Güncelleme Tarihi:
GSS PRİM BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Genel Sağlık Sigortası, bir takım özel durumu olan T.C vatandaşları dışında tüm vatandaşların yararlanabildiği bir sistemdir.Genel sağlık sigortası borç sorgulaması artık online daha rahat bir şekilde sorgulanarak öğrenilebilmektedir.www.turkiye.gov.tr adresinden girerek isteyen herkes e-devlet şifresi ile bilgilerine ulaşabilir ve borç sorgulaması yapabilir. PTT Şubelerinden e-devlet şifrenizi alarak sizlerde siteyi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Buna göre, GSS kapsamında yer alan vatandaşlar şu şekilde belirlenmiştir;
1. Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,
2. Kamu idarelerinde çalışanlar,
3. Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar,
4. İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,
5. Hizmet akdine tabi olanların ya da kamu idarelerinde çalışanların ya da köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların dışında kalan ve sigortalı sayılmayanlar.
GSS sistemi kapsamında yer alan vatandaşların, bu sistem için kapsam altında bulunmaları, GSS hizmetlerinden faydalanmaları için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle, GSS kapsamında bulunan vatandaşların, her ay belli bir miktar prim ödemeleri gerekmektedir. Ödenen GSS primlerinin miktarı ise, vatandaşların gelir miktarlarına bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. GSS primleri, asgari ücret ile aylık gelirin miktarları temel alınarak hesaplanmaktadır.
GSS NEDİR?
GSS borç sorgulama ile genel sağlık Sigortası kapsamına alınmış olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödenen yada ödenmeyen prim borçlarının kontrolü anlamına gelmektedir.
Sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmak için GSS prim borcu tutarlarını ödemek durumundadırlar. Gelirleri asgari ücretin 3/1 oranından daha düşük olan kişilerin GSS primlerini devlet ödemektedir. Genel Sağlık Sigortası primleri kişilerin kendi gelir beyanlarını yaptıkları gelir testi sonuçlarına göre belirlenmektedir. Bu test sonucunda hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için aylık ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkmaktadır.
GSS KİMLERİ KAPSAR?
GSS, ülkede 18 yaşını geçmiş ve sigortası olmayan herkesi kapsıyor. Bu bağlamda belirli bir prim ödemeniz gerekmektedir. Ne kadar prim ödeyeceğinizi öğrenmek için GSS borç sorgulama işlemini yapmanız gerekecektir. GSS borç sorgulama işlemini 2 farklı şekilde yapabilmektesiniz. SGK'nın resmi sitesi E-SGM üzerinden yapabildiğiniz gibi online tahsilat üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz. Bu iki siteden de yapacağınız işlemleri şifresiz olarak yapabilirsiniz.
4B YA DA BAĞKUR BORÇ SORGULAMA
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, SSK (4A), Bağ-kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) sigorta birimlerinden biri olarak faaliyet gösteren Bağ-kur (4B) birimi, diğer iki sigorta biriminden biraz daha farklı şekilde hizmet sunmaktadır. Yani, Bağ-kur (4B) sigorta birimine bağlı olarak çalışan vatandaşlar, kendi primlerini kendileri ödemek durumundadır. Bundan dolayı, Bağ-kur’a bağlı olarak çalışan vatandaşların, sürekli olarak Bağ-kur borç durumlarını kontrol etmeleri, sonrasında mağdur olmamaları adına önemli olacaktır.
Ama neyse ki, Bağ-kur borç sorgulama işlemleri de internet aracılığı ile yapılabilmektedir. Sadece, e-devlet sistemine giriş yaparak ve burada e-devlet şifrenizi kullanarak, Bağ-kur borç sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilirsiniz;
İnternet üzerinden Bağ-kur (4B) borç sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için ilk öncehttp://www.sgk.gov.tr giriş yapınız.
1. Daha sonra ise açılacak olan yeni sayfada E-SGK yazan başlığa geliniz. Hemen sonrasında, bu başlık altında açılan diğer başlıklar arasından, E-Hizmetler yazan başlığa tıklayınız.
2. Bir sonraki aşamada ise, karşınıza çıkacak yeni sayfanın hemen en üst kısmında, E-HİZMETLER UYGULAMASI şeklinde bulunan ibareye tıklayınız.
Bu işlemi de yaptıktan sonra artık otomatik olarak e-devlet kapısı sistemine yönlendirmiş olacaksınız.
3. Daha sonraki aşamada, açılan bu ekranda e-devlet kapısı aracılığı ile sunulan hizmetler başlığı altında bulunan bölümler arasından, 4B Hizmetleri yazan başlığa geliniz.
4. Ardından 4B Hizmetleri yazan bu bölümün altında bulunan4B Borç Durumu yazan başlığa tıklayınız.
5. Bunda sonra açılacak olan sayfada bulunan, e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza ve T.C kimlik kartı ile banka seçenekleri arasından, e-devlet şifresi yazan seçeneği tıklayarak devam ediniz.
6. Daha sonra son aşama olarak, e-devlet şifrenizi ve T.C kimlik numaranızı kullanarak, Bağ-kur borç sorgulama işlemlerinizi yerine getirebilirsiniz.