Güncelleme Tarihi:
Yakın bir zamanda gökyüzünde ikinci bir Ay ışıldayacak.
Bu yeni Ay, bildiğimiz Ay'dan daha küçük olacak, ama 100 misli daha güçlü ışıldayacak. Bu ikinci Ay, Rusların 9 Kasımda uzaya fırlatmayı düşündüğü dev bir aynadan başka bir şey değil. Ayna, güneş ışınını dünyaya ulaştırarak Sibirya'yı gün gibi ışıl ışıl yapacak. Ancak bilim adamları, gecenin gündüze dönüşmesiyle insanın etkileneceğini ve tüm fonksiyonlarının altüst olacağını söylüyorlar. Yemek, uyku, seks düzeni tümüyle bozulacak.
GÖKYÜZÜNDEKİ ikinci Ay için ‘‘Rus bilim adamlarının olay yaratacak bir deneyi’’ yorumu yapılıyor. Bu müthiş deney, 9 Kasım 1998 tarihinde, Rusya bozkırındaki rampasının üzerinde, dış yüzeyi güneşten pırıl pırıl parlayan füzenin fırlatılmasıyla başlayacak. Sibirya'yı ggeceleri gündüz gibi aydınlatmayı amaçlayan Rusların bu müthiş deneyinin aşamaları şöyle:
Firlatmadan birkaç dakika sonra, taşıyıcı roket patlatacak. Kapsül uçmaya devam ederek önceden hesaplanan yörüngesine ulaşacak. Yörüngede kapsülün üzerindeki donanım, şemsiye gibi açılarak aynayı oluşturacak.
Dünya yüzündeki insanlar, aynayı bir yıldırım kadar parlak görecekler. Çünkü ikinci Ay, yansıttığı ışınlar nedeniyle gerçek Ay'dan 100 misli daha parlak olacak.
Ayna, dünyanın doğudan batıya dönüşüne paralel olarak yavaş yavaş ilerleyecek. Önce Sibirya'ya, sonra Irkutsk üzerinden Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ulaşacak. Sonra da Frankfurt üzerinde ışıldayacak. Brüksel ve Londra'ya ulaşarak, Atlantik üzerinden Kuzey Amerika yönünde kaybolacak.
Göğe gözlerini diken insanlar, acıdan gözlerini kapamak zorunda kalacaklar. Çünkü küçücük bir leke gibi gökte ışıldayan ikinci Ay, müthiş bir ışık yansıtacak. Bu ilk prototip dünyanın yörüngesinde 16 tur attıktan sonra yok olacak. Ama bu ilk denemeden sonra, her biri 70 metre çapında tam 200 ayna daha uzaya gönderilecek.
DENEYİN AMACI
Ruslar, bu ikinci Ay ile Sibirya'da yılın altı ayı karanlıkta kalan kentlerini gündüz gibi ışıl ışıl aydınlatmak istiyorlar. Böylece büyük bir elektrik enerjisi tasarrufu sağlanacak. Bu müthiş deneyi yaptıran firma da Moskova'daki enerji yönetim merkezi Energia. Dünyaki tüm bilim adamları, bu deneyin müthiş bir girişim olduğu konusunda birleşirken, eleştiriler de eksik değil.
BBC'de konuşan Dr. David Thomas adlı bilim adamı ‘‘Dünyadaki tüm ekolojik sistem tehlikede. Seks, uyku, yemek, kısaca her şey gün ışığıyla yönetiliyor. Bu düzeni bozmamamız gerekir’’ dedi. Harvard Smithonian Merkezi'nden Daniel Green ise tüm bu olup bitenler için ‘‘Beyinsiz deneyler’’ tanımını yaptı.
Moskova'dan bir yetkili ise ‘‘Energia'nın şu sıralar maddi sorunları var. Deneyin erteleneceğini söylüyorlar’’ derken, bazıları planlamada aksama olmayacağını belirtiyor.
NASA sözcülerinden Dr. John Morris ise ‘‘Dünyada hiçbir ulusun doğanın işine bu denli karışmaya hakkı yok. Dünyadaki tüm hükümetleri, bu deneye karşı protestolarda bulunmaya çağırıyorum’’ diyor. Ama 9 Kasımda tüm uzaybilimcilerin gözlerini gökyüzüne dikecekleri kesin.