Güncelleme Tarihi:
Londra'da Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtlayan Gül, Türkiye'nin ekonomik güçlükler yaşadığını, krizler atlattığını, ancak şu anda ekonominin rayında olduğunu ve IMF programının uygulamada bulunduğunu hatırlattı.
  Â
Büyüme hızında artış kaydedildiÄŸini de belirten Gül, Türkiye'nin AB'ye üyelik konusunda hala bazı eksikleri bulunduÄŸunu, ancak bunların tümünden haberdar olduklarını anlattı.Â
  Â
AB'ye üyelik isteği bir yana, hükümetin Türkiye ve Türk halkı için daha iyi şartları oluşturmaya gayret ettiğini vurgulayan Abdullah Gül, pek çok reformun yapıldığını, yenilerinin yolda olduğunu kaydetti.
   Â
YUNANÄ°STAN VE KIBRIS
   Â
Stratejik olarak Avrupa'nın da Türkiye'ye ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Bakan Gül, son olarak Irak krizinin bunu bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi. Türk halkının da AB üyeliğine büyük çoğunlukla destek verdiğini hatırlatan Gül, bir soru üzerine de Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlara değindi.
  Â
Gül, Türkiye ile Yunanistan arasında bir süredir devam eden görüşmelere dikkat çekerken, bu görüşmelerde olumlu gelişmeler kaydedildiğini bildirdi. Halen bu toplantıların rutin olarak sürdüğünü ve tarafların meselelere dikkat ve titizlikle yaklaştığını anlatan Gül, Kıbrıs konusunda ise Türkiye'nin çözümsüzlüğü çözüm gören bir yaklaşımı bulunmadığını vurguladı.
  Â
"ANNAN PLANI MASADA"
Abdullah Gül, Ada'da kalıcı ve iki tarafın eşitliğine dayanan bir çözüm için çalıştıklarını ''çözümün iki taraf açısından da kabul edilebilir olmamasının daha büyük güçlüklere yol açacağına'' işaret etti. Son dönemde iki toplum arasındaki karşılıklı geçişlere dikkat çeken ve yüzbinlerce insanın birbirlerinin sınırları içine girdiği bu geçişler sırasında tek bir olayın bile yaşanmadığını hatırlatan Gül, ''İşte bu gerçek bir güven arttırıcı önlemdir'' dedi.
  Â
Dışişleri Bakanı Gül, KKTC üzerindeki ekonomik ambargoların kalkması gereğine de dikkat çekerken, böylece yeniden masaya oturulduğunda daha iyimser ve olumlu bir ortamın sağlanabileceğini vurguladı.
  Â
''Kıbrıs'ta çözüm için 2004 yılı önemli ve biz bunun bilincindeyiz'' diyen Gül, ''Biliyoruz ki Annan planı masada. Bunun üzerinde ciddiyetle çalışmalıyız. Bunu yapıyoruz. Olaya iki taraf da yapıcı olarak yaklaşmalı. Ben sonuçtan iyimserim'' dedi.
   Â
IRAK
   Â
Irak ile ilgi bir soru üzerine, bu ülkede durumun en kısa sürede normale döneceğini ve Irak'ın uluslararası açıdan tanınan bir sisteme kavuşacağını anlatan Gül, ''Biz de bunu desteklemeliyiz. Irak'ta yeni bir Anayasal konsey var. Bu konseyin çalışmaları da gerçekçi olmalı'' dedi.
  Â
Irak'ta Araplar, Kürtler ve Türkmenler'in asli unsurlar olarak bulunduklarını ve diğer bazı azınlıkların da nüfus yapısı içinde yer aldıklarını hatırlatan Gül, ''önce demografik bir çalışma yapılmalı ve Irak birleşik tek bir ülke olarak korunmalı. Bu yeni anayasa bölünmeyeizin vermemeli'' görüşünü ortaya koydu.
  Â
Federasyon ya da otonomi sözkonusu olacaksa bunun da etnik ya da dini kökenlere değil, bölgelere dayanması gerektiğini yoksa Irak'ı birarada tutmanın güç olacağını anlatan Gül, bütün dünyanın Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklediğine işaret etti.
  Â
OLASI KÃœRT DEVLETÄ°
Gül, Irak'taki Kürt liderler Talabani ve Barzani'nin otonominin ötesine geçmeye kalkışması halinde ne olacağı yolundaki bir soruyu yanıtlarken de, şöyle dedi:
  Â
''Buna sadece Türkiye değil, İran, Suriye ve diğer bölge ülkeleri de karşı. Irak'taki Kürtler de Türkmenler de bizim akrabalarımız. Biz yıllarca Habur sınır kapısı kanalıyla onlara destek olduk ve buna da devam edeceğiz. Ama bölünmeye biz de Ortadoğu'daki bütün ülkeler gibi karşıyız. Biz Irak'ta Araplar, Kürtler, Türkmenler ve diğer bütün azınlıkların refah ve mutluluk içinde, bütün özgürlüklerin tadına vararak yaşamasını istiyoruz'' dedi.
  Â
"ANNAN PLANI KABUL EDÄ°LER HALE GETÄ°RÄ°LMELÄ°"
Bakan Gül, bir soru üzerine de Annan planına sadece KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın değil, Rum kesimi lideri Papadapoulos'un da karşı çıktığını ancak onun bunu açıkça ortaya koymadığını bildirdi. Gül, ''bırakın bunları. Plan masada. Gelin bunu her iki taraf için de kabul edilebilir hale getirelim'' dedi.
  Â
8.5 MÄ°LYAR DOLARLIK AMERÄ°KAN KREDÄ°SÄ°
Bir soru üzerine, Türkiye ile Washington arasındaki ilişkilerde, her zaman olduğu gibi stratejik ortak iki ülke arasındaki sıcaklığın bulunduğunu belirten Gül, önümüzdeki günlerde Washington'a gideceğini ve ABD senatosu tarafından onaylanan 1 milyar dolarlık hibeyi 8.5 milyar dolarlık krediye çevirmek için son imzaları atacağını da açıkladı.
''Biz bunu böyle kullanmayı tercih ediyoruz'' diyen Gül, bu konuda bir sorun bulunmadığını, bütün hazırlıkların tamam olduğunu belirtti.
  Â
ORTADOÄžU BARIÅž KONFERANSI
Gül, Ortadoğu barışı konusunda taraflara yardım önerdiklerini ve gerekirse Türkiye'de konuyla ilgili bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını belirttiklerini de anlatırken, ''sadece Türkiye'de bir toplantı yapmak değil, barış için nerede bize ihtiyaç duyulursa orada olmaya hazırız'' dedi.