Gözlüklü Ogün Samast

Güncelleme Tarihi:

Gözlüklü Ogün Samast
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 12:20

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 3'ü tutuklu 20 sanık hakkında açılan davanın 14. duruşmasının görülmesine başlandı. Duruşmaya getirilen Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın gözlük taktığı görüldü.

Haberin Devamı

DURUŞMAYA BÖYLE GETİRİLDİ / WEB TV

GÖZLÜKLÜ OGÜN SAMAST DİKKAT ÇEKTİ / Foto Galeri

Beşiktaş'ta bir grup, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın yavaş ilerlediğini öne sürerek protesto gösterisi yaptı.
Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 3'ü tutuklu 20 sanık hakkında açılan davanın 14. duruşmasının görülmesine başlanması dolayısıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplanan “Hrant'ın arkadaşları” adlı grup, “Hrant için, Hrant için” yazılı pankart açtı.      

Burada, Dink'in ölmeden önce aldığı tehditlerle ilgili yazdığı bir yazının okunmasının ardından grup adına açıklama yapan Bülent Aydın, duruşmadan ve mahkemeden adalet beklentilerinin zayıfladığını, Dink için adalet istemeye devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Aydın, 14. duruşmanın görüleceğini, davanın yavaş ilerlediğini ve 3 senedir adaletin yerini bulmasını beklediklerini belirtti.

Grup, daha sonra “Hrant için, adalet için”, “Bu dava ne zaman başlayacak”, “Öldür diyenler yargılansın” sloganları atarak Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne yürüdü.

Grupla beraber yürüyen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, adliye önünde yaptığı konuşmada, hayatını kaybeden avukat Hakan Karadağ'ın, aralarında olmamasından büyük üzüntü duyduklarını kaydederek, “Bugün onsuz ilk mahkememiz. O ilk günden beri kendi katkısını koydu, yanımızda bulundu. İnsan hakları için elinden geleni yaptı” dedi.

Bir gazetecinin “Şu ana kadar gelinen durumla ilgili ne  söyleyeceksiniz” sorusuna Dink, “Her şey ortada” yanıtını verdi. Grup, daha sonra duruşmayı izlemek için adliyeye geçti.

Duruşmaya 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak'ın yerine hakim Resul Çakır başkanlık yaptı. Başkan Çakır, duruşma başladığında dosyaya gelen evrakları okudu.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI’NDAN YAZI GELDİ

Geçtiğimiz duruşmada tanık olarak dinlenen Erhan Özen’in ‘İstanbul Jandarma Merkez Komutanlığı’ndan para alıyorum ve JİTEM’e çalışıyorum’ sözleri üzerine bu kişinin haber elemanı veya yardımcı eleman olarak çalışıp çalışmadığı, herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığını, varsa kod numarasını bildirmesi için İstanbul İl Jandarma Merkez Komutanlığı’na yazı yazılmıştı. Bu yazıya Jandarma Genel Komutanlığı’nda cevap geldiğini ifade eden Başkan Çakır, 'Cevapta ‘bu kişinin haber elemanı olarak çalışmadığı, bu kişiye herhangi bir ödeme yapılmadığı ve herhangi bir kod numarası verilmediği' belirtildi" dedi.

TANIK CAVİT KILIÇ DİNLENDİ

Gelen evrakların okunmasının ardından başka suçtan tutuklu polis memuru Cavit Kılıç tanık olarak dinlendi.

İLK EŞGALİNİ BEN VERDİM

Ogün Samast’ı tanıdığını ifade eden Kılıç, "Şişli’de Şafak Sokak’ta internet cafe ve temizlik firmamız vardı.Samast olay günü internet cafeye geldi. Üzerinde beyaz şapka ve kot mont vardı. 5 nol’u masada oturdu. 2.5 saat yazıştı ama kiminle yazıştı bilmiyorum.Olay sonrası polislere ifade verdim. İlk eşkali veren benim. Silah sesi duydum. Cama çıktım baktım. Camdan sokağa baktığımda Ogün’ü koşarken gördüm. 'Birini öldürdüm' diye bağırarak koşuyordu.Yanında herhangi bir kimse yoktu" diye konuştu.

ARKADAŞLARI İLE MSN’DE KONUŞTUĞUNU GÖRDÜM

Ogün Samast’ın yazışmalarına bir ara gözünün takıldığını belirten Kılıç, "İstanbul’u fazla bilmediğini yazışmalarında okudum. 5 – 6 arkadaşı ile msn penceresini açıp konuştuğunu gördüm" şeklinde konuştu.

OLAY GÜNÜ İSTİRAHATLİYDİM

Cavit Kılıç, olayın olduğu zaman Feriköy Polis Merkezi’nde görev yaptığını ancak o gün izinli olduğunu söyledi.

