GSM operatörleri arasında numara taşınabilirliği ve 3N tartışması

Güncelleme Tarihi:

GSM operatörleri arasında numara taşınabilirliği ve 3N tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2007 17:39

Türkiye’de cep telefonu hizmeti veren 3 büyük GSM operatörü arasında, kullanıcıların operatörlerarası numara taşınması ve sektör içindeki rekabet konusundaki tartışmalar 3N ihalesi öncesinde yeniden alevlendi.

Avea ve Vodafone 3N ihalesi öncesinde numara taşınabilirliğinin sağlanmasını, haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle şebeke içi ve şebeke dışı konuşma ücretleri arasındaki farkın kapatılmasını istediler.

Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone Üçüncü Nesil (3N) teknolojisine geçmek için tam zamanın geldiğini savunurken Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan 3N’ye geçmenin sektöre şu aşamada bir yarar sağlamayacağını iddia etti.

İstanbul’da STEAM adlı kuruluş tarafından düzenlenen Telekomünikasyon Arenası telekomünikasyon alanındaki ve GSM operatörleri arasında tartışma konularını yeniden gündeme taşıdı.

Vodafone ve Avea’nın Genel Müdürleri “hakim durumda" olarak niteledikleri Turkcell’i yüzde 60’lık pazar payının verdiği güçle uyguladığı fiyat politikası nedeniyle piyasada serbest rekabet koşullarını engellemekle, numara taşınabilirliğine karşı çıkarak tüketicilerin haberleşme özgürlüklerine zarar vermekle suçladılar.

3N PATLAMASI YAŞANACAK

Vodafone Türkiye CEO’su Attila Vitae, 7 Eylül’deki ihale sonucunda Avrupa’nın ardından Türkiye’de de 3N teknolojisinin gerçeğe dönüşeceğini belirterek, “3N’ye geçmek için bence tam zamanıdır. 3N’ye geçişten sonra Türkiye’de yeni teknolojiler ve yatırımlar gerekecek. Böylece Türk firmaları da bu alanda büyüme şansı bulacak. 3N’ye uyumlu yeni telefonlar ve cihazların da kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Türkiye ekonomisinde tam bir 3N patlaması yaşanacak” dedi.

Vitae, 3N’ye geçişin tek başına anlamlı olmadığını bunun için gerekli olan rekabet koşullarının da hazırlanması gerektiğini savunarak, “Piyasa ekonomisinde devlet kontrolü ve korumacılık artık geride kaldı. Ancak şimdi Türkiye’de sektörün yüzde 60’sına sahip bir operatör var ve dünyada hiçbir yerde olmayan böylesine bir pazar egemenliği gerçek rekabete tümüyle aykırı. Uyguladığı fiyat politikaları kesinlikle rekabeti destekler nitelikte değil. Cep telefonu kullanıcılarının numara taşıma haklarının olması haberleşme özgürlüğü ve serbest rekabet kesinlikle şarttır. Hakim operatörün izlediği fiyat politikasıyla rekabet engelleniyor. 3N’nin başarılı olması isteniyorsa bu haksız rekabetin önlenmesi lazım” diye konuştu.

3N BAŞARILI OLSUN SONRA 4N

Vodafone Genel Müdürü, cep telefonu görüşmelerine uygulanan vergilerin çok yüksek olduğunu, “Yüzde 40’lık oranla en yüksek vergi ödeyen sektör biziz. Sağladığımız içerik ve hizmetler tümüyle vergiye tabi iken sabit telefon operatörü tarafından verilen aynı türde hizmetlerden vergi alınmıyor. Bu da başka bir haksız rekabet konusu. Vergide sembolik değil büyük bir düşüş bekliyoruz. Bu 3N'nin başarısı için de şart” sözleriyle ifade etti.

Vodafone’un 3N’de dünya lideri olduğunu ve bu deneyimi Türkiye’ye taşımak istediklerini söyleyen Vitae, 3N’ye önemli bir yatırım yapılacağını, dolayısıyla 4N’ye geçiş için acele edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AVEA: TURKCELL ABONELERİ REHİN ALDI

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, 3N’nin Türkiye için çok önemli olduğunu ancak, "Bu teknolojiye geçmek için gerçekten hazır mıyız ve gerçekten şu aşamada ihtiyaç var mı?” sorusunun sorulması gerektiğini vurguladı. Türktan, “Aycell-Aria birleşmesi yapıldığında bize roaming sözü verilmişti. Tutulmadı. Tesis paylaşımı ortada duruyor hala. Numara taşınabilirliği sağlanmadı. Sektördeki hakim operatör tarafından şebeke içi ve dışı konuşmalar arasında büyük fark yaratılmış durumda ve rekabetten söz etmek çok zor. Bu koşullarda 3N’ye geçiş ne kadar doğru bu soruya tüm tarafların yanıtlar bulması gerekir” dedi.

