Güncelleme Tarihi:
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, dün başlayan ve sivil ittatsizik adını verdikleri eylemle ilgili olarak, “Üyelerimiz, bulundukları yerde isteyen kravatsız, isteyen başörtülü işe giderek hayatı normalleştirdi. Bu yasak kalkıncaya kadar, yönetmeliği tanımadan yolumuza devam edeceğiz” demişti.
İŞE SERBEST KIYAFETLE GİTTİLER / FOTO GALERİ
İşte bugün memurların serbest kıyafetle işe gittikleri şehirler:
UŞAK
Uşak'ta Memur Sendikaları Konfederasyonu'na (Memur-Sen) bağlı Eğitim-Bir-Sen, Diyanet-Sen, Büro Memur-Sen üyesi kamu çalışanları, işyerlerinde serbest kıyafetle hizmet verdi.
Memur-Sen Uşak Şube Başkanı Emin Acar, yaptığı açıklamada, “sivil itaatsizlik eylemine” destek verdiklerini söyledi.
Uşak'ta Memur-Sen'e bağlı yaklaşık 5 bin kamu çalışanının bulunduğunu, eylem öncesi kamuda kıyafet serbestliği tanınması için il genelinde 17 bin imza topladıklarını kaydeden Acar, eyleme katılımın yüksek olduğunu belirtti.
Uşak Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Karaçallık da sendika üyesi bin 450 kamu çalışanının eyleme destek verdiğini, kamu çalışanlarının iki gündür serbest kıyafetle çalıştıklarını söyledi.
Kendisinin de kravat takmadığına, kazakla okula geldiğine işaret eden Karaçallık, “Sivil itaatsizlik eyleminden sonuç alana kadar eyleme devam edeceğiz. Çok olumlu tepkiler alıyoruz” dedi.
ÇANKIRI
Çankırı'da Memur-Sen'e bağlı sendika üyeleri, iş yerlerinde serbest kıyafetle hizmet veriyor.
Dumlupınar İlkokulu'nda görevli sendika üyesi erkek öğretmenler kravatsız, bazı kadın öğretmenler de başörtülü olarak okula geldi.
Memur-Sen Çankırı Temsilcisi Ali Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çankırı genelinde kampanyaya katılımın oldukça yoğun olduğunu söyledi.
Amaçlarına ulaşana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden Solak, “Bu darbe ürünü yönetmeliğin biran önce değiştirilmesi için üyelerimiz de yoğun bir şekilde eylemlerimize destek veriyor. Yaklaşık 2 bin sendika üyesi eyleme destekte bulunuyor. Katılımdan oldukça memnunuz” dedi.
Diğer memurlardan eylemlerine yönelik herhangi bir tepkinin olmadığını ifade eden Solak, sendikamız üyesi olmayanların da desteklerini aldıklarını bildirdi.
ERZURUM
Memur-Sen Erzurum Şube Başkanı Abdullah Duman, “Türkiye genelinde olduğu gibi Erzurum'da da kamu çalışanlarımız okula, hastaneye serbest kıyafetle gittiler. İlk gün çok güzel sonuçlar aldık, hiçbir kurumda sıkıntı olmadı” dedi.
Duman, yaptığı açıklamada, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafet Yönetmeliği”nin askeri darbe döneminde Anayasa'da teminat altına alındığını ve evrensel hukukun temel ilkelerine aykırı hükümler taşımasına rağmen otuz yılı aşkın süredir insan onurunu hiçe sayan yasaklarıyla yürürlükte olduğunu söyledi.
Bazı yönetmeliklerin yürürlükten kaldırılmasına rağmen kılık kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmediğini belirten Duman, şunları kaydetti:
“Bu çerçevede, kamu görevlilerinin hizmet ettikleri milletin değer ve ilkelerini yansıtacak, kamuoyunda genel kabul görmüş kılık kıyafet tercihleri arasında kendi iradeleriyle seçim yapmasını mümkün kılacak bir özgürlük alanına sahip olması gerekiyor. Ülkemizin son otuz yılına damgasını vuran gayri insani ve gayri hukuki yasakların son bulması amacıyla konfederasyonumuz ve konfederasyonumuza üye sendikalar, kuruluşlarından bu yana konuyu kamuoyunun, yasama, yürütme ve yargı erkinin gündemine taşıyacak eylemleri gerçekleştirmiş, başvuru, itiraz ve dava süreçlerini başlatmıştır.”
