Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, çalışma ofisinde ‘böcek’ bulunmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 6 ilde 15 noktaya eşzamanlı şafak operasyonu düzenlendi. Operasyon kapsamında aralarında eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel ile Koruma Müdürü Zeki Bulut’un da bulunduğu 11 kişi gözaltına alınırken, 1 kişinin ise yurtdışında olduğu belirlendi. Gözaltına alınan Zeki Bulut ile ekibi, Erdoğan’ın gölgesi gibi 24 saat yakınında bulunan, yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde güvenliğini sağlayan ekip olarak yaklaşık 5 yıl görev yaptı.
MİT VE TÜBİTAK RAPORLARI
Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisinde 2012’deki rutin kontrollerde bulunan dinleme cihazıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Araştırma Bürosu’nca soruşturma başlatılmıştı. Ancak dosya, ‘casusluk şüphesi’ kapsamında bulunarak TMK 10. madde ile görevli savcılığa gönderilmişti. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine de dosya, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlarla Mücadele Bürosu’na devredilmişti. Dosyayı devralan savcı Durak Çetin, öncelikle MİT’in elinde bulunan dinleme cihazlarını talep etti. Dinleme cihazları geçen mayıs ayında savcılığa gönderildi. MİT, böceklerle ilgili hazırladığı raporu da savcılığa iletti. MİT ve TÜBİTAK’tan gelen raporlar ile diğer delilleri göz önünde bulunduran Savcı Çetin’in talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri operasyon için düğmeye bastı. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Yozgat ve Karabük’te 15 adrese eşzamanlı şafak baskını yapıldı. Operasyonda bir dönem Başbakanlık Koruma Dairesi ile Emniyet İstihbarat Daire’de görev yapan, aralarında birinci sınıf Emniyet müdürlerinin de bulunduğu Ankara’da 6, İstanbul’da 1, Erzurum’da 1, Diyarbakır’da 1, Yozgat’ta 1 ve Karabük’te de 1 olmak üzere toplam 11 kişi gözaltına alındı. Toplamda 12 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılırken, Erdoğan’ın ‘gölgesi ve kara kutusu’ eski Koruma Müdürü Zeki Bulut’un yanı sıra Başbakanlık Koruma Daire Başkanı olan Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel de gözaltına alınan isimler arasında yer aldı.
İHRAÇ EDİLEN POLİS DE ŞÜPHELİ
Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı’nda Emniyet Amiri olarak görev yapan Ahmet Türer, ‘böcek’ soruşturmasının ardından görevden alınmıştı. Soruşturma kapsamında kimliğine ve silahına el konularak polislikten ihraç edilen Türer, İstanbul’da 5 yıldızlı bir otelin koruma müdürlüğü görevini yürütüyor. Türer’in evinde ve oteldeki odasında da arama yapıldığı ileri sürüldü. İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Başbakan Erdoğan’ın ofisinde ‘böcek’ bulunmasıyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında çoğu o dönem Başbakanlık koruması olan 19 kişinin ismi belirlenmişti.
BAŞBAKAN’IN KARA KUTUSU
MEHMET Yüksel, ‘böcek’ bulunduğu dönemde Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı görevini yürütüyordu. Yüksel, ‘böcek’ soruşturmasının ardından Daire Başkanlığı görevinden alınarak Nevşehir Emniyet Müdürü olarak atanmıştı. Yüksel, 17 Aralık Operasyonu sonrasında ise 13 Şubat 2014 tarihinde görevden alınarak merkeze çekilmişti. Halen Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görev yapan Yüksel, 5 yıl boyunca Başbakan Erdoğan’ın korumasında birinci derecede sorumlu ve görevlendirmeyi yapan kişiydi. Başbakan’ın yakın Koruma Müdürü olan Zeki Bulut da ‘böcek’ bulunmasının ardından Denizli Emniyet Müdürlüğü’ne, daha sonra da 13 Şubat 2014 günü görevden alınarak merkeze çekilmişti. Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevlendirilen Bulut, Başbakan’ın gölgesi gibi 24 saat yanından ayrılmayarak, yurtiçi ve yurtdışı gezilerde de güvenlik önlemleri alan ekibin başındaydı. Erdoğan’ın birçok özel toplantı ve görüşmelerine de şahitlik eden Bulut, Başbakan Erdoğan’ın ‘kara kutusu’ olarak biliniyordu.
