Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulacak yeni başkanlıklar, yürütmenin asli görevleriyle ilgili çalışma yapacak, ancak Anayasa gereği yasaların ve Bakanlar Kurulu’nun üzerinde olmayacak. Erdoğan’ın, icraatı bu başkanlıklar aracılığı ile yakından izlemesi ve Bakanlar Kurulu’na başkanlık ettiğinde de bu başkanlıkların raporlarını kullanması bekleniyor.
7 YENİ BAŞKANLIK
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve ekibi, Cumhurbaşkanlığı Teşkilat ve Çalışma Esasları Kararname Taslağı’na son şeklini verdi. Taslak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra gerekli atamalar yapılacak ve Cumhurbaşkanlığı teşkilatı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşınacak. Halihazırda Cumhurbaşkanlığı’nda ‘Kanun Kararlar ve Hukuk Başkanlığı’, ‘Koruma Başkanlığı’, ‘Kurumsal İletişim Başkanlığı’, ‘İdari Mali İşler Başkanlığı’, ‘İnsan Kaynakları Başkanlığı’ ve ‘Bilgi Teknolojileri Başkanlığı’ mevcuttu. Yeni yapılanmada Çözüm Süreci ve Paralel Yapı ile ilgili süreci takip edecek ‘İç Güvenlik Başkanlığı’, Türkiye’nin dış politikasını takip edecek ‘Dış İlişkiler Başkanlığı’, ekonomik gelişmeleri takip edecek ‘Ekonomi Başkanlığı’, savunma konularını izleyecek ‘Savunma Başkanlığı’, enerji projeleriyle ilgilenecek ‘Enerji Başkanlığı’nın yanı sıra ‘Sosyal İşler Başkanlığı’, ‘Yatırım İzleme Başkanlığı’ eklenecek. Kararname çıkar çıkmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Kanunu çerçevesinde bu başkanlıklarda çalışacak personelin alımı yapılacak. Süreç tamamlandığında Cumhurbaşkanlığı’nda çalışan personel sayısının 400’den yaklaşık 700’e çıkabileceği ifade edildi. Kararname çıktıktan sonra başkanlar da belirlenecek. Tercihin, TBMM’de 3’üncü dönemini dolduran AK Partili siyasetçilerden yana kullanılması bekleniyor. Yatırım Başkanlığı için ise eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın atanmasına kesin gözüyle bakılıyor.
BİNALİ YILDIRIM DA SÖYLEDİ
Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu’na başkanlık edebildiğinden, Saray’daki başkanlıkların kendi alanlarında yaptıkları çalışmalar, Bakanlar Kurulu’nun gündemine de gelebilecek, hatta Bakanlar Kurulu kararlarına yansıyabilecek. Erdoğan, daha önce kendisinin de söylediği gibi ocak ayından itibaren Bakanlar Kurulu’na da başkanlık etmeye başlayacak. Erdoğan’la yakın mesai içinde olan Binali Yıldırım dün, Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu toplantılarına “zaman zaman” katılacağını söyledi. Erdoğan da kasım ayında Türkiye-Afrika Ortak Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin ‘Bakanlar Kurulu’na başkanlık edip etmeyeceği’ sorusu üzerine, “Anayasa’da zaten yetkiler içinde bu var. O yetkiyi kullanmamak diye bir şey olmaz. İnşallah o yetkiyi de kullanacağız. İnşallah 2015’e de öyle gireriz” demişti.
GİZLİ DEĞİL AMA YAYINLANMIYOR
Cumhurbaşkanlığı yetkilileri de Erdoğan’ın onayına sunulan kararnamenin Anayasa gereği kanun düzeyinde olduğunu, ancak Anayasa’nın 107. maddesi gereğince sadece Cumhurbaşkanlığı teşkilatını ve çalışma esaslarını ilgilendirdiğini bildirdiler. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, kanun seviyesinde olsa da Resmi Gazete’de yayınlanmıyor. Ancak bu kararnamelerin ‘gizli’ olduğu anlamına gelmiyor. Kararnameye Cumhurbaşkanlığı kadroları rahatlıkla ulaşabiliyor.
Başkanlık sistemine ‘de facto’ dönüşüm
AK Parti’nin anayasa taslağını hazırlayan komisyonun üyelerinden Prof. Ergun Özbudun, teşkilat şemasındaki değişikliği şöyle değerlendirdi: “Anayasa’ya göre bu değişiklik yapılabilir. Hukuki açıdan sorun yok ama siyasi açıdan tartışılır. Gölge bakanlar kurulu oluşturma çabası olduğu aşikâr. Çünkü hemen hemen her bakanlığa eşdeğer başkanlıklar oluşturuluyor. Bu değişiklik başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine ‘de facto’ yoluyla dönüştürülmek istenmesinin belirtisi. Başbakan ve bakanlar, başkanların görüşlerini yerine getirmeyi kendilerini ne kadar mecbur hissedeceklerdir bunu bilemeyiz. Ancak hukuken yetki bakanlardadır. Anayasa’yı değiştirmeden, sistemin işleyiş tarzını parlamenter sistemden başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine dönüştürme çabası. Sayın Cumhurbaşkanı bu arzusunu gizlemiyor zaten.”
Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’ne atandı
İLK kez Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü makamı oluşturularak, sözcülüğe de Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi İbrahim Kalın atandı. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, “Büyükelçi Kalın, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından sözcü olarak görevlendirildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Sayın Cumhurbaşkanımız adına açıklama yapabileceği gibi, gerekli hallerde gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunabilecek. Sözcülük görevinin ihdası, kamuoyuyla daha sağlıklı bir iletişim açısından da önemli bir adım” dedi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Görev Yetki ve Sorumlulukları Yönetmeliği’nde böyle bir görev yer almıyordu.