Güncelleme Tarihi:
Manevi kızı, artık Ata'sının yanında
Yaklaşık bir aydır GATA'da tedavi gören ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen'i, 88 yaşında kaybettik. Sabiha Gökçen Havaalanı'nda şirket bayrakları yarıya indirildi.
ULU Önder Atatürk'ün manevi kızı, Türkiye'nin ilk kadın pilotu, dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, tedavi gördüğü Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde dün, doğum gününden bir gün sonra 88 yaşında vefat etti. Çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle yaklaşık bir aydır GATA'da tedavi gören Sabiha Gökçen'in, dün saat 08.15 sıralarında vefat ettiği belirtildi. Gökçen, en son mide kanaması geçirmiş ve beyninde pıhtı oluşmuştu. Gökçen'in vefatının öğrenilmesinden sonra, Pendik Kurtköy'deki Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nın işletmeciliği yapan Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş'ye (HEAŞ) ait bayraklar yarıya indirildi.
Soyadını Atatürk verdi
Gökçen'in eğitimini yakından takip eden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, onun Türk Hava Kurumu'nun Havacılık Okulu'na girmesine gönülden destek verdi. ‘Türk Kuşu’nu sıcak bir ilgiyle yürekten destekleyen Atatürk, manevi kızı Sabiha Gökçen'i Türk havacılığına kazandıran kişi oldu. Atatürk, 1934'te Soyadı Kanunu'nun çıkmasıyla birlikte Sabiha'ya ‘‘Gökçen’’ soyadını verdi.
SON RÖPORTAJ
10 Kasımlar, bir sonbahar hüznüdür
SABİHA Gökçen, geçen yıl Anadolu Ajansı'na Atatürk'le ilgili anılarını anlatırken gözyaşlarını tutamamıştı. ‘‘Atatürk'ün şahsiyetine yapılan saldırıları kınıyorum. Bu saldırıları yapanlar insan olamaz’’ diyen Gökçen, bir bahar sabahı çok sevdiği Ata'sına kavuştu. Büyük Önder Atatürk'ün ölümünün 62. yıldönümü nedeniyle 7 Kasım 2000'de Sabiha Gökçen, anılarını gözyaşları içinde anlatmış ve O'nun kişiliğine yapılan saldırıları dile getirirken de sinirlerine hákim olamamıştı. Gökçen, şöyle konuşmuştu: ‘‘10 Kasımlar'daki duygularım sonbahar hüznü gibidir. Bu hüznü anlatabilmek çok zor. ’’
Çağdaş kadının simgesi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer: Sabiha Gökçen, Atatürk'ün manevi kızı olma onuruna erişmesinin yanı sıra, çağdaş Türk kadınının simgesi olarak gönüllerimizde yaşayacaktır.
Başbakan Bülent Ecevit: Tüm havacılara ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Gökçen, Ata'nın emaneti ve ulusumuzun kıvancıydı.
Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli: Türk kadını, kabiliyeti ile neleri başarabileceğini merhume Sabiha Gökçen'in kişiliğinde göstermiştir.
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz: Türkiye, yetiştirdiği örnek kadınlardan birini kaybetmiştir.
İlk kadın savaş pilotu
SABİHA Gökçen, 21 Mart 1913'te Bursa'da doğdu. Atatürk 1925 yılında çıktığı Bursa gezisi sırasında tanıdığı Sabiha Gökçen'i, içinde bulunduğu zor yaşam koşullarını öğrenince evlat edindi. Gökçen, kalabalık ailenin 6 çocuğundan biriydi. Gökçen, Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji'nde öğrenim gördü. 1935 yılında Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na giren Gökçen, Ankara'da A.B. Yüksek Planörcülük brövelerini aldı. Gökçen, 7 erkek öğrenciyle birlikte Rusya'ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamladı. 1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okulu'na giren Gökçen, burada gördüğü özel eğitimden sonra 372 diploma numarasıyla askeri pilot oldu. Eskişehir'de 1. Tayyare Alayı'nda bir süre staj yapan Gökçen, avcı ve bombardıman uçaklarıyla uçtu. Böylece, Gökçen'in adı, dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak tarihe geçti. Gökçen yalnız sivil havacılık ve havacılık sporunda değil, askeri havacılık alanında da uluslararası şne ve değere sahip bir havacı oldu. Gökçen, ‘‘Beni manevi evlat edinen Atatürk, hem babam, hem öğretmenim, hem her şeyimdi. Sıhhatim, derslerim, neşem, kederim... Şefkatin bile en ulvisini onda gördüm’’ demişti. Gökçen 1937 yılındaki Trakya ve Ege manevralarında görev aldı, aynı yıl Dersim harekátına katıldı. Şeyh Rıza isyanı sırasında yapılan kara harekátını, Dersim ve çevresini havadan bombalayarak kolaylaştıran Gökçen, 1938 yılında Balkan devletlerinin davetlisi olarak uçağı ile bir Balkan turu yaptı.
TEK BAŞINA BALKAN TURU
Gökçen'in tek kişilik uçağı ile yaptığı beş günlük dostluk gezisi sırasında Türk Kadını ve Türk havacılığının en canlı gerçeğini gözler önüne serdi ve uğradığı her Balkan başkentinde büyük takdir ve hayranlıkla karşılandı. Atatürk'ün hastalığının ağırlaşmaya başladığı günlere rastlayan bu seyahat Türk havacılık tarihinde önemli bir yer edindi. Gökçen, daha sonra Türk Hava Kurumu Türk kuşuna başöğretmen tayin edildi ve 1955 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Ardından da Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu üyesi oldu. Gökçen, 1964'e kadar 28 yıl boyunca dünya semalarında uçtu. ‘‘Atatürk'ün İzinde Bir Ömür Böyle Geçti’’ adlı kitabı, Atatürk'ün 100. doğumgünü anısına Türk Hava Kurumu tarafından yayımlandı.