Gökçek: Bentderesi projesi kapsamlı birşey

Güncelleme Tarihi:

Gökçek: Bentderesi projesi kapsamlı birşey
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2005 13:56

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2005'in belediye hizmetlerinde devrim sayılabilecek nitelikteki projelere imza atılan bir yıl olduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında 2005 yılını değerlendirdi. Ankara için son derece yararlı bir yılın geride bırakıldığını belirten Gökçek, özellikle kentsel dönüşüm konusunda başarılı projelerin hayata geçirildiğini anlattı.

Mogan Parkı ve Mavi Göl projelerinin tamamlanmasıyla toplam 3 milyon metrekarelik rekreasyon alanı yaratıldığını ifade eden Gökçek, ”2005 devrim sayılabilecek projelere ilk adımın tarihidir” dedi. “Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında bölgedeki gecekonduların yıkıldığını hatırlatan Gökçek, bu yıkımların olaysız gerçekleşmiş olmasını da vatandaşın kendilerine duyduğu güvenin sonucu olarak niteledi. Tarihi Kent Merkezi Projesine yönelik çalışmaların da başlatıldığını kaydeden Gökçek, yasal prosedürün tamamlanmasının ardından 2006'da projenin hayata geçirileceğini, Ulus ve çevresinde tarihi dokuyu koruyan kapsamlı bir çalışma yapılacağını açıkladı.

ULAŞIM YATIRIMLARI

Ulaşım yatırımlarına da değinen Gökçek, 2005 yılı itibariyle Batıkent-Sincan metrosunun yüzde 71, Söğütözü-Ümitköy metrosunun yüzde 87, Ulus-Keçiören metrosunun yüzde 24 oranında tamamlandığını bu yatırımların özelleştirilerek bitirilmesine yönelik görüşmelerinde sürdüğünü ifade etti. Belediyenin eğitim kültür ve sosyal projeler kapsamında 30 bin metrekare kapalı alana sahip Aile Yaşam Merkezi, Hanımlar Lokali ve Çocuk Kulübü ile Ansera Gençlik Merkezi'ni hizmete soktuğunu anlatan Gökçek, Sıhhiye'de kurulan Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi ile İlkyuva Çocuk Yuvası'nın de tamamlandığını ve yakın zamanda açılacağını kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılında 390 bin aileye gıda, 200 bin öğrenciye giysi, 80 bin aileye yakacak, 100 bin öğrenciye ise kırtasiye yardımı yaptığın bildiren Gökçek, “Ankara'da yapılan sosyal yardım Türkiye'nin hatta dünyanın hiçbir yerinde yapılmıyor” dedi. Gökçek, Dikmen Vadisi'nin 3. etap projesinin 2006 yılında başlayacağını, Mühye Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'ne yönelik anlaşmaların yapıldığını ve 52 milyon metreküp kapasiteli Kavşakkaya Barajı'na yönelik çalışmaların ise sürdüğünü anlattı.

SORULAR

Gökçek, göç olgusuna ilişkin bir soru üzerine, Ankara'nın yılda ortalama yüzde 6 oranında büyüdüğünü, bunun nedenlerinin başında ise kentteki yaşam koşullarının kolaylığı, deprem riskinin azlığı ve sosyal yardımların fazla oluşunun geldiğini söyledi. Bir gazetecinin Hacı Bayram Camii çevresi ve Bentderesi'ne ilişkin soruları sert bir üslupla yanıtladığının hatırlatması üzerine ise Gökçek, tepkisinin, sorunun Atatürk fotoğrafları sergisinin açılışında sorulmuş olmasından kaynaklandığını belirtti. Gökçek, Ulus'a yönelik çalışmanın kapsamlı olduğunu, yalnızca Bentderesi bölgesine indirgenmesinin yanlış olduğunu ifade ederek, “Orası yeri değildi. Bu konuyla ilgili tüm ayrıntıları canlı yayında tartışalım.” dedi.

İÇKİ YASAĞI VE DEPREM ÖNLEMLERİ

Gökçek, içki yasağına ilişkin soru üzerine, yasağın Mogan Parkı'ndaki piknik alanını kapsadığını belirterek, bu alanları çocuklar ve yetişkinlerin ortak kullandığını, çocukların korunmasına yönelik böyle bir karar alındığını ifade etti. Belediyeye ait tesislerin içindeki restoranlarda içki satışının sürdüğünü kaydeden Gökçek, “Arzu eden bu restoranlarda içkisini içsin” dedi.

Başkan Gökçek, bir gazetecinin “2005 yılında Ankara'da kolera vakası görüldü, bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusunu ise “Kolera vakası görüldüğünü ben sizden duyuyorum. Bu Sağlık Bakanlığı'nı ilgilendiren bir konu” şeklinde yanıtladı. Gökçek, Ankara'da depreme karşı alanın önlemlere yönelik bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Ben, depreme yönelik faaliyetlerin son derece sembolik olduğunu düşünüyorum. Deprem olduktan sonra alınan önlemlerin, en üste seviyede olanlarının bile, yeterli olduğu kanaatinde değilim. Şimdi Ankara'da bir deprem olsa, isim verip kimseyi telaşa sokmak istemem ama bazı bölgelerdeki binalar var ki, bunlar felaket binalar. Şimdi bunları gelin boşaltalım desem, kim boşaltır? Mümkün değil. Bunların yenilerini yenilerini yapalım desem kaç katrilyon lazım? Bu da mümkün değil. Elbette elimizden gelen tedbirleri alacağız. Ama mevcut tedbirlerin yeterli olduğuna da inanmıyorum. Dünya yetersiz kalıyor bu konuda. Arzumuz bunların yaşanmamasıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!