A.A
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 11:07
Yoga'daki Cala Neti adlı burun yıkama tekniğiyle, nezle ve domuz gribi gibi soğuk algınlığından korunabileceğini söyledi.
Yoga Akademi'nin Kurucusu Prof. Dr. Akif Manaf, burun bölgesini ve önemli sinir kavşağını temizlemeyi içeren 'Cala Neti' adlı burun yıkama tekniğiyle, nezle ve domuz gribi gibi soğuk algınlığından korunabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Manaf, domuz gribinden korunmak için yapılan önerilerde 'el yıkamanın' ardından 'burun yıkama'nın geldiğini belirtti.
Her sabah burun yıkayarak nezle, grip, alerji, solunum yolları rahatsızlıklarına 'elveda' denileneceğini savunan Manaf, ancak bunun en sağlıklı, doğru ve hijyenik yapılmasının kolay olmadığını bildirdi.
'Cala Neti' kelimesinin 'su ile burun temizleme' anlamına geldiğini ifade eden Manaf, şöyle devam etti:
“Cala Neti tekniği, burun bölgesini ve önemli sinir kavşağını temizlemektedir. Cala Neti tekniğini uygulamak için suyun burun deliğine rahatça akıp dışarı dökülmemesi için özel dizayn edilmiş demlik benzeri kaplar kullanılmalıdır. Burun yıkama kabı ilk olarak Türkiye'de Yoga Academi tarafından üretilmiştir. Yıkama sırasında kullanılacak su ılık olmalıdır. Suya çok az miktarda tuz katabilirsiniz. Tuzun katılması su ile beden sıvılarındaki ozmotik basıncı aynı seviyeye getirecektir. Bu da mukus zarının iritasyonunu minimuma indirecektir. Burun zarında yanma hissedilirse tuzun miktarı azaltılmalıdır. Burun yıkama kabınızı hazırladığınız ılık tuzlu su doldurun ve suyu, ağızdan nefes alıp verilerek, önce sağ sonra sol burun kanalından akıtın.”
Özel burun yıkama tekniği sayesinde, burun kanallarında birikmiş kir ve mukusun temizleneceğini bildiren Manaf, böylece nezle, sinüzit (sinüs iltihabı), göz, kulak, burun ve boğaz rahatsızlıkları, bademcik, burun ahtapotu ve mukus zarının iltihabının giderildiğini söyledi.
Sabah yapılan uygulamanın uyku sersemliğini geçirerek, kafada ve tüm bedende hafiflik ve yenilenme hissedilmesini sağladığını belirten Manaf, “Farkındalık artmakta, burun kanalları açılmakta, solunum rahatlamakta ve konsantrasyon sağlanmaktadır” dedi.
Astım, zatürre, bronşit ve verem gibi solunum hastalıklarının önlendiğini ve iyileşmenin sağlandığını anlatan Manaf, alerjiler, miyop, alerjik rinit, saman nezlesi ve kulak tıkanması gibi rahatsızlıklar giderildiğini kaydetti.
Bu teknik sayesinde kronik burun tıkanması yüzünden sürekli ağızdan soluma alışkanlığının ortadan kaldırılabildiğine dikkat çeken Manaf, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yüz kaslarının gerginliği, sinirsel tikler ve yüz felci gideriliyor. Bu teknik beyni sakinleştiriyor, epilepsi ile migrene iyi geliyor. Burun zarında bulunan sinirler canlanıyor, beyin fonksiyonları gelişiyor ve beden sağlıklı hale ulaşıyor. Sağ ile sol burun kanallarındaki hava akımı dengeleniyor. Neticede sol ile sağ beyin yarı küreleri dengeli biçimde çalışarak, tüm organizmanın uyumu ve dolaşım ile sindirim sistemlerinin uyumu sağlanıyor.”