Güncelleme Tarihi:
Deprem bölgesinde salgın hastalık tehlikesi baş gösterdi. Gölcük İlçesi ile Değirmendere Beldesi'nde ‘kanlı diyareler’ tespit edilmesi üzerine karantina ilan edildi. İzmit ve Adapazarı'nda da yüzlerce çocuk ishalden hastanelere kaldırıldı. Kolera ve tifo söylentileri çıktı.
Enkaz altında bulunan binlerce kişiye ulaşmak için kurtarma çalışmalarının sürdüğü, çıkarılan cesetlerin toprağa verilmesinde bile güçlük çekilen deprem bölgesinde, salgın hastalık tehlikesi baş gösterdi. Depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Gölcük ile Değirmendere Beldesi'nde salgın hastalıkların ortaya çıkması üzerine karantina ilan edildi.
MüSTEŞAR: SALGIN YOK
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Haluk Tokuçoğlu'nun, dün öğle saatlerinde İstanbul'da yaptığı basın toplantısında bölgede salgın hastalık sayılabilecek tek bir vakıaya rastlanmadığını iddia etmesine karşın, Kocaeli Valiliği, akşam saatlerinde Gölcük İlçesi ile Değirmendere Beldesi'ni karantinaya aldı. Karar üzerine dün akşamdan itibaren Gölcük'e görevliler dışında kimsenin girmesine izin verilmiyor. Ancak yakınlarını merak eden ve yardımına koşan birçok kişi, ana yollar yerine çevre yollardan ilçeye girmeye çalışıyor.
Gönüllü doktorlar tarafından Gölcük Anıt Park içine kurulan seyyar hastaneye başvuranların çoğunda ‘kanlı diyareler’ tespit edildi. Opr. Dr. İlker Alat ve ekipteki doktorlar, ‘‘Hayatı tehdit eden kanlı diyareler beklendiği gibi kendini göstermeye başladı ve vaka sayısı hızla artıyor. Yani bunlar bildiğimiz dizanteri, tifo ve kolera gibi hastalıklardır. Bunların dışında depremle ilgili olan yaralanmalar ve yara yeri enfeksiyonları artmaya başladı. Çok acil önlemler alınması gerekiyor’’ dediler.
KOLERA SÖYLENTİSİ
Adapazarı'ndan dün ayrıca kolera ve tifo salgını başladığı haberleri geldi. Ancak yetkililer, bu haberleri doğrulamadı. Salgın hastalık söylentisi üzerine, kurtarma çalışmaları için bölgede bulunan yabancılar endişelendi. İngiliz ve Hollandalı kurtarma ekipleri, yetkililerden açıklama beklediklerini, aksi halde Adapazarı'ndan ayrılmayı düşündüklerini söylediler. Deprem bölgesinde salgın hastalıkların baş göstermesini önlemek için dünden itibaren ilaçlamaya önem verildi. Askrerler başta olmak üzere, aralarında gönüllü sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu özel ekipler, tek tek sokakları dolaşarak ilaçlama çalışmasına koyuldu. Ayrıca kokan ve salgın hastalığa davetiye çıkaran noktalara kireç dökülmeye başlandı. Yerel kriz masaları sıcak havada büyük tehlike yaratan ve günlerden bu yana kaldırılmayan çöp yığınlarının kısa sürede temizlenmesi için talimat verdi. Bunun üzerine çevre il ve ilçelerden çok sayıda çöp aracı gönderildi. Çöp araçları tek tek sokakları dolaşarak çöpleri topladı.
Bölgeye giriş-çıkış yasak
KOCAELİ Valiliği, Gölcük İlçesi ile bu ilçeye bağlı Değirmendere Beldesi'nde salgın hastalık tehlikesinin baş göstermesi üzerine bölgeyi karantinaya aldı.
Her iki yerleşim biriminde sağlık açısından sıkıyönetim getiren karantina kararı uyarınca, şu önlemler alınacak:
Karantinaya alınan bölgeye giriş-çıkışlar yasaklanacak.
Özellikle barınılan yerlerin çevresi ve çöplerin bulunduğu bölgelerin etrafı olmak üzere her yer kireçlenecek.
Karantina bölgesinde herkesin maske takması zorunlu hale getirilecek.
Bölgedeki herkes, hastalıklara karşı aşılanacak.
Yeni hastalıkların baş göstermemesi için tuvaletler, insanların topluca bulundukları, yaşadıkları yerlerin uzağına yapılacak.
Bulaşıcı hastalığa yakalandığı belirlenenler, karantinadan çıkarılacak.
Karantina kararından önce açıkta bulunan yiyeceklerin tüketilmesi engellenecek.
Bölgede, sebze ve meyve gibi yaş gıda tüketimi engellenecek. Bisküvi gibi kuru şeylerin tüketilmesi sağlanacak.
Açık içme suyu içilmeyecek, ağzı kapalı pet şişelerdeki sular içilebilecek.
Karantina ilanı, salgın hastalığın ortadan kalkması ve enkaz altındaki cesetlerin kaldırılmasına kadar sürecek.
Çadırlar ilaçlanıyor
Deprem bölgesinde yaşam çadırlarda sürüyor. Adapazarı ve Gölcük çevresinde çadır kentler oluştu. Bu arada çadırların çevreleri salgın hastalıklara karşı ilaçlanıyor. Yaşamlarını çadırlarında sürdüren depremzedelerin hastalıklardan korunması amacıyla yapılan uygulamanın tüm bölgeye yaygınlaştırılacağı belirtiliyor.