Güncelleme Tarihi:
Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen Nükleer Santraller Zirvesi, iki gün boyunca devam edecek. Şişli’deki Cevahir Otel’de bugün açılışı yapılan zirvede Greenpeace Akdeniz bazı eylemler gerçekleştirdi. Greenpeace aktivisteleri zirvenin başladığı saatlerde otel binasında 28 metrekarelik bir pankart açtı. Otelin girişinde de nükleer karşıtı pankartlar yerleştirildi. Konferans salonunda bulunan Greenpeace üyeleri de, katılımcılara dağıtılmak üzere hazırlanan bilgilendirme notlarını nükleere neden karşı olduklarını açıklayan broşürlerle değiştirdi. Otelde ayrıca içinde nükleer santrallarla ilgili notlar bulunan kurabiyeler dağıtıldı.
GREENPEACE EYLEMİNDEN KARELER / Foto Galeri
Otelin wi-fi şifresi de hacklendi. Otelin internetine bağlanmaya çalışanlar “Nükleer pahalıya patlar, tarihin temiz tarafında mı, kirli ve tehlikeli tarafında mı yer alacaksın?” notuyla karşılaştı. Otelin güvenlik görevlileri Greenpeace üyelerini uzun süre engellemeye çalıştı. Ancak daha sonra otele polisler çağrıldı. Polis eylemcilerden 9’unu gözaltına aldı.
Greenpeace zirvede konuşmacı olarak da davet edildi. Greenpeace Rusya Nükleer Kampanyası sorumlusu Vladimir Chuprov, Türkiye’de nükleer santral kurmayı planlayan Rus şirket Rosatom’un hata ve skandallarıyla ilgili bir sunum yapmayı planlıyor.
SOMA'DAKİ HATALAR YAPILMAMALI
Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı ise, zirve konusunda yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Enerji Bakanı Taner Yıldız, bizi Soma felaketine götüren hataları bugün nükleer santraller için yapıyor. Santrali kurması planlanan şirket Rosatom, yaptığı yatırımın masrafını ancak elektrik satışından kazanabileceği için, kârını artırmak için güvenlik önlemlerinden kısabilir. Bu çok endişe verici. Nükleer endüstri dünyanın neresinde olursun olsun güvenilir bir endüstri değil. Ama Türkiye’deki durum daha da korkutucu. Güvenlik ve denetim konusunda hiçbir deneyimimiz yok. Dahası herhangi kaza olması durumunda, sorumluluk Rusya’da olmayacak. Nasıl ateş düştüğü yeri yakıyorsa, herhangi bir nükleer kazanın tüm ekonomik maliyetlerini de Türkiye halkı olarak biz göğüslemek zorunda kalacağız. Bu konferansın amacı Rosatom’la birlikte nükleer enerji için yatırım yapacak şirketlerin ilgisini arttırmak. Bu bir çeşit Pazar yeri. Türkiye kamuoyu ise burada değil. Bu toplantının dışında. Türkiye kamuoyunun %64’ünün nükleer enerjiye hayır dediğini tekrar hatırlamanın zamanı” dedi.