Gül: Kapalı rejimlere artık yer yok

Güncelleme Tarihi:

Gül: Kapalı rejimlere artık yer yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2011 12:57

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Libya konusunda Türkiye'nin yoğun diplomasi yürüttüğünü belirterek, "Akdeniz kıyısında kapalı rejimlere artık yer yok. Demokrasi bütün bölgede gerçekleşecektir'' dedi.-

Haberin Devamı

Endonezya'da bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile Özgürlük Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Türkiye'nin Endonezya ile ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine çıkardığını ve kapsamlı işbirliği içinde olduğunu belirterek, Yudhoyono'nun 25 yıl sonra geçen yıl Türkiye'yi, kendisinin de 16 yıl sonra Endonezya'yı ziyaret ettiğini, bu da iki ülkenin ilişkiler konusunda iradesini ortaya koymasının bir göstergesi olduğunu söyledi.

 

Gül, görüşmelerde ele alınan konuların uygulamaya konulacağını ve ortaya konulan hedeflerde başarıya ulaşılacağını belirterek, "İslam dünyasının en gelişmiş iki ülkesi Türkiye ve Endonezya'nın, büyük nüfuslara sahip olmaları ve demokrasiyle yönetilmeleri en önemli ortak özellikleridir. Güçlü ekonomiye sahip G-20 üyesi iki ülkenin daha fazla işbirliği yapma imkanı bulunuyor. Görüşmemizde ekonomi, karşılıklı yatırımlar, savunma sanayi, turizm, tarım ve eğitim alanlarında işbirliği potansiyellerini ele aldık" dedi.

 

Haberin Devamı

Endonezya'nın ASEAN'ın en önemli ülkesi olduğunu ifade eden Gül, ''Türkiye 600 milyon nüfusa hitap eden ASEAN ile işbirliğini geliştirmek istemektedir. İlişkilere verdiği destekten dolayı Sayın Yudhoyono'ya teşekkür ediyorum'' diye konuştu. Türkiye'nin Endonezya ile İKÖ ve D-8 bünyesindeki işbirliğine de büyük önem verdiğini kaydeden Gül, D-8'in vizyonunun yeniden yapılandırılması konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

 

Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono da Gül'ün ülkesini 16 yıl sonra ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, ziyaretin tarihi nitelik taşıdığını vurguladı.

 

LİBYA KONUSU

Açıklamanın ardından Gül ve Yudhoyono, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Libya'ya yönelik 'İslam Barış Gücü' fikrini nasıl değerlendirdiğine yönelik soruya Cumhurbaşkanı Gül, "Bu konuyu geniş bir şekilde konuştuk.

 

Haberin Devamı

Libya'da her şeyden önce kanın durması ve Libya'nın tarumar olmaması, altyapısının yıkılmaması gerekmektedir. Şu da bir gerçektir ki Akdeniz kıyısında kapalı rejimlere artık yer yoktur.

 

Dolayısıyla demokrasi bütün bu bölgede gerçekleşecektir. Libya halkının daha fazla zarar görmemesi, daha fazla kan akmaması için NATO çatısı altında hareket yürütülmektedir.

 

Ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Türkiye ve Endonezya'nın her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını konuştuk. Aslında bununla ilgili çok yoğun bir diplomasi trafiği yaşanmaktadır.

 

Dışişleri Bakanımız yoğun bir şekilde konunun içinde. Ankara'ya Libya'dan hem muhalefet hem eski iktidar olmak üzere her iki tarafın ziyaretleri söz konusudur. Ateşkesin sağlanmasıyla ilgili her türlü katkıyı vermeye hazırız'' diye yanıtladı.

 

Haberin Devamı

Aynı soruya Yudhoyono ise Libya'daki gelişmeleri yakından izlediklerini ve Gül ile görüşmesinde sorunun nasıl çözülebileceğini ele aldıklarını belirterek, "Libya'da silahların susması gerekir. Libya'da ateşkes sağlanırsa ve barışı koruma çabasına girilirse, Endonezya böyle bir çabaya katılabilir'' dedi.

 

ENDONEZYA İLE 10 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

 

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda yöneltilen bir soruya ise G-20 üyesi iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeterli olmadığını belirterek, "Türkiye'nin Endonezya'da 70 milyon dolar, Endonezya'nın Türkiye'de 600 bin dolar tutarında yatırımı var.

 

Bu rakam çok düşük. İş adamlarının iki ülke arasındaki potansiyeli fark etmesi gerekir. Endonezya'yı siyasi ve ekonomik yapısıyla yatırım yapılabilecek bir ülke olarak görüyoruz" diye yanıtladı.

 

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.7 milyar dolar düzeyinde olduğunu, bunun 1.3 milyar dolarını Endonezya'nın Türkiye'ye ihracatının oluşturduğunu hatırlatan Gül, şunları söyledi:

 

''Ticaret hacminde ilk hedefimiz 5 milyar dolar, daha sonra bunu 10 milyar dolara çıkarmak. Potansiyel olduğu için bu hedefin kolaylıkla gerçekleşeceğine inanıyorum.

 

Türkiye ile Endonezya arasında serbest ticaret anlaşması için çalışma grubu kuruldu. Çalışmaların olumlu sonuç vermesini ve anlaşmanın kısa sürede imzalanmasını temenni ediyorum.

 

ANLAŞMALAR

Öte yandan, ortak basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Endonezya arasında diplomatik ve hizmet pasaportlarına vize muafiyeti ve afet yönetimi anlaşmalarıyla, dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği öngören mutabakat zaptı imzalandı.

 

Haberin Devamı

Özgürlük Sarayı'ndaki programın ardından kaldığı Shangri-La Oteli'ne geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, burada Endonezya'nın kanaat önderleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!