Gül: Maraş Kıbrıs'ta çözümün parçası

Güncelleme Tarihi:

Gül: Maraş Kıbrısta çözümün parçası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2006 17:18

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs sorunu çerçevesinde Maraş konusunun ancak kapsamlı bir çözümün parçası olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa-Akdeniz Süreci (Euromed) dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Finlandiya'ya giden Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda, ziyaretine ilişkin açıklamada bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gül, ziyareti sırasında yapacağı en önemli görüşmenin AB dönem başkanlığını yürüten Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile yapacağı görüşme olacağını belirterek, Tuomioja ile Türkiye'nin AB müzakere süreci ve Finlandiya'nın Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerini ele alacaklarını söyledi.

"Görüşme neticesinde Finlandiya'nın Kıbrıs konusundaki önerisine ilişkin bir aşama kaydedilmesini bekleyip beklemediğinin" sorulması üzerine Gül, Türkiye'nin başından beri bu konuda yapıcı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Samimi olarak inanıyoruz ki, eğer kapsamlı bir çözüm gelirse adada, Türkiye, Kıbrıs'ın tamamı ve Yunanistan olarak biz, AB içinde ayrı bir sütun oluşturabiliriz. Doğu Akdeniz'de çok geniş bir işbirliği alanı oluşturabiliriz. Onun için gayet samimiyiz, samimi olduğumuzu da Annan planına verdiğimiz destekle gösterdik. Kıbrıs Türkleri de üstlerine düşen görevi yaptılar ve desteklediler."

Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili kim adım atarsa onunla görüşmeye ve fikir alışverişinde bulunmaya daima hazır olduklarını belirten Gül, "Bu çerçevede dönem başkanı Finlandiya ile de her zaman fikir alışverişinde olduk, yapıcı olduk. Ama tabii ki neticede kabul edilebilir şeyler var, kabul edilemez konular var. Henüz kağıt üzerine dökülmüş bir fikir yok. Ancak Finlandiya'nın geliştirdiği çeşitli fikirler söz konusu" diye konuştu.

KAPSAMLI ÇÖZÜM

Gül, konuya ilişkin bir başka soru üzerine, görüşmelerin sürdüğünü, problemin detayları anlatıldıkça tarafsız bakan herkesin gerçekleri gördüğünü ifade etti.

"Maraş ancak kapsamlı bir çözümün parçası olabilir. Bunu herkes biliyor" diyen Gül, kapsamlı çözümün tarafların rızası ve BM çerçevesinde olması gerektiğini kaydetti.

Toplantı vesilesiyle, ayrıca birçok meslektaşıyla görüşme olanağı bulacağını kaydeden Gül, şu ana kadar Almanya ve Avusturya'nın dışişleri bakanlarıyla yapacağı görüşmelerin kesinleşmiş olduğunu söyledi.

LİLLİKAS İLE GÖRÜŞME SÖZ KONUSU DEĞİL

Bir gazetecinin "Finlandiya'da Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas ile görüşecekleri" yolundaki haberleri sorması üzerine Gül, "Bu tip haberler çıkabilir ama bunlar doğru haberler değildir biliyorsunuz" dedi.
Gül, "Bizim hükümet olarak bu konudaki politikamız gayet açık ve nettir. Kıbrıs ile ilgili, eğer çok taraflı bir görüşme yapılacaksa, Kıbrıs'ta problemin tarafları olan Kıbrıs Rumları, Kıbrıs Türkleri ve ayrıca adanın garantörü ve bu iki tarafın da anavatanı olan Türkiye ve Yunanistan'ın katılacağı toplantı olursa dörtlü, bu toplantıya her zaman katılırız. Her zaman bu toplantıların yapılmasını da teşvik ederiz ama bunun ötesinde söylediğiniz gibi bir görüşme söz konusu değildir" diye konuştu.

EUROMED TOPLANTISI

Finlandiya'nın ev sahipliğinde Tampere'de düzenlenecek Euromed dışişleri bakanları toplantısına ilişkin bilgi de veren Gül, toplantıda ele alınacak konuların önemine değindi.

Haberin Devamı

Gül, dışişleri bakanlarının, Barselona'da geçen yıl sürecin 10. yıl dönümünde düzenlenen zirveden sonra siyasi düzeyde ilk kez bir araya gelmesi açısından da önemli olduğunu belirtti.

Toplantının yarın verilecek bir çalışma yemeğiyle başlayacağını belirten Gül, yemekte Ortadoğu konusunda son gelişmelerin değerlendirileceğini kaydetti. Gül, ertesi gün yapılacak genel oturumda da kültürlerarası diyalog ve Barselona sürecinin işleyişinin değerlendirileceğini söyledi.

Toplantı kapsamında ayrıca, sürecin önemli bir boyutunu teşkil eden kültürler arası diyaloğu geliştirmek amacıyla kurulan ve merkezi İskenderiye'de bulunan Anna Lindh Vakfı'na dahil ulusal ağların bir araya geleceğini belirten Gül, Türkiye'den bu vakfa ulusal ağ olarak İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın katılacağını hatırlattı. Gül, bu çerçevede 27 Kasımda düzenlenecek ve sivil toplum örgütlerinin de yer alacağı "kültürel çeşitlilik ve sivil toplum hareketleri" konulu açık tartışmaya katılmayı öngördüğünü belirtti.

NATO ZİRVESİ

Finlandiya ziyaretinin ardından NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesinde Türkiye'yi temsil edecek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Riga'ya gideceklerini hatırlatan Gül, zirvede 21. yüzyılın tehditleri karşısında NATO ittifakının siyasi ve askeri dönüşümünün ayrıntılı ele alınacağını söyledi.

Haberin Devamı

Zirve gündeminde, terörizm, Afganistan, Irak, Batı Balkanlar da dahil olmak üzere Türkiye'yi yakından ilgilendiren konuların bulunduğunu belirten Gül,zirvenin, ortaklıklar konusunda NATO'nun yapacağı atılımlar, NATO'nun genişlemesi ve bu bağlamda aday ülkelere verilecek mesaj bakımından da önem taşıdığını kaydetti. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, NATO zirvesi sırasında Erdoğan ile bazı ikili görüşmelerde de bulunacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!