Güncelleme Tarihi:
Meclis’te üç muhalefet partisinin temsilcileriyle görüşen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gül’ün onayına sunulan yasada iki temel değişiklik yapacaklarını belirtti. Elvan, “Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın (TİB) özel hayatın gizliliğiyle ilgili olarak internette resen yasaklama kararı alması durumunda, bu kararı 24 saat içinde mahkemeye taşıması zorunluluğu getirilecek. Ayrıca 2 yıl boyunca saklanacak olan internet trafiği verilerinin kapsamını daraltılacak” dedi. Yasanın Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanması halinde hızlıca harekete geçeceklerini belirten Elvan’ın açıklamalarından yarım saat sonra Gül de twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Gül, “Değişikliklerin yapılması için yasayı onayladım” dedi.
GRUPLAR OLUMLU KARŞILADI
Bakan Elvan, Cumhurbaşkanı’nın tereddütlerini gidermek için geçen hafta yasanın uygulama yönetmeliği hakkında bilgi vermiş ve trafik bilgisinin tanımının sınırlandırılacağını bildirmişti. Ancak Köşk’ten, bunun yönetmelikle yapılmasının yeterli olmayacağı sinyali gelince iktidar kanadı, muhalefet ile temasa geçme kararı aldı. Elvan, Meclis’te muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle görüşerek, Köşk’ün onayına sunulan internet düzenlemesinde yapılabilecek değişiklikler hakkında bilgi verdi. Görüşmeler sonrasında Elvan bir basın toplantısı ile yapmak istedikleri düzenlemeleri anlattı. Yaptıkları temaslarda gündeme getirdikleri konulara siyasi parti gruplarının genel olarak olumlu karşıladığını kaydeden Elvan, iki temel konuda değişiklik yapılacağını belirtti.
TİB BAŞKANI YASAKLAMA KARARINI MAHKEMEYE GÖTÜRMEK ZORUNDA
Elvan’ın bahsettiği değişikliklerin ilkini, özel hayatın gizliliği maddesi oluşturuyor. Kabul edilen torba kanunda yer alan düzenlemeye göre, özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde doğrudan TİB Başkanı’nın emri üzerine erişim engellemesi anında yapılabiliyor. Bu karara karşı, itiraz etmek isteyenler ise, sulh ceza mahkemesine gidebiliyor. Getirilmesi planlanan düzenlemeye göre ise, söz konusu karar alındıktan sonra, TİB Başkanı’nın aldığı kararı 24 saat içinde mahkemeye taşıması zorunlu olacak. Mahkemeden gelen karara göre de, engelleme devam edecek veya yürürlükten kalkacak. Mahkemeye gidilmemesi durumunda ise, engelleme kararı yürürlükten kalkacak.
TRAFİK BİLGİLERİNİN KAPSAMI DARALTILACAK
Bir diğer düzenleme de kullanıcıların internet trafik bilgilerini içeriyor. Buna göre, 2 yıl boyunca saklanacak olan internet trafiği bilgileri “taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgileri ile” sınırlı olacak. Trafik verisi olarak trafik bilgisinden fazla bilgi istenemeyecek. Ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi durumunda başkanlık trafik bilgisini alacak ve mahkemeye sunacak. Kabul edilen torba kanunda yer alan düzenlemede ise internet trafik bilgilerinin saklanacağı belirtilirken; bu bilgilerin içeriğine ilişkin bir tanım yer almıyor. Bilgilerin TİB Başkanlığı’na sunulması konusunda da herhangi bir mahkeme kararı aranmıyor.
GÜL KARARINI TWİTTER’DAN DUYURDU
Elvan, basın toplantısında yaptığı açıklamada internetle ilgili düzenlemeleri içeren torba kanunun Cumhurbaşkanlığı’nda olduğunu anımsatırken, “Takdir Cumhurbaşkanı’nda. Bir onaylama söz konusu olursa, hemen Meclis sürecini başlatacağız. Arkadaşlarımız yeni teklifle ilgili süreci başlatacak” dedi. Elvan’ın Gül’ü arayarak, yasayı onaylaması halinde sürecin hemen başlatılacağı bilgisini verdiği de öğrenildi. Elvan’ın basın toplantısından yarım saat sonra ise, Cumhurbaşkanı Gül yasayla ilgili kararını twitter üzerinden duyurdu. Gül, “Bir süredir gündemdeki internet yasası hakkında yoğun mesajlar gönderiyorsunuz. Mesajlarınızda özellikle iki husus üzerinde itirazlar ilettiniz. Bu iki noktaya ilişkin sakıncaların esasen ben de farkındaydım. Nitekim, Hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan’dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım” dedi.
JEOTERMAL YASASINA TRAFİK BİLGİLERİ MADDESİ EKLENDİ
Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının ardından, yasayla ilgili süreç de hızla başladı. Meclise sunulan ve 3. havalimanı projesiyle ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifine, internet trafik bilgileriyle ilgili yeni maddeler de yer aldı. Teklif bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Özel hayatla ilgili düzenlemenin de bugün verilecek önergelerle teklife ekleneceği öğrenildi.
YETERLİ DEĞİL
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Elvan’ın teklifine “Sadece bunlar mı?” diyerek kanunun tamamında problem olduğunu ifade etti. Vural, Elvan’a “Sadece bunlarla ilgili bir düzenleme yapılıyor. Diğer maddelerde de değişiklik yapılması gerekir” değerlendirmesini yaptı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise gazetecilere şu açıklamayı yaptı:
“Yasanın birçok hükmü son derece sakıncalı. Bu sakıncanın farkına sayın bakan varmışlar ve bu çerçevede bazı değişiklikler yaparak iyileştirmeye gideceklerini söylediler. Elbette iyileştirme yönünde atılacak adımları olumlu buluyoruz. Ancak yeterli değil. Sayın bakan iyi niyetle hareket ediyor, bundan hiç kuşku yok. Sakınca giderme yönünde gayret sarf ediyor. Önergeleri henüz görmedik. Torba yasada değişiklik önergesi şeklinde bu düzenlemeleri getirecekler. Önergeler geldiğinde daha sağlıklı, daha doğru değerlendirmeyi yapabileceğiz. Bize henüz bir metin gelmedi.”