Avea Genel Müdürü, şöyle konuştu:

“Türkiye’de bir hakim durum operatörü var o da Turkcell. Pazarın yüzde 60’ı elinde. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar yüksek bir pazar tahakkümü yok. Aboneler tam anlamıyla rehin alınmış durumda. Başka operatöre geçersem kimse beni aramaz korkusu var. Avea reklamlarındaki 'en ucuza biz konuşturuyoruz' şeklindeki ifadeye Reklam Kurulu Turkcell’in başvurusu nedeniyle karşı çıktı. Çünkü Turkcell şebeke içinde sıfır kuruşa da konuşturduğunu bildirmiş. Madem şebeke için sıfır kuruşa konuşturabiliyorsun diğer operatörleri ararken neden 60-70 kuruş gibi çok yüksek bir fiyat uyguluyorsun? Bunu kimse sormuyor”

3N NE KADAR DOĞRU?

Operatörler arası numara taşınabilirliğinin tüketici için mi yoksa Turkcell için mi ertelendiği sorusunu sormak durumda olduğunu kaydeden Cüneyt Türktan, “Bu durumda 3N’ye geçmenin ne yararı olacak? Avrupa’da 3N’den iki sene öncesinde numara taşınabilirliği sağlanmış. Bizde neden erteleniyor? Verdiğimiz servislerin 3N’ye taşınması bize şart koşuluyor, numara taşınabilirliği ise gündeme bile gelmiyor. Avrupa’da 3N teknolojisi abone sayısı olarak belli bir noktaya geldi ancak karlılık sağlanamadı. Yüksek fiyatla 3N lisansı alanlar da sonradan bunu satmak zorunda kaldılar. 3N’de hız iyi ama ne kadarı kullanılacak bu daha önemli” dedi.

TURKCELL: SABİT HATTA KALMAK MÜMKÜN DEĞİL

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, sektör için rekabet, numara taşınabilirliği, fiyatlandırma gibi güncel tartışma konularına hiç değinmediği konuşmasında doğrudan mobil iletişimin önemini vurgulayarak, “Bir tarafta sabit hat var. Adı üstünde sabit. Bu kelimeyi artık hiç kimse kabul etmiyor. Diğer tarafta ise mobil olmak, hareket halinde olmak var. Dünyanın her yerinde bilgiyi, sevgiyi, işi paylaşabiliyorsunuz cep telefonu sayesinde. Şimdi evimden çıkarken sadece iki şeyi kontrol ediyorum biri anahtarlarım diğeri de cep telefonum” diye konuştu.

15 MİLYON ALBÜM SATILDI, BİZ 10 MİLYON ŞARKI SATTIK

Turkcell Genel Müdürü, halen dünyada 2.5 milyar cep telefonu kullanıcısı olduğunu ve bu sayının 2-3 yıl içinde 4 milyara ulaşacağını hatırlatarak 2006’da tüm dünyada toplam 33 milyar SMS gönderildiğini, 2008’de küresel firmaların reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yüzde 20-25’ini mobil iletişim kanallarından yapmasının beklendiğini ve 2009’da da 22 milyon kişinin uzaktan çalışacağını söyledi.

Ciliv, “Ben bugün 10 bin kişinin çalıştığı Turkcell’i tümüyle cepten yönetebiliyorum” derken, Türkiye’de cep telefonu kullanımının 12 yaşa kadar indiğini, 2006’da toplam 15 milyon albüm satılırken Turkcell olarak cep telefonu üzerinden 10 milyon şarkı sattıklarını açıkladı.

3N İLE DÜNYA 60 KAT HIZLANACAK

Ciliv, 3N teknolojisine en hazır kuruluş olduklarını, bu sisteme uyumlu abone sayısının yüzde 300 arttığını belirterek şunları söyledi:

"3N devreye girince abonelerimizin yüzde 48’i video telefonu, yüzde 47’si mobil interneti ve yüzde 38’i de mobil TV’yi kullanabilir hale gelecek. Şu anda 24 telefon markası 3N’yi destekler özelliklere sahip. 3N ile dünya 60 kat daha hızlı hale gelecek. GPRS sistemini kullananlar bilgiyi 200 saniyede indirirken 3N ile bu hız 1.5 saniyeye kadar düşecek. 3N için tam en uygun zaman. Hazır değiliz diyenlere katılmıyorum. 4N’den bahsedenlerin ben de şaka yaptıklarını düşünüyorum. Çünkü bu sistem henüz laboratuarda test aşamasında."

Turkcell Genel Müdürü, “Yüzde 98’lik kapsama alanının yüzde 100’e çıkarılması için bu hizmeti alamayan yüzde 2’ye elektrik enerjisi ile ulaşamıyorsak ne yapıp edip güneş enerjisiyle bile olsa ulaşacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!