23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı? İşte 23 Nisan'ın tarihi

Güncelleme Tarihi:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı İşte 23 Nisanın tarihi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2019 02:22

Google, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 99'ncu yılı dolayısıyla doodle tasarımı hazırladı. Google Ana Sayfası'nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı doodle tasarımı ile karşılaşan kullanıcılar, bu konuyla ilgili tüm içeriklere tek tıkla ulaşabiliyorlar. Peki, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı? İşte 23 Nisan'ın tarihi

Haberin Devamı

Dünya çapında milyarlarca kullanıcısı bulunan Google, Türkiye'ye özel 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için doodle hazırladı. Bununla beraber internet kullancıları da 23 Nisan'ın önemini merak edip sorgulamaya başladı. Peki, Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemi nedir?

23 NİSAN'IN TARİHİ VE ÖNEMİ

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Millî Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Haberin Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı İşte 23 Nisanın tarihi

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

BAKMADAN GEÇME!