Grup Yorum üyeleri hakim karşısında

Güncelleme Tarihi:

Grup Yorum üyeleri hakim karşısında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2012 15:46

Grup Yorum’un 6 üyesinin de sanıkları arasında yer aldığı terör örgütü davasında mahkeme, görevli memura mukavemet suçundan derhal beraat verilmesi ve örgüt propagandası suçunun da 3’üncü Yargı Paketi kapsamında ertelenmesi talebini reddetti. Davanın görüldüğü İstanbul Adalet Sarayı önünde “Grup Yorum hapsedilemez” yazılı pankart açan Yorum üyeleri sazlarını da zincirlediler.

Haberin Devamı

Grup Yorum şarkılarının çalındığı basın açıklamasına CHP Milletvekili Mahmut Tanal, sanatçılar Pınar Aydınlar, Efkan Şeşen, Nur Sürer de destek verdi. Pınar Aydınlar, “Bugün sanatı engellemeye çalışanlar kendi işbirlikçilerini makamlarla ödüllendirirken, Grup Yorum gibi 28 yıldır mücadele eden halkın dilinde söylemekten vazgeçmeyen bu yoldaşlarımızı yargılıyorlar. Grup Yorum’un 28 yıl boyunca yaşadığı baskı ve zulümler asla affedilmez. Biz biliriz ki sadece Grup Yorum’a değil Grup Yorum’un dinleyicisine, Grup Yorum’un yanında duran yoldaşlarına yapılan saldırıdır bunlar” dedi.

 

SANATÇILARDAN DESTEK

İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 11 sanık katıldı. Duruşmaya Adli Tıp önünde katıldığı basın açıklamasında gözaltına alındıktan sonra, hakkında ev hapsi kararı verilen Erkan Erdem ile Yorum’un kemancısı Dilan Balcı katılmadı.

 

Haberin Devamı

“BASKINDAN ÖNCE 150 BİN KİŞİYE TÜRKÜ SÖYLEDİK”

Başka suçtan tutuklu yargılanan Grup Yorum üyesi Seçkin Aydoğan, İdil Kültür Merkezi’ne yapılan baskının ardından savcılıkça ifadesi dahi alınmadan serbest bırakıldığını belirterek, “Baskından kısa bir süre önce Bakırköy’de 150 bin kişiye türkü söylemiştik. Biz bu baskının bunla bağlantısı olduğunu düşünüyoruz. Burada, bize işkence yapan polisler yargılanmalıydı. Polisler işkence yaparken, ‘demek bağımsız Türkiye’ diyorlardı” dedi.

 

“BU DAVA SİYASİDİR”

 Tavır Dergisi yazarı Veysel Şahin ise “Katıldığım 2 cenaze ve 4 basın açıklaması nedeniyle yargılanıyorum. Anayasa’da yer alan ifade özgürlüğü hakkımı kullandım. Grup Yorum halkın türkülerini söylüyor. İdil Kültür Merkezi yasal bir kurum. Bu dava siyasi bir davadır. Halktan yana sanat susturulmak isteniyor. Bu davanın özü budur” diye konuştu.

 

“DERHAL BERAAT VERİLSİN”

Sanık avukatlarından Ebru Timtik, örgüt propagandası suçunun kamuoyunda 3’üncü Yargı Paketi olarak bilinen 6352 sayılı kapsamında kaldığını belirterek bu olaylara ilişkin soru sorulmamasını ve erteleme kararı verilmesini istedi. Avukat Timtik, görevli memura mukavemet suçundan da sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

 

Haberin Devamı

Görevli memura mukavemet suçundan sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesi yönündeki talebi reddeden mahkeme heyeti, örgüt propagandası suçlamasının ise 6352 sayılı yasa kapsamında olup olmadığının ise deliller tartışıldıktan sonra belirleneceğine karar vererek duruşmayı erteledi.

 

YORUM ÜYELERİNE HAPİS İSTEMİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Grup Yorum üyelerinden Dilan Balcı hakkında DHKP/C üyesi olmak örgüt propagandası yapmak ve görevli memura mukavemet iddiasıyla 18 yıldan 69 yıla, Ali Papur’un DHKP/C üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak, görevli memura mukavemet ve mala zarar vermek suçlarından 12 yıldan 44 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Grup Yorum üyelerinden Caner Bozkurt, Seçkin Taygun Aydoğan, Ayfer Rüzgar ve Ali Aracı’nın görevli memura mukavemet suçundan 9 aydan 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!