Erdal Sağlam yazdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2007 00:00
Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olamamasının AKP’ye oy kazandırdığı gözleniyor ama "Kayseri her seçimde iktidar olan partiyi seçmiştir, yani son anda ibre dönerse AKP’den hızla kaçış olabilir" saptaması da yaygın. Gül’ün itibarına rağmen AKP’nin 2002’deki 7 milletvekilliğini yakalaması zor.
KAYSERİ seçimlerinin sonuçları hakkında şimdiden net bir şey söylemenin zorluğuna herkes katılıyor. Ancak yaptığımız temaslar sonucunda şunu net olarak söyleyebiliyoruz ki; seçimler diğer illere kıyasla Kayseri’de çok daha centilmence geçecek, çatışmalar olmayacak.
"Kendine özel muhafazakárlığı olan bir iş kenti" şeklinde tanımlanabilecek Kayseri’de birliği bozacağı, kente zarar vereceği düşünülen hareketlere, tüm siyasi kesimler karşı çıkıyor. Kayseri’de dolaştığınızda, "hemşerileri Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olamamasının yarattığı hayal kırıklığı" açıkça seziliyor. Bu durumun AKP’ye oy kazandırdığı gözleniyor, ama "Kayseri her seçimde iktidar olan partiyi seçmiştir, yani son anda ibre dönerse AKP’den hızla kaçış olabilir" saptamasına da çoğu kimse katılıyor. Gül ve AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin bu şehirde partilerine büyük itibar ve oy kazandırdıkları kesin. Ancak bütün bunlara rağmen, 2002’deki 7 milletvekilliğini yakalamaları çok zor görünüyor.
MHP: 2 VEKİLİMİZ KESİN
İlk olarak ziyaret ettiğimiz MHP İl Başkanlığı’nda, eski il başkanlarından oluşan bir
seçim komitesiyle karşılaşıyoruz. Çünkü mevcut ve bir önceki il başkanları milletvekili adayı olmuş ve eski bakanlardan "Çakmak Paşa" lakaplı Sabahattin Çakmakoğlu’nun ardından listeye girmişler. Milletvekili aday listesi için burukluklar seziliyor ama MHP’liler, yeniden Kayseri’deki güçlü günlerine dönmeye çalışıyorlar. "Gerçekçi konuşuyoruz" diyen seçim komitesi başkanı, eski il başkanı ve milletvekillerinden Hamdi Baktır, "Bu kez 2 milletvekilini kesin çıkarırız, 3’ü zorluyoruz" diyor. MHP’nin seçimlere hazırlanırken bu kez gerçekçi sosyal analizlere, büyüyen tarikatlara, AKP’nin avantajlarına göre strateji oluşturmaya çalıştığını gözlüyoruz. Örneğin, kadınların sıcak bakmadıklarını saptamışlar, buna çözüm arıyorlar.
AKP’LİLER 8-0 DİYOR
En kalabalık il binası yine AKP’nin. AKP İl Başkanı Mahmut Cabat, 2002 seçimlerinde 7-1 kazandıklarını, CHP’den giren Muharrem Eskiyapan’ın daha sonra AKP’ye katıldığını, yani sonucun 8-0 olduğunu hatırlatıp, "Bu kez seçimlerde 8-0 yapacağız" diyor. AKP il yönetiminde, Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’de liste nedeniyle bir kırgınlık olduğunu, aslen Kayserili olsalar da tanımadıkları bürokratların listelerde ön sıralarda yer almalarına tepki gösterildiğini duyuyoruz. Ancak İl Başkanı Cabat bu konudaki sorularımızı geçiştirip, "İyi olurdu ama yine de 8-0 alacağız" demekle yetiniyor. Özhaseki ise listeye bir kırgınlığının olmadığının altını çizip, "Ben belediye başkanı olarak genel seçim olduğu için geri planda duruyorum" diyor.
CHP’DE LİSTEYİ BEĞENİYORLAR
Kayseri’de en sorunsuz milletvekili aday listesinin CHP’de olduğu yargısına, rakip siyasi partilerin yöneticileri de katılıyor. İlk kez etnik kökene göre değil, hak edene göre liste yapıldığı görüşündeler. 1. sırada yer alan işadamı Şevki Kulkuloğlu’yla seçimleri konuşurken, CHP’nin bu kez 2 milletvekilliğini garanti gördüğünü, daha fazlasını hedeflediğini söylüyor. Kulkuloğlu, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olamamasının yarattığı kırgınlık ve "mağduriyet" duygusunun AKP’ye sempati kazandırdığı görüşüne katılıyor. Ancak AKP hükümetinin başta işsizlik ve cumhuriyet değerlerine karşı tutumu nedeniyle çok yıprandığını, bunun oylara yansımasını beklediklerini söylüyor.
Takımda kalması için verilen arsa kimin?
Kayseri’de seçim kampanyaları, her zamanki gibi centilmenlik sınırları içinde geçecek ama şehirdeki AKP hákimiyetine ilişkin bazı şüpheler dile getirilmeye başlanmış. MHP’li yöneticilerden biri, o gün yerel gazetede çıkan Kayserispor’un milli futbolcusu, "Mehmet Topuz’u takımda tutmak için arsa verildi" haberini gösterip "Bu arsa kimin?" diye soruyor. Futbol, şehir için önemli ve bir takımları 2. Lig’e düşse de, futbolda son yıllarda yaşanan başarının AKP yönetimine yaradığı açık. Şehirdeki futbol tutkunluğu nedeniyle açık açık futbol takımlarına ilişkin eleştiri yok ama buraya verilen politik desteğin arkası kurcalanıyor.
BENCEAKP’nin 2002 seçimlerindeki 7 milletvekilliğini alması bu kez çok zor görünüyor. 6 AKP, 1 CHP, 1 MHP olabilir. Ancak baraj sorunu olmaması halinde, bizce en büyük ihtimal AKP’nin 5 milletvekilliği alıp, geri kalan 3 milletvekilliğinin CHP ve MHP arasında paylaşılması...