Göktürk metroda

Güncelleme Tarihi:

Göktürk metroda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2012 00:00

Türkiye, geçtiğimiz günlerde uzaya gönderilen Göktürk-2 uydusuyla gurur duyarken, başkent Ankara’daki Göktürk dönemi rölyef ve heykeller metro inşaatına kurban gitti. Doç. Dr. Osman Altıntaş tarafından yapılan ve 5 üniteden oluşan rölyef ve heykellerden artakalanlar bilinmeyen bir yere götürüldü.

Haberin Devamı

GAZİ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Güzel Sanat Eserleri Meslek Birliği (GESAM) Başkanı Doç. Dr. Osman Altıntaş’ın Keçiören Belediyesi önündeki parka yaptığı Orhun Anıtları’nın bire bir rölyefleri metro inşaatının kurbanı oldu. Ulaştırma Bakanlığı’nın bölgede yürüttüğü metro çalışmaları sırasında rölyefler kısmen tahrip edilerek bilinmeyen bir yere kaldırıldı. Yine Altıntaş’ın yaptığı, Alparslan Türkeş’in 16 yıl önce açtığı Şehitler Anıtı da kısmen tahrip edildi.
Eserlerinin kaldırıldığını tesadüfen farkeden ve Ulaştırma Bakanlığı’nı dava etmeye hazırlanan Doç. Altıntaş, karşılaştığı manzarayı şöyle anlattı:

BAKANLIĞA DAVA AÇACAĞIM

“O semtte oturmuyorum. Tesadüfen farkettim. Ulaştırma Bakanlığı buradan metro geçiriyor diye alayını kaldırmış, nereye koyduklarını bilen yok. Avukatım dava açacak. Orhun Anıtları, Kültigin, Tonyukuk, Bilge Kağan, Türeyiş Efsanesi ve Cumhuriyet anıtı ve rölyeflerle 5 ana üniteden oluşuyordu. Hiçbiri ortada yok. Bazılarının kırık parçaları kalmış. Yerinde şantiye var, bir Ulaştırma Bakanlığı kontrolörlük müdürlüğü. Gidip sorduk, kendilerine boş alan olarak teslim edildiğini söylediler. Belediyenin kültür karşıtlığını bildiğim için sormadım. Bu arada Şehitler Anıtı’nın çevre unsurlarını da yok etmişler. Çevresi 80 santim yükseltilmiş. Yani anıtın kendisi de toprak altında kalacak. Şu andaki haliyle eser bozulmuş, çevredeki anıt unsurları kaldırılmış. Siyah metalden, insanlığın şiddet karşısındaki çaresizliğini dile getiren unsur vardı, o kaldırılmış. Ön sol tarafta yeniden doğuş ve yaşamı temsil eden bronzdan taşı delerek filiz açan genç bir dal unsuru vardı, o da yok.”

Haberin Devamı

TÜRK DİLİNİN İLK ALFABESİ

Orhun Yazıtları, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Bilge Tonyukuk, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtları, Yolluğ Tigin tarafından yazmıştır. Yolluğ Tigin aynı zamanda Bilge Kağan’ın yeğenidir. Yazıtlarda bu abidelerin sonsuzluğa kadar kalması temennisi ile “Bengü Taşlar” denmiştir. Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan’da Orhun Vadisi’nde bulundu.
Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı’na aittir. Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.
1893 yılında Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen tarafından, Rus Türkolog Vasili Radlof’un da yardımıyla çözülmüş ve aynı yılın 15 Aralık günü Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi’nde bilim dünyasına açıklanmıştır.

Haberin Devamı

16 yıl önce açılışını yaptığı Şehitler Anıtı da yok

ANKARA’nın Keçiören Belediyesi önündeki parka yaptırılan Orhun Anıtları’nın bire bir rölyef ve heykelleri şimdi bu halde. Açılışı 1996’da MHP’nin merhum Genel Başkanı Alparslan Türkeş tarafından yapılan Şehitler Anıtı da metro çalışmalarına kurban gitti. Orhun Yazıtları’nın bire bir kopyaları ise birkaç yıl önce Devlet Bahçeli tarafından yaptırılmış ve MHP Genel Merkezi önüne yerleştirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!