Gölde balık değil yakacak avı

Güncelleme Tarihi:

Gölde balık değil yakacak avı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2009 11:43

Artvin’in Borçka ilçesi’nde Türkiye’nin en hızlı akan nehri Çoruh üzerinde bulunan ‘Muratlı TBMM 85'inci Yıl Milli Egemenlik Barajı gölünün üzeri, sel ve taşkınların getirdiği odun, plastik eşya ve çöplerle kaplandı. Biriken malzemenin barajın elektrik üretimine olumsuz bir etkisi olmadığı açıklandı. Çöplerden pis kokunun yayıldığı göl çevresinde ise vatandaşlar, tehlikeye aldırmadan yaklaşan kış öncesi yakacak toplamaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Borçka’da 24 Eylül 2009 günü yaşanan sel ve heyelanlar sonucu taşan İçkale deresinin Çoruh’a taşıdığı ağaç, kereste, plastik eşya, atık beyaz eşya ve benzeri çöpler, bölgeye 17 kilometre uzaklıktaki Muratlı TBMM 85'inci Yıl Milli Egemenlik Barajı gölünün yüzeyinde birikti. Yaklaşık 10 metre derinliğe kadar indiği öğrenilen malzeme, baraj gölünü tamamen kapladı. Çöplerden çevreye koku yayılmaya başladı.

Artvin DSİ 26’ncı Bölge Müdürü Sezai Sucu, biriken malzemenin barajın elektrik üretiminde bir aksamaya neden olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Yıl içerisinde sel ve taşkınlar sonucu ağaç, odun, plastik ve çöpler barajın memba kısmına birikiyor. Bunları çeşitli dönemlerde temizliyoruz. Son olarak Borçka ilçemizde yaşanan sel sonrası yine baraj gölüne birikmeler oldu. Baraj kapaklarında rögarlar var. Bu malzemenin buradan geçmesi mümkün değil. Dolayısıyla birikmenin barajın elektrik üretimine bir etkisi yok. Barajın arka kısımlarında yine çöpler toplanmış. Bunların akıntı ile birlikte barajın memba kısmında toplanması sonrasında, muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde Elektrik Üretim A.Ş. ile birlikte temizleme çalışması başlatacağız.”

Haberin Devamı

KÖYLÜLER KIŞLIK YAKACAK TOPLUYOR
Bu arada baraj gölü üzerinde biriken odunlar, Muratlı köyü sakinlerinin kışlık yakacak umudu oldu. Vatandaşlar, tehlikeye aldırmadan 45 metre derinlikteki baraj gölü kıyısında odun topluyor. Halat ve kancalar yardımıyla göl üzerindeki odunları kıyıya çekmeye çalışan vatandaşlar topladıkları odunları yol kenarına taşıyor, buradan araçlara yükleyip evlerine götürüyor. Baraj gölü kıyısında odun toplamanın cesaret istediğini belirten vatandaşlar, kışlık odun ihtiyaçlarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

MİLLİ EGEMENLİK BARAJI
Artvin il merkezine 44 kilometre uzaklıkta, Borçka ilçesinin Muratlı köyü yakınlarında, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Muratlı Barajı önyüzü asfalt kaplamalı kaya dolgu tipinde inşa edildi. Yılda yaklaşık 450 milyon kilovat saat enerji üretmek üzere projelendirilen ve 115 megavat kurulu gücündeki barajın yapımı 2000 yılında başladı. Uzunluğu 240, yüksekliği ise 44 metre olan Muratlı Barajı inşaatı 2005 yılında tamamlandı. Gürcistan sınırına 100 metre mesafede bulunan baraj, Türkiye’nin en hızlı akan nehri Çoruh üzerinde tamamlanan ilk baraj olma özelliğini taşıyor. Muratlı TBMM 85'İNCİ Yıl Milli Egemenlik Barajı ve HES inşaatı 29 Haziran 2005 tarihinde dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!