NEVŞEHİR
MEMUR Sendikaları Konfederasyonu’nun (Memur- Sen) Türkiye genelinde başlattığı ’başörtülü ve kravatsız işe gitme’ eylemi Nevşehir’de de gerçekleştirildi. Basın açıklamasının ardından kadın öğretmenler derslere başörtüsüyle, erkek öğrentmenler de kravatsız girdi.
Memur-Sen Nevşehir İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mustafa Özdemir, kılık kıyafet özgürlüğü ile ilgili Memur-Sen Genel Merkezi’nce başlatılan eylem sürecinin amacına ulaşıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Özdemir, eyleme Nevşehir’de sadece kendi sendikalarına bağlı öğretmenlerin değil, diğer sendikalara mensup veya hiçbirine üye olmayanların da desteklediğini ve büyük çoğunlukla uygulandığını söyledi.
Özdemir, "Kılık kıyafet özgürlüğünün insanın doğuştan edindiği bir hak olduğunu düşünüyoruz. Bir eğitimciye nasıl giyinmesi gerektiğinin söylenmesini evrensel hukuka uygun olmadığını düşünüyoruz. Özellikle başörtüsü takan arkadaşlarımız 28 Şubat sürecinde mağdur edilmişlerdi. 82 anayasasından da gelen reflekslerin sona erdirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
ELAZIĞ
Elazığ'da Eğitim Bir-Sen'e üye bazı öğretmenler derslere serbest kıyafetle girdi.
Dumlupınar İlkokulu'nda görevli sendika üyesi bazı erkek öğretmenler kravatsız, bazı kadın öğretmenlerse başörtülü olarak okula geldi.
Memur-Sen Elazığ Temsilcisi Murat Ergen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1982 Anayasası'nın ardından hazırlanan, baskıcı ve dayatmacı bir yönetmelikle, insanların kravatlı, sakallarının tıraşlı olmasının, favori boyları ile kadınların etek ve topuk boyunun belirlenmesinin demokrasi adına utanç verici bir yaklaşım olduğunu savundu.
Bu utanç verici yaklaşımdan Türkiye'nin bir an önce kurtulması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Ergen, genel merkezlerinin aldıkları karar doğrultusunda Elazığ'daki üyeler olarak 18 Mart'tan itibaren bütün kamu kurum ve kuruluşlarındaki üyelerinin iş yerlerine sivil kıyafetle gittiklerini söyledi.
Ergen, “Mücadelemiz, bu yönetmelik kaldırılıncaya kadar tüm Türkiye genelinde devam edecek. Daha demokratik ve daha gelişmiş bir Türkiye için, lider bir Türkiye için bu tür demode, çağ dışı uygulamaların kaldırılmasının hayırlı ve faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu noktada bugün itibariyle kılık kıyafet yönetmeliği kaldırılıncaya kadar bütün kamu kurum ve kuruluşlarında arkadaşlarımız serbest kılık kıyafetle iş yerlerine gidecekler, serbest kıyafetle çalışacaklar” diye konuştu.
BİLECİK
Bilecik'te, Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı sendikaların üyeleri serbest kıyafetle hizmet verecek.
Bilecik Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ahmet Selöz, Bilecik Belediyesi Kent Orman'da yaptığı basın toplantısında, 18 Mart'tan itibaren, Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı 11 sendikanın üyeleri olarak, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafeti” yönetmeliğinin erkek ve kadın kamu görevlilerinin kıyafetlerini özgürce seçmelerine engel olan sınırlamaları dikkate alınmayacaklarını söyledi.
Kamu görevlilerine yönelik kılık-kıyafet yasaklarının sona ermesi için çeşitli kampanyalar düzenlediklerini hatırlatan Selöz, şöyle konuştu:
“Milletin desteğini somutlaştırıcı adımları attık. Ulaşılan bu sonuç göstermektedir ki, kamu görevlilerinin giyim yasaklarından kurtularak inançları, tercihleri, beğenileri ve toplumumuzun genel kabul görmüş değer yargıları çerçevesinde kıyafet serbestliğine sahip olmalıdır. Bu kapsamda, Konfederasyonumuz'a bağlı sendikalara üye kamu görevlileri, söz konusu yönetmeliğin, yasak ve sınırlamalarına uymadan, milletimizin değerlerine ve genel kabul görmüş serbest kıyafet şekillerine uygun hizmeti verecektir.”