Görev yeri krizi

Güncelleme Tarihi:

Görev yeri krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2003 01:57

Türkiye, Türkmen nüfusun yoğun olduğu yerlerle irtibatta olabilmek, nüfus sayımına yardım etmek için kuzeyde Tikrit'i de içeren Selahaddin bölgesinde görev almak istediğini ABD’ye iletti.

Irak’a asker gönderme tezkeresinin TBMM’de görüşülüp kabul edildiği saatlerde, Genelkurmay Karargahı’nda Türk ve ABD askeri makamları arasında yapılan ilk durum değerlendirme toplantısında ‘‘görev yeri pürüzü’’ çıktı.

Hürriyet'in güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Türkiye ve ABD askeri yetkilileri önceki gün tezkerenin Meclis'te görüşüldüğü saatlerde başlayan ve kabul edildikten sonra da devam eden bir ön toplantı gerçekleştirdi. Genelkurmay'da yapılan bu toplantıda Türk askerinin Irak'ta görev yapacağı bölge ele alındı. Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi Hürriyet'e, ‘‘Askerler arası görüşmelerin yapıldığı doğrudur’’ dedi. Türkiye, Kuzey'de Türkmen nüfusun yoğun olduğu yerlerle irtibatta olabilmek, nüfus sayımına yardımcı olmak için Kuzey'de Tikrit'i de içeren Selahattin bölgesinde görev almak istediğini ABD tarafına iletti. ABD'li yetkililer, Türk askerinin Selahattin'de olmasının bölgedeki tansiyonu yükselteceği gerekçesini öne sürdü. Amerikalılar, Türk askeri için Bağdat'ın kuzeybatısından, Ürdün ve Suriye sınırına kadar uzanan alanı içeren ve ağırlıklı olarak çöl bölgesi olan El Anbar'da bir yer düşündükleri belirttiler.

5-6 BİN ASKER

Irak'a gidecek asker sayısının 5-6 bin civarında olması bekleniyor. Türk askerinin komutanlığını üstlenecek Ankara 1. Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Ümit Şahintürk, ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı General Richardo Sanchez ile irtibat halinde olacak. Bu tümenin komuta kademesini oluşturan subayların büyük bölümü Irak'a gidecek. Ana askeri gücü, bu tümene bağlı ve ‘‘Barış Tugayı’’ olarak bilinen 28. Mekanize Piyade Tugayı oluşturacak. Bu tugayın askeri gücü, duruma göre 3 bin 500 ile 4 bin 500 asker arasında değişiyor. Bu tugaya zırhlı güç olarak yine 1. Taktik Tümen'e bağlı 9. Zırhlı Tugayı destek verecek. İnsani amaçlı yardımı ilke edinecek Türk askerinin güvenliği için Bolu veya Kayseri'den sağlanacak 1500 kadar komandonun da devreye girmesi planlanıyor.

MASRAFLARA YEŞİL IŞIK

Konu ABD ile şimdiye kadar yapılan görüşmelerde üstü kapalı olarak gündeme geldi. Türk tarafı tezkere öncesi, ABD'deki eğilimi, ‘‘Herkes kendi masrafını karşılasın’’ şeklinde algıladı. Ancak tezkerinin kabulünden sonra, ABD'nin masrafların bir bölümünün karşılanmasına yeşil ışık yakabileceği belirtiliyor. Türkiye'nin önerileri arasında, Irak'a asker gönderen ülkeler için bir fon oluşturulması da var. Ankara, Polonya'ya yapılan yardımı da ABD'ye hatırlatacak. Türk askerinin Irak'ta bir yıllık masrafının 60 milyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

LOJİSTİK MERKEZ; SİLOPİ

Türk askeri için ana lojistik merkezinin Silopi'de olması düşünülüyor. Ancak acil lojistik destek durumunda, ABD'den veya Irak'ta bulunan diğer yabancı birliklerden alınacak destek ile bu desteğin güvenli şekilde iletilmesinin de kurallara bağlanması gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!