Güncelleme Tarihi:
6 Haziran
Saat 20:00
ŞATİLA'NIN ÇOCUKLARI
Yönetmen : Mai Masri    Â
SunuÅŸ : Emin Sarp
Yapım Yılı : 1998 / Süresi :50 dk
Şatila kampı ilk kez, 1982 yılında Sabra-Şatila'da meydana gelen ve dünyayı sarsan korkunç katliamla tanınmıştır. Beyrut'ta, "sefaletin göbeği"nde sayılabilecek olan kamp, evlerini terk etmek zorunda kalmış, işsiz ve yoksul 15.000 Filistinli ve Lübnanlının barınağıydı. Büyükanne ve büyükbabalarının Filistin'den sürülmelerinin üzerinden elli yıl geçtikten sonra, Şatila kampında yaşayan çocuklar, katliam, kuşatma ve açlığa karşın ayakta kalan bu mülteci kampında büyümenin ruhlarda iz bırakan gerçekleriyle karşı karşıyadır. Belgesel film yapımcısı Mai Masri, iki Filistinli çocuğun, 11 yaşındaki Ferah ile 12 yaşındaki İsa'nın yaşamlarına odaklanır. Bu iki çocuk yönetmenin kendilerine verdiği iki kamerayla, günlük yaşamlarının ve öykülerinin gerçeklerini kaydederler. Kamp yaşamı onların gözlerinden aktarılırken, Ferah ile İsa kendi kuşaklarının duygularını ve umutlarını dile getirirler.
13 Haziran
Saat 20:00
15 Haziran
Saat 19:00
DÜŞLERİN VE KORKULARIN SINIRLARI
Yönetmen : Mai Masri   Â
Sunuş : Yavuz Sarıalioğlu
Yapım Yılı : 2001 / Süresi : 55 dk
Film iki genç Filistinlinin, Şatila mülteci kampındaki Mona ile Beytüllahim'deki El-Dayşa kampındaki Manar'ın yaşamlarındaki birkaç ayı yansıtıyor. Biri Lübnan'ın aşırı marjinalizasyonuyla yönetilen, öteki İsraillilerin askeri ve ekonomik baskısı altında iki farklı kampta yaşayan bu iki genç kız bir yoksunluk teması üzerine çeşitlemeler sergilemekte. Ancak trajik bir yönleri bulunmasına karşın, öyküleri ızdırap portrelerinden ibaret değil.
20 Haziran
Saat 20:00
22 Haziran
Saat 19:00
YAÅžAM MÃœCADELESÄ°
Yönetmen : Ghada Terawi    Â
SunuÅŸ : Emin Sarp
Yapım Yılı : 2001 / Süresi : 28 dk
İntifada'nın ilk ayları sırasında çekilen bu belgesel film, İntifada üzerine medyaya yansıyanlardan farklı bir gerçeklik sunmaya çalışıyor. Film boyunca yönetmen, en ön saflarda durup ülkelerini savunan, İsrailli askerlere taş atan çocukların yaşamlarının, kaygılarının ve küçük düşlerinin derinliğine inmeye çalışıyor. Soyut manzaranın derinliklerini görüp resmin bütününü çıkarmaya yönelik bir çalışma.
27 Haziran
Saat 20:00
29 Haziran
Saat 19:00
K BÖLGESİ - POLİTİK BİR BALIKÇILIK BELGESELİ
Yönetmen : Nadav Harel   Â
SunuÅŸ : Dilek Akal
Yapım Yılı : 2001 / Süresi : 52 dk
K Bölgesi İsraillilerin kontrolü altında, Gazze şeridini tecrit ederek Filistinli balıkçıların İsrail'e, Mısır'a ve uluslararası deniz sularına girmelerini engelleyen askeri bir deniz bölgesidir. 40 kilometrelik sahili olan Gazze şeridinde 1,500 balıkçı teknesi bulunmaktadır. Bu kadar çok balıkçı teknesinin aynı bölgede yoğunlaşması nedeniyle, balık avı bereketli olmamaktadır. İsraillilerin Filistinlilere izin verdikleri sularda avlanan balıklar Filistinli balıkçıların geçimlerini karşılayamamaktadır. Bu belgesel Gazze'deki mülteci kampında yaşayan bir grup Filistinli balıkçı ile Gazze şeridinde Dugit kentinde yaşayan İsrailli meslektaşlarının iş ortaklığını anlatıyor. Bu ortaklıkta, Dugit'teki İsrailliler, İsrail Ordusu'ndan ve Polisi'nden Filistinlilere İsrail sularında ve K bölgesinde balık tutma izni ayarlarlar. K bölgesindeki plajda Filistinlilerin uyuyabilmeleri ve çalışabilmeleri için balıkçı kulübeleri kurulmuştur. Bu öykü Orta Doğu'nun acılı, tarihsel, ırksal ve bölgesel kan banyosu içinde balık tutma mücadelesi veren Araplarla Yahudilerin nasıl ortak bir amaç etrafında birleşebildiklerini anlatıyor. Bu film aynı zamanda, iki tarafın daha önce eşi görülmemiş bir şekilde, ortak ihtiyaçlar ile denizin evrensel dili aracılığıyla nasıl ortak bir yaşam yaratabildiğini göstererek, Orta Doğu barış sürecine farklı bir bakış sunuyor.
