Göz tansiyonu nedir? Neden olur?

Güncelleme Tarihi:

Göz tansiyonu nedir Neden olur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2018 15:26

Halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Peki, göz tansiyonu tam olarka nedir? Neden olur?

Haberin Devamı

Doğumsal veya edimsel; birincil veya ikincil nedenlerle gelişebilen, göz siniri hasarına bağlı olarak görme kaybı ile sonuçlanabilen bir hastalıktır.
Şikayetleri:

Gelişim sebepleri ve mekanizmalarına bağlı olarak değişmekle birlikte bazı tipleri ile ilgili bilgiler şunlardır.

-Doğumsal: Gözün ön şeffad tabakasında(kornea) büyüme, bulanıklaşma, gözde sulanma,gözün renkli tabakasında bozukluklar.
Birincik açık Belirgin bir şikayete sebep olmaz, ileri evrelerde görme alan daralması nedeniyle görme azalmasına yol açar

Bulguları:

Doğumsal: Gözün saydam tabakasında büyüme, bulanıklaşma, yüksek göz basıncı, renkli tabaka ve saydam tabaka bozuklukları.
Edinsel:Göz tansiyonunda yüksek değerler önemli bir bulguolmakla birlikte düşük değerlerde de gelişebilir. Göz siniri başında çukurlaşma.

Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır:

Düzenli ve detaylı göz muayenesi en önemli tanısal adımdır. Görme keskinliği ölçümü, göz için basınç ölçümü, sinir lifi analizi, bilgisayarlı görme alanı muayenesi önemli tanısal testlerdir.

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır :

Göz damlaları, bazı durumlarda sistematik ilaçlar, lazer uygulamaları ve cerrahi girişimler mevcuttur.Hiçbir yöntem kesin tedavi ile sonuçlanmamaktadır.
Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir :
Düzenli takip edilmeli.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!