Güncelleme Tarihi:
Çoğu kişi, yaz tatilinde yalnızca tenini güneşin zararlı ışınlarından korumaya çalışır. Oysa en hassas organlardan olan gözler, morötesi güneş ışınları ve kirli havuz suyu tehdidiyle karşı karşıya.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Közer Bilgin, gözlerin kirli havuz ve deniz suyunun yanı sıra, ultraviyole ışınlarından korunması gerektiğini de söyledi. Prof. Dr. Bilgin, yaz tatilinde dezenfekte edilmemiş havuz ve kirli deniz suyuna girilmemesi gerektiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Bilgin, kirli su ortamında kapılacak hastalığın gözde kızarma, şişlik, aşırı sulanma, batma ve çapaklanma şeklinde belirti verdiğini söyledi. Bu durumda lokal antibiyotik tedavi gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilgin, ayrıca hijyen şartlarına özen gösterilmesinin, her gün havlu değiştirilmesinin ve başkalarının eşyasının kullanılmamasının önemini vurguladı.
Güneş ışınlarının göze verdiği zararlar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Bilgin, ultraviyole ışınlarından korunmanın önemine değindi. Ultraviyole ışınlarının gözün saydam tabakasında hafif yanıklar oluşturduğunu ve retinayı etkilediğini belirten Prof. Bilgin, kırsal kesimde güneş ışığında fazla kalan kişilerde de halk arasında ‘‘kuş kanadı’’ denilen ve uzun vadede görmeyi etkileyen göz hastalıkları olabildiğini söyledi. Güneş ışınlarının ayrıca bütün ciltte olduğu gibi göz kapağı kenarında da kanser riskini artırdığını bildiren Prof. Bilgin, güneşin zararlı etkisinin önlenmesi konusunda güneş gözlüklerinin yararlı olduğunu belirtti. Ultraviyole ışınlarını absorbe eden özelliklere sahip gözlük kullanılması gerektiğini açıkladı.