Â
II. Film Okuma Atölyesi
1 Haziran
Saat 13:00 -18 :30
GLENN GOULD ÃœZERÄ°NE 32 KISA FÄ°LM
Yönetmen : François Girard Â
Film Okuma : UÄŸur Kutay
Yapım Yılı : 1993
20. yüzyılın en ünlü piyano virtüözlerinden Glenn Gould hakkında yapılmış ve Belgesel sinema ile Dramatik sinema arasında varolan indirgenemez gerilimin şaşkınlık ve hayranlık uyandırıcı bir boyutta aşıldığı, mükemmel bir dokü-drama örneği...
15 Haziran
Saat 13:00 -18 :30
BALO
Yönetmen : Ettore Scola    Â
Film Okuma : UÄŸur Kutay
Yapım Yılı : 1983
Son dönemin en önemli İtalyan yönetmenlerinden biri olan Ettore Scola'nın tek kelime diyalog kullanmadan bir ülke tarihini muhteşem bir akıcılıkla anlattığı, Scola'nın sinema dehasını gözler önüne seren bir "Göstergeler İmparatorluğu"!
22 Haziran
Saat 13:00 -18 :30
FAHRENHEÄ°T 451
Yönetmen: François Truffaut Â
Film Okuma : UÄŸur Kutay
Yapım Yılı : 1966
Ray Bradbury'nin aynı adlı romanından, Yeni Dalga'nın büyük ustası Truffaut'nun beyazperdeye aktardığı ürkütücü bir distopia...
29 Haziran
Saat 13:00 -18 :30
YEDÄ°NCÄ° MÃœHÃœR
Yönetmen : Ingmar Bergman  Â
Film Okuma : UÄŸur Kutay
Yapım Yılı : 1957
Sinema tarihinin temel başyapıtlarından biri! Yaşam ve Ölüm arasında bir satranç maçı ekseninde, varoluşçu bir Ortaçağ öyküsü...
Â
III. 1001 Belgesel Film Kuşağı (*)
6 Haziran
GÖL ADAMLARI
Yönetmen : ERGUN YÃœKSEL    Â
Yapım Yılı : 1996 / Süresi : 16 dk.
Afyon'un Bolvadin ilçesinden, Eskişehir'in Çifteler ilçesine gelip, Sakarya Nehri üzerinde oluşturulan gölette saz keserek geçimlerini sağlayan mevsimlik işçilerin bir günlük yaşantısı ele alınmıştır.
SON SESLER
Yönetmen : Ä°SMET ARASAN    Â
Yapım Yılı : 1987 / Süresi : 25 dk.
Anadillerinin artık konuşamayan Kafkas kökenli Ubıh halkının, savruldukları Anadolu köylerinden birinde süren hayatları.Ve anadilini konuşabilen son Ubıh Tevfik Esenç'in ürpertici yalnızlığı.
7 Haziran
"2672" AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT
Yönetmen : FÄ°LÄ°Z TAVUS-AYLA KARLI    Â
Yapım Yılı : 1996 / Süresi : 14 dk.
Fatma Meral Horne 44 ülke gezmiş, sosyolog, seyyah ve batik sanatçısı. O ve ailesi Antalya'nın Dokma semtinde 2672. sokakta oturuyor. Horne bu sokağa "Ayağını Yorganına Göre Uzat Sokağı" diyor. Ve ailesi ile birlikte bu sokağın güzelleştirilmesi için elinden geleni yapıyor.
SON ELLER
Yönetmen : BAHRÄ°YE KABADAYI / MUSTAFA VARLIK   Â
Yapım Yılı : 1997 / Süresi : 17 dk.
"Gramofon" geçmişte kalan evrensel bir kültürün simgesi artık… "Mehmet Öztekin" ise, kendisini "her susmuş gramofonu konuşturmaya" adamış bir usta... Hatta son ustalardan biri. "Usta"nın hayata bakışı ekseninde, "değerlere - tarihe sahip çıkma, hayata insandan yana bakma" üzerine bir belgesel film çalışması.
13 Haziran
KOKU
Yönetmen : BORA EGEMEN-F.KANGAL  Â
Yapım Yılı : 1996 / Süresi : 19 dk.
