A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2012 19:40
Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelere ilişkin görülen davada savunma yapan tutuklu sanık Binbaşı Mehmet Cem Çağlar, “TCK 21'e göre suçun oluşması için kastın varlığı gerekmektedir. Tutuksuz yargılanmak üzere tahliyemi talep ediyorum” dedi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunması sorulan tutuklu sanıklardan Binbaşı Çağlar, Gölcük Donanma Komutanlığında bulundukları odada Mart 2010'da tadilat olduğunu ve zemindeki karoların söküldüğünü belirterek, “Burada içeriğini bilmediğim iki koli çıktı. Bu kolileri daha sonra Kemalettin Binbaşı'nın odasına gönderdik” dedi.
Herhangi bir belge ya da benzeri materyali koruma ya da saklamanın anlamı olmadığını ifade eden Çağlar, dava konusu malzemelerin konulduğu yerlerin herhangi bir gizli bölme değil, mimari özellikli yer olduğunu, binanın yükseltilmiş zeminlerden oluştuğunu ve söz konusu malzemelerin oraya kendi bilgisi dahilinde konulmadığını aktardı.
Çağlar, “Ben birkaç kez bu tip malzemelerin oraya konulmasını engelledim. TCK 21'e göre suçun oluşması için kastın varlığı gerekmektedir. Tutuksuz yargılanmak üzere tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun, “Türkan Doğancı ile telefon görüşmesinde, 'burada konuşmayalım, askeri telefondan konuşalım” ibaresini neden kullandınız?” diye sorduğu Çağlar, “Kendisi Kafes Eylem Planı davasından yargılanıyor. Ağır ceza hakimi bir tanıdığı olacağını düşünerek aradım. Konuşmanın uzun süreceğini bildiğim için, askeri hatta daha ucuz konuşmak için böyle bir şey söyledim” diye konuştu.
Donanma Komutanlığında arama yapıldığı gün rahatsızlığı dolayısıyla amirinin bilgisi dahilinde mesaiye geç başladığını ve brifing vermek amacıyla hazırlık yaptığını anlatan Çağlar, “Özel yetkili savcı Fikret Seçen geldi. Ben de ona, 'şu an gizli evraklarla ilgili çalışıyorum, burayı arayacak mısınız?' dedim. Savcı, 'hayır, sadece bu zeminin altını arayacağız' diyerek, direkt yerdeki karoları işaret etti. Daha sonra Kemalettin Binbaşı'nın odası arandı” şeklinde konuştu.
Mehmet Cem Çağlar, tutuklu sanıklardan Albay Ali Türkşen'in, “Arama gününde, Kurmay Başkanı'nın aramadan ne zaman haberi olduğunu biliyor musunuz?” şeklindeki sorusuna karşılık da “Tümamiral Semih Çetin saat 13.30 gibi arama olacağını biliyordu. Onlara, 'arama için düzenleme yapayım mı?' dedim. 'Hayır, her şey yerinde dursun' dedi” ifadesini kullandı.
Duruşmada savunma için söz alan diğer tutuklu sanıklar da tahliyelerini istediler.
Tutuksuz sanık Tanju Veli Aydın ise duruşmalara gelme zorunluluğunun kaldırılmasını istedi.
Mahkemenin ara kararı
Davayla ilgili ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Erdinç Yıldız, Behçet Altıntaş, Kemalettin Yakar, Mehmet Cem Çağlar ve Hüseyin Hançer'in, suçların mahiyeti, delil durumu, yasada gösterilen olası cezaların sınırları, suçların CMK'nın 100/3. maddesinde sayılan suçlardan olması, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması ve devam etmesi gerekçeleriyle bu hallerinin devamına hükmetti.
Tutuksuz sanıklardan Tanju Veli Aydın'ın duruşmalara gelme zorunluluğunu kaldıran heyet, duruşmayı 9 Nisan 2012'ye erteledi.