Greve karşı biber gazı

Güncelleme Tarihi:

Greve karşı biber gazı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2008 00:00

İston, İsfalt, İsbak, Belbim ve Kültür A.Ş.’nin 2 bin işçisi toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev kararını asmak için Edirnekapı’da toplandı. Polis, işçilere biber gazı ile müdahale etti.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinden İston, İsfalt, İsbak, Belbim ve Kültür A.Ş.’de çalışan 2 bin işçi, 6 aydır devam eden toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine dün sabah Edirnekapı’da toplandı. "Biz de varız demek için direnişe, greve", "Direne direne öğreneceğiz, örgütlü güç ile kazanacağız" yazılı dövizler açan grup, "Kadir Topbaş istifa", "Hükümet istifa" diye slogan attı. Grev kararını asmak için Fevzipaşa Caddesi’nden Saraçhane’deki Büyükşehir Belediyesi binasına yürümek isteyen Türk-İş’e bağlı Tüm Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası’na (Belediye-İş) üye işçiler, Çevik Kuvvet engeliyle karşılaştı. Yürüyüş için ısrar eden işçilere polis, biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. İşçilerden bazıları yaralanırken, görüntüler İstanbul’da geçen 1 Mayıs’ta yaşananları hatırlattı. Edirnekapı’da polisin dağıttığı işçiler, daha sonra ara sokaklardan ve Fevzipaşa Caddesi üzerinden belediye binası yakınında tekrar bir araya geldi. Burada da polis engeliyle karşılaşan işçiler, daha sonra yapılan görüşmelerin ardından belediye bahçesine alındı.

Burada basın açıklamasını okuyan Belediye İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, "Son sözün geldiği noktadayız. Bu kadar uzun bir süre geçmesine rağmen ücrette yüzde 8 teklif ettiler. Son üç ayda suya, ekmeğe, ulaşıma yüzde 30-35 zam yapıldı. İşverenler bile gerçek enflasyonun yüzde 30-35 olduğunu kabul ediyor. Kimse bizden yüzde 8 zammı kabul etmemizi beklemesin" dedi. Yaz ayında İstanbul’da grev yaşanmasını istemediklerini belirten Gülüm, "Grevin bu şehirdeki maliyetini ve yaratacağı sonuçları daha önce yaşayarak gördük. Bu maliyetin yarısı bile sendikaların teklifini karşılayacak düzeydedir" diye konuştu. Sendika yöneticileri daha sonra belediyenin giriş kapısına grev kararını astılar. İşçiler, grev kararının asılmasının ardından dağıldı. Grev kararının asılmasından 60 gün içinde toplu sözleşmelerde bir anlaşmaya varılamazsa Büyükşehir Belediyesi ve 7 ilçe belediyesinde görevli 10 bin işçinin greve gideceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!