Güncelleme Tarihi:
Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği İkinci Ulusal Kongresi’ni yaptı. Yabancı ziyaretçilerden Augsburg İtfaiye Müdürü Gerhard Diebow mesleki geçmişiyle ilgi uyandırdı: Diebow, başlangıçta bir gönüllüyken, sonra itfaiyenin başına geçmiş.
İtfaiyeciler dün akşam The Marmara Oteli’nde biraraya geldiler. Tüm İtfaiye Teşkilleri Birliği’nin 2. Ulusal Kongresi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Sabri Yalım ikinci kez başkan seçildi.
Kongre önümüzdeki dönemde Türkiye’de itfaiyenin hem işlerlik hem de yapılanma alanında değişiklikler yaşayacağının işaretlerini de verdi. Kongreye katılan İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, itfaiyenin yeniden yapılandırılması konusunda bakanlıkta çalışmalar başlatıldığını ve alt komisyonlar oluşturulduğunu, sivil toplum kuruluşları ve itfaiye teşkilatlarının birlikte çalışmasınanı ise son derece olumlu bulduğunu da söyledi.
Hürriyet İstanbul'da, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi ile sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmasıyla ‘‘gönüllü itfaiyecilik’’ projesinin geliştirildiğini ve bu ay içinde ilk gönüllülerin eğitimine başlanacağını duyurmuştuk.
Bavyera’dan destek
Türkiye'nin dört bir yanından itfaiye müdürlerinin katıldığı kongrenin yabancı konukları arasında ise Almanya’dan Augsburg İtfaiye Müdürü Gerhard Diebow en dikkat çekici olandı. Çünkü Diebow 1965-1994 yılları arasında gönüllü itfaiye teşkilatında görev yapmış ve bu tarihten sonra da profesyonel olarak itfaiye teşkilatına katılmış biri. İki itfaiye teşkilatı arasındaki ilişki ise 17 Ağustos depreminden sonra, malzeme alış verişi ile başlamış. Yardım olarak gönderilen araçlar daha sonra İstanbul İtfaiyesi’ne hibe edilmiş. Diebow ile kongre sonrasında Fatih’te Selamet Et Lokantası’nda verilen yemekte sohbet ettik. Diebow sadece Bavyera Eyaleti’nde 7 bin 844 itfaiye birliğinde 340 bin gönüllünün görev yaptığını söylüyor. Diebow’un anlattıkları arasında ilgimizi çeken bir konu da devlet bütçesi açısından gönüllü itfaiyecilerin ne kadar önemli olduğu konusuydu. Diebow, ‘‘Şu anda eyaletde 60 bin kadrolu itfaiyeci var. Ancak gönüllülerin de katıldığı itfaiye ordusunu profesyonel olarak çalıştırsak yaklaşık 2.5 milyar mark maaş ödemek zorunda kalırdık!’’ diyor. Gönüllü itfaiyecilerin kullandığı techizatın faturasının yüzde 65’ini devlet, yüzde 35’ini ise belediyeler karşılıyormuş. Ayrıca gönüllü itfaiyecilere en fazla bağış yapanlar ise özel sigorta şirketleriymiş.
İtfaiyede Balkan Paktı
Gündüz saatlerinde The Marmara’da gerçekleştirilen kongreden sonra akşam saatlerinde ise bir yemek verildi. Alman itfaiye müdürü dışında toplantıyı izleyen Balkan ülkeleri itfaiye teşkilatı temsilcilerine tek tek teşekkür plaketleri verildi. Her yabancı konuğa Türkiye'den bir bir itfaiye müdürü alkışlar arasında plaketini verdi. Yemekte plaket alan tek sivil ekip ise ise Yalım’la yaptıkları ilk toplantıları 18 Eylül’de olduğu için ’18’ler Grubu’ oldu. Plaketi grubu temsilen Korhan Gümüş ve Sinan Okay aldı. Yunanistan ve Kuzey Kıbrıs itfaiye temsilcilerinin en yoğun alkışı aldığı akşamki toplantıda Yalım'ın yaptığı Türk usulü esprileri diğer dillere çevirmek zorunda kalan çevirmenleri epey zorladı. Örnek mi; Saraybosna İtfaiye Müdürü'ne plaketini vermek üzere davet edilen görevli, eşinin Saraybosnalı olması nedeniyle ‘‘Bu plaketi Bosna'nın eniştesi verecek!’’ şeklinde tanıtılınca cümle başta Almanca olmak üzere pek çok dilde gülüşmelerle karşılandı.