İLAN İÇİN AGOS GAZETESİ’NE GİTTİM

Samast’ın üzerinde mont olduğu için silahını fark etmediğini belirten Kılıç, ‘mezar temizliği’ ilanı için Agos Gazetesi’ne gittiğini de söyledi. Kılıç ilan için gittiği gazetede Hrant Dink’i gördüğünü ifade etti. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin’in, “Agos’a gittiğinde Hrant ile konuştun mu?" diye sorması üzerine Kılıç, şunları söyledi; "Mezar temizliği için ilan vermek üzere gittim. Hrant içerde masada oturuyordu. Solda bir bayan oturuyordu. İlan vermek için geldiğimi söyledim. Verdiğim ilan da çıktı gazetede. Posta, Hürriyet gibi başka gazetelere de ilan verdim"

Haberin Devamı

"KERİNÇSİZ VE TİMUROĞLU'NUN İFADESİNE BAŞVURULSUN"

Dink ailesinin avukatı Fethiye  Çetin, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile “İrtica ile Mücadele Eylem  Planı” davasının tutuksuz sanığı Özel Yılmaz, birinci “Ergenekon” davasının  sanıkları Erhan Timuroğlu ve Kemal Kerinçsiz'in bilgisine başvurulmasını talep  etti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, mahkeme heyetine  başkanlık eden üye hakim Resul Çakır, tanık olarak dinlenen Cavit Kılıç'ın 2007  yılında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde verdiği ifadeyi okudu ve ifadenin  kendisine ait olup olmadığını sordu.

İfadenin altındaki imzanın kendisine ait olduğunu belirten Kılıç, “Bana  ait olanlar da var, hatırlamıyorum. 3 yıl geçti. Bu süre zarfında başıma bir sürü  olay geldi” dedi.

Çakır'ın, “ifadelerde çelişki var. 2007'de verilen ifadeye göre, şimdi  daha ayrıntılı bilgi verdin” demesi üzerine Kılıç, “Bana orada ne sorulduysa,  onun cevabını verdim” diye konuştu.

Hakim Çakır'ın, “Ogün Samast'ı 2007 yılındaki ifadende iş yerinde  görmediğini, ama şimdi gördüğünü söylüyorsun. Hangi ifaden geçerli ve doğru?”  şeklindeki sorusuna Kılıç, “Televizyonda, beyaz beresinden anımsadım, tanıdım”  yanıtını verdi.

Söz alan Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, bir polis memuru olan  Kılıç'ın, her şeyi inkar ederek, eksik, çelişkili ifadeler verdiğini kaydederek,  Kılıç'la ilgili gereken girişimleri yapacaklarını söyledi.

Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin de, cinayetin profesyonel bir  çete tarafından işlendiğini ve bunun dikkate alınmadığını savundu.
Çetin, olayın aydınlatılması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması  açısından tüm safhaların ele alınması gerektiğini, davaya ilgili bütün kurum ve  kuruluşların dahil edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Hrant Dink'in sesi ve yazıları eşliğinde bazı deliller sunacaklarını dile getiren Çetin, Dink'in “neden  hedef gösterildim” adlı yazısını okudu.

DİNK'İN KONUŞMASI GÖSTERİLDİ

Haberin Devamı

Daha sonra Hrant Dink'in Boğaziçi Üniversitesi’nde katıldığı bir konferansta 301. maddeden yargılandığı dava sürecini anlattığı ve Agos gazetesinin önünde yapılan bazı eylemlerin de arasında bulunduğu görüntüler  projeksiyon cihazıyla duvara yansıtılarak gösterildi. Bu sırada Dink'in eşi Rakel Dink'in gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Çetin, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile “İrtica ile  mücadele eylem planı” davasının tutuksuz sanığı Özel Yılmaz, birinci  “Ergenekon” davasının tutuksuz sanıkları Erhan Timuroğlu ve Kemal Kerinçsiz'in  ifadesinin alınmasını talep etti.

Ogün Samast'ın avukatı Levent Yıldırım da, müvekkilinin tahliyesini  istedi.

TUNCEL: "DİNK'İN ÖLDÜRÜLECEĞİNİ SÖYLEDİM"

Tutuklu sanık Erhan Tuncel de söz alarak, telefon ve internet  kayıtlarının çıkarıldığı takdirde kendisinin beraat edeceğini ifade ederek, “4  tane önemli görüşmem var. İçinde Hrant Dink'in ismi geçiyor. Bu görüşmelerim  dosyada yok. Bu görüşmeler çıkarılırsa ben bu davadan beraat ederim. Ben Hrant  Dink'in öldürüleceği istihbaratını emniyete verdim. Hatta Nokta'da söyledim. Agos  gazetesinin önünde Dink'in ensesinden vurularak öldürüleceğini söyledim.  İstihbarat mantığında değerlendirildiğinde benim ödüllendirilmem lazım. Bu olayın  Türkiye'ye verdiği zarar ortadadır. Tahliyemi talep ediyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu da, müdahil avukatlarının talepleri  doğrultusunda Sabri Uzun'un tanık olarak dinlenmesinin istenmesini ve sanıkların  tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti sanıkların  tutukluluk hallerine karar vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaya verilen aranın ardından  açıkladığı ara kararda, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel, Ogün Samast ve Yasin  Hayal'in tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.

Bir önceki duruşmada dinlenilmesine karar verilen ancak hazır bulunmayan  tanıklar Mesut Kadri ile Cemal Yıldırım'ın zorla getirilmesi için müzekkere  yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, tanıklar Sinan Raşitoğlu'nun dinlenilmesi  için Trabzon Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına, Şahabettin Şahin için de  Çemişgezek Asliye Ceza Mahkemesine yazılan talimatların tekrarlanmasına karar  verdi.

Mahkeme heyeti, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'un  tanık olarak dinlenilmesi konusundaki Cumhuriyet Savcısının talebinin, bir önceki  duruşmada reddedildiği için, bu talebin yeniden reddini karara bağlayarak,  duruşmayı 25 Ekime erteledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!