Çeşitli nedenlerle sokağa terkedilmiş, bazen bir köşe başında, bazen bir köprü altında karşılaştığımızda içimiz sızlayarak yanlarından geçip gittiğimiz "tinerci çocuklar" üzerine belgesel.
EMEĞİN KÜÇÜK ELLERİ
Yönetmen : EYÜP MURAT KARAGÜL / MEHMET OĞUZ AYDIN / MURAT USLU
Yapım Yılı : 1998 / Süresi : 8 dk.
Sanayide çalışan küçük çocukların iş yaşamlarına değinen belgeselde bu küçük ustaların verdikleri yaşam mücadelesi, geleceğe yönelik hayalleri ve umutları aktarılmaktadır.
14 Haziran
12 EYLÃœL BELGESELÄ°
Yönetmen : MUSTAFA ÃœNLÜ   Â
Yapım Yılı : 1998 / Süresi : 42 dk.
1973 - 1983 yılları arasında, 12 Mart günlerini geride bırakıp büyük bir hızla bir sonraki askeri darbeye, 12 Eylül'e sürüklenen Türkiye... Kısır çekişmeler içindeki siyasetçilerin, soluk aldırmayan ekonomik bunalımın, ardı arkası kesilmeyen, toplu kıyımlara varan cinayetlerin, kurtarılmış bölgelerin, tümüyle bozulmuş iç ve dış dengelerin gölgesinde; her şeyin durduğu, bir tek askerlerin kıpırdandığı bir ülkenin "kahramanları" ve "görüntüleri".
20 Haziran  Â
ANADOLU DÜŞLERİ-ŞAVŞAT
Yönetmen : GÃœL BÃœYÃœKBEÅžE MUYANÂ
Yapım Yılı : 1998 / Süresi : 24 dk.
YemyeÅŸil bir doÄŸa, birbirinden uzak ama iliÅŸkilerini inadına sürdüren geleneksel ahÅŸap evler, tandırlara atılan ekmekler, renkli süslerle bezenen öküzler, derlenip toplanıp kaÄŸnılara yüklenen denkler. Tüm bunlar, ÅžavÅŸat'da her yıl tekrarlanan yaylaya göçün renkli görüntüleri. Bu yörede yaÅŸayanlar için, Haziran ayı sonundan AÄŸustos'a dek yaÅŸayacakları yaylalara gitmek bir ÅŸenlik gerekçesidir.Â
ANADOLU DÜŞLERİ-URFA
Yönetmen : GÜL BÜYÜKBEŞE MUYAN
Yapım Yılı : 1998 / Süresi : 26 dk.
Urfa köklüdür, gelenekçidir, kendi töreleri, törenleri vardır ve Urfa'dan büyülenmemek olanaksızdır. Bu gelenekler, yüzyıllar boyunca tarıma ve el sanatlarına baÄŸlı ve onlarla birlikte biçimlenmiÅŸtir. Sadece tüm bir kenti deÄŸil, fakat civarındaki irili ufaklı sayısız yerleÅŸimi de kendisine dönüştürerek.Â
21 Haziran
BÄ°TMEYEN HAYAT
Yönetmen : ÃœMÄ°T HAYRÄ° TUNCERÂ
Yapım Yılı : 1999 / Süresi : 60 dk.
Osmanlı'dan günümüze Anadolu şarapçılığı ve şarap kültürü, belgeselin konusunu oluşturuyor.
27 Haziran  Â
AHLAT MEZAR TAÅžLARI
Yönetmen : İSMAİL GÜNEŞ
Yapım Yılı : 1989 / Süresi : 27 dk.
Bitlis'te 700 yıldan bu yana ayakta duran dev mezar taşları ve kümbetlerin tarihe tanıklık ederken Ahlat'a müstesna bir görünüm kazandırışları ve öyküsü.
28 Haziran
AÄ°ZONAÄ°
Yönetmen : GÃœLÄ°Z ÇAVBER    Â
Yapım Yılı : 1999 / Süresi : 30 dk.
Kütahya ilinin Çavdarhisar beldesinde bulunan 5000 yıllık antik kentin tarihle ve günümüzle bağlantılı öyküsü anlatılmaktadır. Aizanoi antik kenti Erken Hellenistikten, Roma'ya, Bizans'tan, Çavdar Tatarları'na kadar değişik dönemlere ev sahipliği yapmıştır.
(*) Bu kuşaktaki gösterimler saat 11:00 - 13:00 - 15:00 - 17:00 de günde 4 kez tekrarlanır. Aynı günde yer alan filmler arka arkaya gösterilir. Tüm gösterimler ücretsiz ve Türkçe'dir.