Gubetçiler artık oto kiralayanlara kazandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Gubetçiler artık oto kiralayanlara kazandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 11:17

Son yıllarda ülkelerine eskisi kadar yatırım yapmamakla eleştirilen gurbetçilerin, oto kiralama sektörüne yaz aylarında büyük hareketlilik getirdikleri bildirildi.

1960'lı yıllardan itibaren inşaattan, eğlence sektörüne kadar çok sayıda sektörün adeta “dört gözle” beklediği, Anadolu'daki esnafın bile ödemelerini “harmancı, pancarcı, Almancı” diye 3 döneme ayırdığı gurbetçiler, gerek yaşadıkları ülkelerde artan hayat pahalılığı, gerekse yeni nesilin anavatanlarında fazla yatırım yapmaması sonucu eskisi kadar getiri sağlamıyorlar.

Düğünlerini bile yaşadıkları ülkede yapmayı yeğleyen gurbetçiler, konutlarını genç nesilin talebi doğrultusunda geçimlerini sağladıkları yerlerde alıyor, hatta ticaretteki gelişim sonucu daha önce sadece Türkiye'de bulunan ürünlerin yurt dışında da kolaylıkla bulunması sonucu neredeyse geldikleri bavullarla geri dönüyorlar.

Gurbetçiler, Türkiye'de daha önce aldıkları konutlarda sıklıkla kiracı sorunu yaşamaları, oturma fırsatı bile bulmadan yıpranıp değerini düşürmesi nedeniyle anavatanlarında en fazla harcama kalemi olan emlak sektöründen önemli ölçüde vazgeçerken, daha önce cadde ve sokaklarda neredeyse Türkiye plakalı araçlarla sayıları yarışan yabancı plakalı otomobiller de hızla azaldı.

Otomobil ile kilometrelerce yol kat edip, büyük miktarda akaryakıt ücreti ödemek ve yorgun düşmek yerine kampanyalarla çok ucuza uçak bileti temin edebildiklerini belirten gurbetçiler, otomobile yapacakları harcamanın çok altında masrafla Türkiye'de araç kiralayabildiklerini belirttiler.

Gurbetçiler, yaşadıkları ülkelerde geçim sıkıntısı nedeniyle eskisi gibi son model araç da alamadıklarını, bu nedenle eski araçların uluslararası yolda sıkıntı yarattığını söylüyorlar.

HER YÜZ MÜŞTERİDEN 30'UNU OLUŞTURUYORLAR

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı Önder Erdem de gurbetçilerin araçlarıyla gelmemelerinin Türkiye'de oto kiralama sektörüne ciddi katkı sağladığını kaydetti.

Erdem, özellikle Yugoslavya iç savaşından sonra uçakla gelip araç kiralamak zorunda kalan gurbetçilerin bu fiili zorunluluğu, kolaylık ve rahatlık yüzünden alışkanlığa dönüştürdüklerini, uçak bulma rahatlığı ve uygun bilet fiyatları ile oto kiralamanın yurt dışında yaşayan vatandaşlar için vazgeçilmez yöntem haline geldiğini söyledi.

Yaz aylarında oto kiralama miktarının yüzde 100 arttığını, müşteri portföyünün ise yüzde 30'unu gurbetçilerin oluşturduğunu belirten Erdem, “Gurbetçiler her ne kadar eskisi kadar ekonomiye canlılık sağlamamakla eleştirilse de oto kiralama sektörüne katkı sağlıyorlar. Ancak, son 4-5 yılı ele alırsak bu kur düzeyi ile günlük kiralama endüstrisinin yüzünü de çok güldürdüğü söylenemez” dedi.

Erdem, ülkede yaklaşık 20 bin aracın günlük kiralama endüstrisinde işletildiğini de kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!