıyla ilgili olarak kendisinin yanlış anlaşıldığını, bu zamana kadar hiçbir karikatüriste şahsi dava açmadığını dile getirdiği kaydedildi.

Adalet Ağaoğlu’nun “Hayrünnisa Hanımı da burada görmek isterdik” demesi üzerine ise Gül’ün, “Eğer bu toplantıyı tekrar edersek bu isteğiniz umarım gerçekleşir” dediği öğrenildi.

Toplantıda ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tadilat çalışmaları, Türk Edebiyatını yurtdışında tanıtma projesi olan TEDA projesi de gündeme geldi.

Şair Hilmi Yavuz, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmeyi şöyle değerlendirdi :

“Çok memnun edici bir konuşmaydı. Sanatçıların düşünceleriyle ilgilenilmesi çok önemli. Arada aracı olmadan, düşüncelerimizin en yüksek makamda ses bulması çok güzel.”

EDEBİYATÇILARA KİTAP ARMAĞAN ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül, toplantının sonunda edebiyatçılara bir de imzalı kitap hediye etti. “Abdullah Gül/ Yeni Yüzyılda Türk Dış Politikasının Ufukları” adını taşıyan kitap, Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde yaptığı konuşmaları içeriyor. Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan kitabın kapağında ise Türk Bayrağı ve Abdullah Gül’ün fotoğrafı yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Gül, ilkini 28 Kasım 2007'de gerçekleştirdiği "Çankaya Sofrası"nda, Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat Hamlan ve tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ile buluşmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!