Grip, yılı açtı

Güncelleme Tarihi:

Grip, yılı açtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2016 22:53

Grip vakaları tespit edilmeye başlandı. Bu haftadan itibaren vakalarda artış bekleniyor. Soğuk nedeniyle kapalı, havasız ve kalabalık ortamlarda bulunmak, grip virüslerinin bulaşmasını kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Grip sezonu şimdilik olağan seyirli. İstanbul Tıp Fakültesi Ulusal Influenza Referans Laboratuvarı’nda çalışılan hasta örneklerinde Influenza A/H1N1 ve Influenza A/H3N2 virüsleri belirlendi.

Sağlık Bakanlığı da kendi referans laboratuvarlarında grip vakaları tespit edildiğini açıkladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen H1N1’in 2009’dan beri her grip sezonunda hasta ettiğini söyledi. Tüm grip virüs tiplerinin, risk gruplarında ağır seyirli hastalık yapabildiğini hatırlatan Prof. Dr. Şenol, “İlk vaka tespitleri geçen hafta başladı. Ocağın ilk haftasında eğride hızlanma bekliyoruz. İlk 2-3 hafta grip belirtileriyle seyreden vakaları görürüz. Sonraki haftalarda, gribe bağlı zatürree ve hastaneye yatışlar başlar. Şu anda okullar açık, daha hızlı bir salgın yaşanabilir” dedi. 

Haberin Devamı

‘BANA TEST YAPTIRIN’

Prof. Dr. Davutoğlu, “Risk grubunda yer alanlarda yüksek ateş ve boğaz ağrısı bulgusu varsa hemen merkeze başvurmalı ve ‘Bana grip testi yaptırın’ demeliler. Çünkü hemen antibiyotiğe başlanabiliyor. Aslında grip tedavisinde antibiyotiğin yeri yok. Sadece zatürree belirtileri varsa, grip uzamışsa, ateş üç gündür düşürülemiyorsa yine bir doktor değerlendirmesiyle antibiyotiğe geçilmesi gerekebilir” diye konuştu.

‘Domuz’ 5 yıldır mevsimsel

GSK Gelişmekte Olan Ülkeler Aşı Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Selim Badur, Influenza A/H1N1 virüsünün ilk görüldüğü yıl yaptığı salgından sonra yeni olmaktan çıktığını belirterek “2009-2010 sezonundan beri mevsimsel bir grip oldu. Herhangi bir mevsimsel gripten farkı kalmadı” dedi.

Hastalanmadıysanız aşı için şansınız var

GRİP Platformu ve Akademik Solunum Derneği, gripten korunmak isteyen herkese, özellikle de aşağıdaki gruplara aşıyı öneriyor:
- 65 yaş ve üzerindekiler,
- Kronik hastalığı olanlar ve bakım evlerinde kalanlar,
- 6 aydan büyük tüm kalp ve/veya akciğer, astım, böbrek, diyabet hastaları, anemi ve diğer hematolojik sorunları bulunanlar,
- Kronik nöroloji ve kas hastalıkları,
- Uzun süreli salisilat (aspirin) tedavisi alması gerekenler,
- Bağışıklık sistemi yetersiz olanlar,
- 4’üncü aydan itibaren hamileler,
- Sağlık personeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!