Erdoğan: Değerlendirme yapmayayım
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, çalışma ofisindeki böcekle ilgili operasyon sorusuna “İlgili birimler yargıyla müşterek olarak şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar. Tabii neticeyle ilgili henüz bana ulaşan bir bilgi yok. Fakat bugün ben de 12 ayrı noktada televizyonlardan böyle bir çalışmanın yürütüldüğünü öğrendim. Zannediyorum çalışmalar bittikten sonra gerekli bilgileri alacağım” diye yanıt verdi. Erdoğan, “Gözaltına alınanlardan biri 5 yıldır yanınızda olan bir isimdi, nasıl değerlendirmek lazım” sorusu üzerine ise “Şimdi değerlendirmesini yapmayalım, sonra yapalım” dedi.
Kim şimdi nerede?
SORUŞTURMA kapsamında haklarında arama ve gözaltı kararı aldırılan şüphelilerin isimleri ve görev yaptıkları yerler şöyle:
1. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel: Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı, halen Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görev yapıyor.
1. Sınıf Emniyet Müdürü Zeki Bulut: Başbakan Erdoğan’ın eski Koruma Müdürü. Halen Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevli.
3. Sınıf Emniyet Müdürü Ali Özdoğan: İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda çalışıyordu, halen Gaffar Okkan PMYO’da görev yapıyor.
4. Sınıf Emniyet Müdürü Serhat Demir: Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeliydi, Emniyet’ten istifa etti, yurtdışına çıktı.
4. Sınıf Emniyet Müdürü Sedat Zavar: İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda görevliydi, halen Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapıyor.
Emniyet amiri görevinden ihraç edilen Ahmet Türer: Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı’nda görevliydi, meslekten ihraç edildi.
Komiser Enes Çiğci: İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda görevliydi, halen Ankara Gölbaşı ilçesinde görev yapıyor.
Başpolis Memuru İbrahim Sarı: Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nde görevli.
Polis memuru Hurşit Gölbaşı: Başbakanlık Koruma Güvenlik Teknik Şube Müdürlüğü’nde çalışıyor.
Polis memuru Harun Yavuz: KOM Daire Başkanlığı’nda çalışıyordu, halen Hakkâri İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli.
Polis memuru Seyit Saydam: Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü’nde görev yapıyor.
Polis memuru İlker Usta: İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nda görevliydi, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne tayin edildi.
KORUDU İDDİASI
HAKKINDA ‘böceği yerleştirdiği’ iddiası bulunan Serhat Demir, yurtdışında olduğu için hakkındaki gözaltı kararı uygulanamadı. Demir’in başlatılan idari soruşturma kapsamında ifadesi alınmıştı. Demir, daha önce verdiği ifadede Başbakan’ın ofisinde böceğin bulunduğu tarih olan Aralık 2011’de İstanbul’da bir işadamını korumakla görevli olduğunu belirtmişti. Daha sonra böceğin bulunduğu tarihte Demir’in, Yasin el Kadı’yı korumakla görevli olduğu, Kadı’yı Suudi Arabistan’dan özel uçakla alıp Türkiye’ye getirdiği, Kadı’nın İstanbul’da bulunduğu 6 aylık süre içerisinde en yakınında bulunduğu belirtilmişti.
Kelepçe takmadan
Terör ekiplerinin gözaltına alınanlarla ilgili yüksek güvenlik önlemleri almaları dikkat çekti. Gözaltına alınan aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu kişilere kelepçe takılmadığı görüldü. TEM’de sorguya alınan şüphelilerle ilgili 3 günlük gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında yapılan aramalarda, casusluk iddiasına dayanak olacak delillere ulaşılmaya çalışıldı. Savcılık kaynakları, şüphelilerin evlerindeki bilgisayarların imaj kopyalarını aldı, ses dosyası aradı, bazı belgelere el koydu.
İfadeye çağrıldı
Dosyada şüpheli olarak bulunan eski TÜBİTAK BİLGEM Daire Başkanı Dr. Hasan Palaz’ın yanı sıra ismi açıklanmayan 1 TÜBİTAK görevlisi ile 1 MİT görevlisi daha ifadeye çağrıldı. Palaz, TÜBİTAK’taki görevinden, kendisinden “Böcek raporunda tahrifat yapması yönünde baskıya maruz kaldığı” iddiasıyla istifa ettiğini açıklamıştı. Söz konusu MİT görevlisi için ise Başbakanlık’tan soruşturma izni talep edildi.