Güncelleme Tarihi:
ABD'de grip aşısının yetersizliği kriz yarattı ve ulusal aşı kampanyasını geciktirdi. Sağlık Bakanlığı öncelikle yüksek risk gruplarının aşılanması gerektiği uyarısında bulundu. En erken kasım ayının ortalarında aşı kampanyasının başlatılabileceği haber verildi. ABD'deki krizin tüm dünyayı vurması bekleniyor.
Yetkililere göre, bu yıl grip aşısının gecikmesi üretim sorunundan kaynaklandı. Grip aşısı kış gelmeden hazır olamadı çünkü A/Panama denilen virüs grubu yavaş gelişti. 2000-2001 mevsimi için ABD'de hazırlanan aşının A/Panama'dan başka B/Yamanashi ve A/Yeni Kaledonya virüsleri de içerdiği belirtildi.
Uzmanlar 6 aylık bebeklerden başlayarak herkese grip aşısı öneriliyor. Gribe yol açan virüslerin her yıl değiştiği ve bu yüzden aşının her yıl yinelenmesi gerektiğini hatırlatıyor. Sıradan bir hastalık gibi görünen gribin ciddi komplikasyonlar yarattığı kişilerin aşıda önceliği olması gerekiyor. Yüksek risk grubuna girenler ise tüm 50 yaş üzerindekiler, kalp, akciğer, böbrek, şeker, bağışıklık yetersizliği ve aşırı kansız olanlar. Sağlık görevlileri, huzur evleri çalışanları, diğer kalabalık iş yerlerinde çalışanların da mutlaka grip aşısı olması gerekiyor. Grip mevsiminde en az 3 aylık hamile kadınların, uzun süre asprin tedavisi görüp, ‘‘Reye sendromu’’na yakalanma riski olan çocuk ve gençlere de grip aşısı öneriliyor. Yüksek risk grubuna girenlerin eylülden kasımın ortalarına kadar aşı olabilecekleri, aşıdan 1-2 hafta sonra koruyucu maddelerin vücutta geliştiği hatırlatılıyor.
HER YIL GÜÇLENİYOR
Birçok kişinin, hatta yüksek risk gruplarının bile etkisine inanmadıklarından grip aşısı olmadıklarına dikkat çekiliyor. Aşının etkinliği yıldan yıla değişebiliyor çünkü içerdiği virüsler değişiyor. Grip her mevsim farklı özelliklerle vuruyor. Grip mevsiminden 9-10 ay önce aşı için gerekli virüsler seçiliyor ve kimi zaman oluşum sürecinde bu virüsler değişime uğrayıp etkisini azaltabiliyor. Aşının koruması kişiden kişiye de değişiyor. Araştırmalar sağlıklı gençlerde yüzde 70-90 etkin olduğunu ortaya koydu. Sağlık merkezlerinde gripten hastanelik olma riskini yüzde 50 azalttığı belirlendi.
Grip aşısının yan etkilerinden de endişe edildiği vurgulandı. Şiddetli alerji gibi tepkiler yaratabileceği, ancak ölüm gibi ciddi riskler taşımadığı belirtildi. Alerjisi olanların doktora danışıp grip aşısı olmaları öneriliyor.