Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Gül ile Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Kadriorg Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlararası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül yaptığı açıklamaya, nazik davetinden dolayı Cumhurbaşkanı İlves'e teşekkür ederek başladı. Bu ziyaretinin Estonya'ya gerçekleştirdiği ikinci ziyaret olduğunu kaydeden Gül, ilk ziyaretini Dışışleri Bakanı olarak 2004 yılında gerçekleştirdiğini hatırlattı. O günden bu güne, Estonya'da büyük değişikliklerin gerçekleştiğini görmekten mutluluk duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
“Sayın İlves'in de söylediği gibi, Türkiye ve Estonya dost ve müttefik iki ülkedir. Tarihten gelen dostluklarımız vardır. 1934 yılında Türkiye Cumhuriyeti burada büyükelçilik açmıştır ve büyükelçi göndermiştir ki o yıllarda Türkiye'nin dünyadaki büyükelçi sayısı azdır. Bugün de Türkiye ile Estonya arasındaki ilişkiler gerçekten çok mükemmeldir. Türkiye Estonya'nın NATO'ya girmesini desteklemiştir. Estonya ve diğer müttefiklerle birlikte NATO daha güçlü hale gelmiştir.
Estonya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Bundan dolayı Sayın İlves ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz.
Bugün, birçok bölgesel ve uluslararası konuları görüşme fırsatı bulduk. Kafkasya'daki gelişmeler, terör konularında kendilerine bilgi verdim. AB müzakere süreci, Kıbrıs konusundaki gelişmeleri kendilerine ayrıntılarıyla anlatma imkanı bulduk. Türkiye ile Estonya arasındaki ilişkilerin mükemmelliği yanında, ekonomik ilişkilerimiz de artmaktadır, ticaret hacmimiz artmaktadır, turizm ilişkilerimiz artmaktadır. 2010 yılında THY'nin direkt sefer başlatma gayesi vardır.”
Cumhurbaşkanı Gül, kendisine ve Türk heyetine gösterilen sıcak ilgi ve misafirperverlik nedeniyle Cumhurbaşkanı İlves'e teşekkür etti.
“GÜRCİSTAN'IN BİRLİĞİNİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Gül, yapılan açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gül, “Rusya ile Gürcistan arasındaki son gerginliği değerlendirir misiniz?” yönündeki soruya şu yanıtı verdi:
“Bugünlerde tabii ki en çok konuşulan konu bu. Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte bu konuyu detaylı bir şekilde konuştuk. Biz bölgedeki sorunların diyalog yoluyla çözülmesini arzu ediyoruz. Kafkaslar'da birçok donmuş problemler vardır. Bu problemleri eğer gününde soğukkanlı olarak ele almazsanız birden sıcak problemler haline geliyor. Biz Gürcistan'ın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü başından beri destekliyoruz. Ama bütün Kafkasya'daki problemlerin çözümü için de Türkiye olarak bir fikir ortaya attık, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu... Bu konuyla ilgili de gayet ümitvarız. Çünkü bölge ülkelerine yaptığımız ziyaretlerden olumlu neticeler aldık.”
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'NE ÖVGÜ
Gül, “Türkiye'nin NATO Savunma Planı'nı destekleyip desteklemediği” yönünde sorulan bir soru üzerine de “Bildiğiniz gibi, Türkiye, Baltık ülkelerinin NATO'ya girişini güçlü bir şekilde desteklemiştir. Ayrıca yine ortak kararımız neticesinde Baltık sınırlarının korunması ile ilgili çalışmalara Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin F-16'ları ile iştirak etmiştir ve başarıyla da bu hizmeti de yapmıştır. Bundan da gurur duyuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, “Diyarbakır'daki üzücü olayın tezkere ile aynı güne, aynı zamana denk gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“Terör örgütü bazı provokasyonlar peşinde. Terör örgütleri daima bundan beslenirler ama Türkiye, terörle mücadele etmekte sonuna kadar kararlıdır. Şundan da gurur duyuyoruz ki Türkiye terörle mücadele ederken Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir silahlı kuvvetlerde görülmeyecek kadar, terörist ile sivilleri ayıran ve yaptığı operasyonlarda özellikle Kuzey Irak'ta sivillere hiç zarar vermeyen bir tavır içindedir. Bu, tüm dünyanın gözü önünde cereyan etmektedir. Bundan da gerçekten gurur duyuyoruz. Ama kararlılığımız devam etmektedir. Teröristler bu tür provokasyonlarına devam edebilirler ama terörle mücadele konusundaki kararlılığımız kesindir.”