Güncelleme Tarihi:
Gönül, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık ile İzmir Kamyon ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Yıldırım Kaya'yı ziyaret etti.
İlk olarak İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Anık'a yeniden başkanlığa seçilmesi dolayısıyla ziyarette bulunan Gönül, Anık'a “Hayırlı olsun” dileğini iletti. Gönül'e oda faaliyetleri hakkında bilgi veren Anık, 2
bin 800 civarında üyelerinin olduğunu, mal sahibi olmayan kişilerle birlikte 10 bini aşan bir taksici esnafı üyelerinin bulunduğunu belirtti.
Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın sahip olduğu araçlarla hakim ve savcıların keşif işlerine giderken sahip olduğu araçlarla taksi hizmeti verdiğini ifade eden Anık, bu durumun taksici esnafını sıkıntıya soktuğunu savundu. Anık, esnafın bunun dışında da çeşitli sorunlarını aktararak, Bakan Gönül'den yardım talebinde bulundu.
İNDİRİMLİ AKARYAKIT TALEBİ
Gönül, daha sonra İzmir Kamyon ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Yıldırım Kaya'yı ziyaret ederek, yeniden oda başkanlığa seçilmesinden dolayı tebrik etti.
Kaya da odanın faaliyetleri ve esnafın sıkıntıları hakkında Bakan Gönül'e bilgi verdi. Üye sayısı 5 bini aşan odalarının, İzmir'in en büyük meslek odalarından biri olduğunu ifade eden Kaya, korsan taşımacılık ve yetki belgeleri konusunda sıkıntı çektiklerini söyledi.
Kaya, kamyon ve kamyonet esnafı olarak akaryakıtta ÖTV indiriminden faydalanmak istediklerini dile getiren Kaya, akaryakıtın pahalı olmasından dolayı birçok kişinin merdiven altında üretilen biyodizel veya motor yağı gibi ürünleri yakıt olarak kullandığını, bunun da devleti büyük zarara soktuğunu dile getirdi.
İzmir'de yük taşımacılığı yapan 12 bin civarında araç bulunduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 50'sinin bu tarz yakıt kullandığını kaydeden Kaya, “İzmir'de bile kaçak akaryakıt kullanımı varsa Türkiye'nin her yerinde vardır” dedi.
Bakan Gönül ise akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili TBMM'de kurulan araştırma komisyonu raporunun, Türkiye'de 4 ile 6 milyar dolar arasında akaryakıt kaçakçılığının söz konusu olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Kamyon ve kamyonet esnafının emeği ile geçimini sağlayan kesimlerden biri olduğunu belirten Gönül, “Yollarda ne kadar çok kamyon, tır görüyorsak, bu ekonominin iyiye gittiğinin göstergesidir. Geçen yıl ekonomik krize rağmen satılan araç sayısı 360 bin. Bunun 120 bin'i kamyon ve ticari araç” dedi.
Gönül, hükümetlerinin iş başına geldiği günden bu yana büyük bir önem vererek uygulamaya koyduğu bölünmüş yol projelerine de değinerek, yapılan bölünmüş yollar ile Türkiye'de araç başına düşen kaza yüzdesinin çok düştüğünü kaydetti. Türkiye'de araç sayısının hükümetleri döneminde 6 milyondan 13 milyona çıkmış olmasına rağmen yıllık toplam kaza sayısı artsa da araç başına düşen kaza oranının düştüğüne dikkati çekti.
Gönül, ziyaret ettiği oda başkanlarına üzerinde Milli Savunma Bakanlığı armasının bulunduğu porselen anı tabağı hediye etti.