Görüşler

Güncelleme Tarihi:

Görüşler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2004 02:03

İnanç bir tek genle açıklanamaz

YARD. DOÇ. DR OĞUZ ALTINGÖZ

(Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilimdalı öğretim üyesi)

Habere ilişkin bilimsel makaleyi okumadım, ayrıntıları bilmiyorum. İnanç kompleks bir şey. Kişinin içinde bulunduğu ortam, sosyal çevre, etnik yapı inançları etkiliyor. Karmaşık davranışsal olayların tek bir genle açıklanması benim modern genetik bilgilerim çerçevesinde mümkün değil. Öte yandan genlerin herhangi bir güç tarafından (Tanrı’yı kastediyor) DNA üzerine yerleştirilmesi de söz konusu olamaz. DNA akışkan bir şey. Genler DNA’nın mutasyonu ile oluyor, evrimsel süreçte değişiyor.

İnançta gen etkili olabilir

PROF. DR. ALİ SAZCI

(Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı)

VMAT2 geni hepimizin bildiği bir gen. Ancak bu genin inançla ilişkisi yeni ortaya atılan bir iddia. Bir hücremizde 30 bin gen olduğu belirlenmiştir ve bu 30 bin gen, her insanda değişik formlarda ve ortaklaşa çalışarak inanma şeklimizi belirleyen davranışları ortaya koyabilir. Bu bir gerçektir. İnançlar, genlerin ortak çalışması sonucu ortaya konabilir ama bu bir Tanrı fikri şeklinde olmayabilir. Genlerden gelen inanma isteği, tarih boyunca insanları çeşitli inanışlara yöneltmiştir. Şimdi buna Tanrı diyoruz. Ancak unutmamalı ki Hummer’ın bu çalışması henüz ispatlanmadı. Sadece bir görüş. Ama olabilirliği mümkün.

İnsanın geninde bu inanç var

MEHMET NURİ YILMAZ

(Eski Diyanet İşleri Başkanı ve Hürriyet Gazetesi yazarı)

Yüce Allah’ın yarattığı bir çok şey zamanla ortaya çıkıyor. Vücuttaki şifreler de zamanla çözülüyor. Ateistler, bu genin, Allah’ın yokluğuna delil olduğunu ileri sürüyorlar. Aslında bu Allah’ın gücünün, kudretinin, varlığının göstergesidir. Bu bilimsel olarak ortaya konuldu ama daha tartışılacak. Kuran’da ‘Biz insanları fıtrat üzerine yarattık’ deniyor. Yani her insanın inancıyla birlikte dünyaya geldiği anlatılıyor. İnanmak, insanoğlunun sonradan kazandığı bir keyfiyet değil, bizzat dünyaya gelirken birlikte getirdiği bir haldir. Demek ki insanın geninde bu inanç var.

Eşcinsellik geni kadar fantezi

PROF. DR. ZEKERİYA BEYAZ

(İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi

Daha önce de eşcinsellik genini bulduklarını söylemişlerdi. Eşcinselleri himaye etmek için böyle bir gen ortaya attılar. Eşcinsellik geni de inanç geni de bilimsel fantezi. Dindarlık ve inanç geni olsaydı dünyada ateist bulunmazdı. Ayrıca, inanma genetik yapının gereği olunca, erdemi ortadan kalkar, zorunluluk gündeme gelir. Bu bütün hukuk, ahlák ve erdem sistemimizi ortadan kaldırır. Ortaya atılan bu türlü fanteziler, bilimin bir noktada istediğiniz gibi sonuç vermesini sağlamaya yönelik faaliyetlerdir. Özellikle istatistikler, istediğiniz sonucu size verir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!