Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Kerkük sorununun çözümlenmemesi durumunda Irak sorununun içinden çıkılmaz bir hal alacağını belirtti.
Tan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün BM'de gün boyu süren görüşmeleriyle ilgili olarak Türkevi'nde düzenlediği brifingde, Gül'ün yaptığı ikili görüşmelerde hangi konuların ele alındığını gazetecilere anlattı ve değerlendirmelerde bulundu.
Gül'ün, 61. BM Genel Kurul genel görüşmelerinin açılışında ABD Başkanı George W. Bush ile ayaküstü merhabalaştıklarını belirten Tan, Gül'ün Bush'un konuşmasını Genel Kurul salonunda izlediğini belirtti.
GÜL'ÜN KARADAĞ BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞMESİ
Tan'ın verdiği bilgiye göre Gül'ün Karadağ Başbakanı Milo Cukanoviç ile yaptığı görüşmede üç temel konu ele alındı. Toplantıda Karadağ tarafı Türkiye'nin Karadağ'ı tanımasından ötürü Türk tarafına bir kez daha teşekkür etti. Tan Türkiye'nin Karadağ ile sıcak ilişkileri olduğunu ve Türkiye'nin bu ülkeyle diplomatik ilişkiler kurma hazırlığında olduğunu söyledi.
Ayrıca görüşmede Türk tarafının, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne adaylığı için Karadağ'ın desteğini beklediğini ilettiğini belirten Tan, Karadağ'ın konuya olumlu baktığını açıkladı.
SLOVAKYA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞME
Gül'ün Slovakya Dışişleri Bakanı Jan Kubiş ile görüşmesinin çok sıcak geçtiğini belirten Tan, görüşmede Jan Kubiş'in Gül'e, Türkiye'nin Slovakya'nın NATO üyeliğini desteklediğini aynı şekilde Slovakya'nın da Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne adaylığını destekleyeceğini söylediğini kaydetti.
Tan, Gül'ün Slovak Bakana Kıbrıs sorununu uzun uzun anlattığını belirterek görüşmede özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecinin Kıbrıs sorunundan ayrı tutulması gerektiğinin vurgulandığını söyledi.
GÜL-D'ALEMA GÖRÜŞMESİ
Gül'ün, İtalyan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema'yla görüşmesinde özellikle Lübnan'da BM barış gücü UNIFIL II'ye asker gönderilmesi konusunun ele alındığına işaret eden Tan, toplantıda İtalyan tarafının Lübnan'a asker gönderen bir ülke olarak Türkiye'nin de bölgeye asker gönderme kararından memnuniyet duyduğunu açıkladı.
Ayrıca İtalyan heyeti, Gül'ün konuyla ilgili TBMM kararı alınmadan önce bölgeye yaptığı temaslarla ilgili bilgi istedi. Görüşmede Gül, bölge ziyaretini ve temaslarını ayrıntılı bir şekilde İtalyan tarafına anlattı. Görüşmede, Türkiye'nin bölgenin bir an önce istikrara kavuşmasını beklediğini ileten Gül, meselenin esasının Filistin olduğunu vurguladı. Tan yine bu toplantıda da Gül'ün Kıbrıs konusunda detaylı açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.
Dışişleri Bakanı Gül'ün, görüşmede, Dünya Sağlık Örgütü Direktör adayı Prof. Dr. Tomris Türmen'i de D'Alema'ya tanıttığını belirten Tan, Türkiye'nin bu önemli göreve Türmen'in seçilmesine çok önem verdiğini söyledi. Türkiye'nin adayının çok güçlü bir aday olduğunu kaydeden Tan, seçimlerin kasım ayında olacağını bildirdi.
IRAK ÖZEL TEMSİLCİSİ GAZİ İLE GÖRÜŞME
Tan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Eşref Gazi ile görüşmesinin de kapsamlı geçtiğini ve Gazi'nin kendisine bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi verdiğini söyledi. Tan'ın verdiği bilgiye göre görüşmede Gazi, ”Irak'taki durumun endişe verici olduğunu ve son Lübnan çatışmalarında ölen insan sayısından daha fazla insanın Irak'ta öldüğünü” iletti.
