Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kuveyt temaslarının son gününde kaldığı Emirlik Sarayında Türk gazetecilerle bir araya geldi. Kameraların kısa bir süre görüntü almasını izin verildi. Kameralar dışarı çıkarıldıktan sonra gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl olduğu gibi, yasama yürütme ve yargı organları başkanlarını bir araya getireceğini söyledi.
“TSK’NIN ŞÖHRETİ BURALARDA GIPTA EDİLEN BİR KONUDUR”
Kuveyt temasları hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, savunma alanında işbirliği olup olmayacağı şeklindeki bir soruya, “Türkiye özellikle körfezin güvenliğine önem veriyor. Körfez ülkeleriyle birlikte görünmesi çok anlamlıdır. Çok değerli bir resimdir. Önce bu bir politika, bunun ötesinde eğitime dönük faaliyetler var. TSK’nın şöhreti buralarda gıpta edilen bir konudur” yanıtını verdi. Gül, Körfez savaşı sırasında Türkiye’nin Kuveyt’e verdiği desteğin unutulmadığını da sözlerine ekledi.
İRAN’IN NÜKLEER FAALİYETLERİ
İran’ın nükleer faaliyet gösterdiği istasyonlardan birinin Kuveyt’e çok yakın olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “orası vurulsa en büyük tehlike burası için. Aynı körfezdeki suyu arıtarak kullanıyorlar. O suyun kirlenmesi bile bunlar için hayatı. İran’la olan meselinin diplomatik yollardan çözümü onlar için çok önemli” dedi. İran’a BM’den bağlayıcı bir ambargo kararının çıkması durumunda bundan en çok Türkiye’nin zarar göreceğin söyleyen Cumhurbaşkanı Gül,. Dünyanın bizim gayretlerimizi anlaması lazım” şeklinde konuştu.
ARINÇ’A YÖNELİK SUİKAST İDDİASI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddiasını hatırlatan bir gazeteciye, “ detaylarını bilmiyorum” yanıtı verdi. Gül, aynı gazetecinin “Genelkurmay Başkanıyla görüşecek misiniz” şeklindeki sözlerine de, “ haftalık görüşmemiz devlet görüşmesi, hepsiyle görüşüyoruz. Tam bilmeden için iç yüzünü bir şey söylemek doğru değil “ yanıtını verdi.
CUMHURBAŞKANI GÜL, YASAMA YÜRÜTME VE YARGI ORGANLARI BAŞKANLARINI BİRARAYA GETİRECEK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Yasama, Yürütme ve Yargı organlarının başkanlarını bir araya getirip getirmeyeceği de soruldu. Gül, bu soruya “ yeni yıl vesilesiyle yapacağız tabi” yanıtını verdi.
GÜL: “KRİZ VAR DEMEM”
Türkiye’nin içerideki görüntüsüyle dışarıdaki görüntüsünün farklı olduğu yönündeki bir yoruma da yanıt veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “ bu üzüntü verici. Bu Türkiye’ye yakışmaz. Bu rahatsızlık büyürse bu dışarıdaki görüntümüzü zedelemeye başlar. Bir ülke içerde güçlüyse, dışarıda güçlü olur. Bir ülkenin demokratik meseleleri, siyasi meseleleri çok çalkantılı olursa, yine o ülke dışarıda başı dik bir şekilde temsil edilemez” şeklinde konuştu. Gül böyle bir sıkıntı var mı şeklindeki bir soruya da “ şuanda bir kriz var demem” yanıtını verdi.
SİYASETTE ÜSLUP TARTIŞMALARI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül siyasetteki üslup tartışmalarının hatırlatılması üzerine, “ siyaseti temsil edenler, sadece Genel Başkanları kastetmiyorum. Siyasetçilerin üslubü çok yaralayıcı oluyor. Türkiye’nin önemli meseleleri, bundan önceki hükümetlerin olduğu gibi, bundan sonraki hükümetlerin meselesi olacak. Önemle konular var. Bu konuların halliyle ilgili, herkesin beraber çalışabilmesi, bunları hükümetler üstü meseleler olarak görüp yaklaşma anlayışı gerekir” şeklinde konuştu.
İSRAİL ZİYARETİ
Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka’da görüştüğü ve davet aldığı İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in davetine ne zaman icabet edeceği sorusuna da, “ davete ‘peki’ dedim. Faydalı olacağı bir zamanda yapılması için çalışılıyor” yanıtını verdi.
YARGI TARTIŞMALARI
‘Yargının kendi mensupları arasında bir çekişme var mı ? ‘ sorusuna da yanıt veren Cumhurbaşkanı Gül, “ büyük camia bunlar. Küçük nüfuslu bir ülke değiliz. Bizim sadece yargı camiamız Avrupa’daki çoğu ülkeden büyük. Öyle büyük olunca, uygulamadan bazı sorunlar çıkabiliyor. Kuralların hakim olduğu hukuk devletinde makamlara bakılmadan, bu uygulanır. Görüyoruz gazetelere yansıyor. Bunların hiçbiri ortada kalmaz. Neticede çok detaylı hukuk kuralları var. Gönül arzu eder ki bireysel düşünceler mesleğin gerektirdiği titizliği zedelemesin” şeklinde konuştu.
TELEFON DİNLEMELERİ
Telefon dinlemenin daha ayrı bir şey olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: burada büyük bir karışıklık söz konusu. Biraz üzücü tabi, telefonla ilgili oluşan kanaatte biraz bilgilenmemek var. Teknolojik gelişme dezavantajlar da getiriyor. Yetkisiz kanunsuz suç teşkil eden dinlemelerdir. Bunlar suçtur. Delil olarak ta kullanılamaz. Mahkemelerimizde. Türkiye’de bu varsa başka ülkede de var. Biraz böyle bir hava verildi. Yetkili organların mahkeme kararı olmadan dinleme yaparlarsa ayrı bir suç. Bunanla ilgili hemen tespit edilebilir. Diğer taraftan mahkeme kararıyla yapılan dinlemelere kimse bir şey diyemez. Türkiye’de işkence niye artık yok. Çünkü suçluyu bulmak için eskiden zor kullanarak suçluyu aranırdı. Değişen ceza yasalarında, teknik kullanıp deliller ortaya çıkarılıp suç zanlının önüne konuluyor. Mahkeme kararıyla yapılan şeyleri suç gibi göstermemek lazım. Onların da sayısı çok sınırlı.