Gazi, başta ABD olmak üzere ilgili ülkelerin burada istikrarın sağlanması için acilen çaba sarf etmeleri gerektiğini dile getirdi.
KERKÜK KONUSU
Gül de Gazi'nin görüşlerine katıldığını belirterek Irak meselesinin çok ciddi bir mesele olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda Kerkük konusunu da gündeme getiren Gül, Türkiye'nin BM'den bu konuda daha aktif,yapıcı bir tutum sergileyerek Kerkük'te 2007 yılı sonunda yapılacak referandumdan önce bir uzlaşma sağlanması konusunda çaba harcamasını istediklerini belirtti.
Kerkük'te bir denge olduğuna işaret eden Tan, Kürtlerin Türklerin akrabası olduğunu ve konunun Türk-Kürt meselesi olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, “Kerkük sorunun herkesin kabul edebileceği bir çözüme ulaştırılmadığı takdirde Irak sorunun da içinden çıkılmaz bir hal alacağını” söyledi. Bu bağlamda Türkiye'nin Kerkük'teki tarafların bir uzlaşmaya varmasını istediğini belirten Tan, bu uzlaşı sağlandıktan sonra konunun referanduma götürülmesini istediğini söyledi. Tan “Aksi takdirde doğrudan referanduma gidilirse bunun sonucu mutlaka birtakım karışıklıklara yol açacaktır” dedi.
Tan, Gül-Gazi görüşmesinde ayrıca BM'de yapılacak “Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı”nın ayrıntılarının da gündeme geldiğini ifade etti.
AMR MUSA İLE GÖRÜŞME
Sözcü Tan, Dışişleri Bakanı Gül'ün Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüşmesinde ise Arap Birliğinin öncülük ettiği “Türk-Arap Forumu”nun kurulmasıyla ilgili görüş alış verişinde bulunulduğunu söyledi. Tan, Papa'nın Müslümanları inciten sözlerinin de görüşmede gündeme geldiğini belirterek toplantıda Musa'nın, “bu açıklamaların zamansız ve yersiz olduğunu ve herkesi rencide ettiğini” vurguladığını söyledi.
Tan'ın verdiği bilgiye göre Musa, Gül'e, Orta Doğu barış sürecinde Arap Birliğinin faaliyetlerini detaylı anlattı ve Filistin meselesinin bölgedeki diğer sorunların da kaynağı olduğunu vurguladı. Orta Doğu barış süreci müzakerelerinin başlaması gerektiğini belirten Musa, bu kapsamda ABD ve İsrail'in ikna edilmesi gerektiğini dile getirdi. Gül de Orta Doğu barış sürecini temaslarında hep gündemde tuttuğunu belirtti.
MEKSİKA, MİKRONEZYA VE SİNGAPUR
Tan, Gül'ün Meksika Dışişleri Bakanı Luis Ernesto Derbez Bautista'yla görüşmesinde tarafların ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini, ekonomi ve ticaret gibi pek çok konunun gündeme geldiğini belirtti. Türkiye'nin Mikronezya ile de diplomatik ilişki kurmaya hazırlandığını belirten Tan, Gül'ün Mikronezya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Redley Killion'la yaptığı görüşmede, Türk heyetinin Mikronezya'dan İstanbul'a bir fahri başkonsolos ataması isteğini ilettiğini kaydetti.
Ayrıca Türk tarafı iki ülke arasındaki turizm potansiyelinin destekleneceğini ifade etti.
Tan, Mikronezya'nın Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığına tam destek verdiğini kaydetti. Gül'ün Singapur Dışişleri Bakanı George Yeo ile yaptığı görüşmede de Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne adaylığının gündeme geldiğini belirten Tan, Singapur'un konuya sıcak baktığını söyledi.
Tan Bakan Gül'ün akşam ABD Başkanı Bush'un heyet başkanları ve eşleri onuruna vereceği resepsiyona katılacağını da sözlerine ekledi.
İLERLEME RAPORUNUN ERTELENMESİ
Tan, AB Komisyonu'nun Türkiye hakkındaki ilerleme raporunun yayımlanmasının
8 Kasım'a ertelenmesiyle ilgili bir soru üzerine, konunun teknik nedenlerden dolayı ertelendiğini söyledi.