Gökçeada'da kumar oynanıyor

Güncelleme Tarihi:

Gökçeadada kumar oynanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2001 00:00



Sevinç YAVUZ
Haberin Devamı

Kumarhane işletmecilerinin yeni kulis merkezi olan Gökçeada'ya mafya girdi. Bir yandan Kürt İdris lakaplı İdris Özbir'in adı, bir yandan da İçişleri Bakanlığı'nın bir operasyonla temizlemeye çalıştığı arazi mafyası Ada'da kol geziyor. Korsan feribot seferleri ve kıyı şeridi yağması da Gökçeada'nın diğer yüzleri. ‘‘Bir ada adım adım nasıl yağmalanır’’ diye merak edenlere işte Gökçeada öyküsü.

Gökçeada Belediye Başkanı Halil Rüştü Akgün'ün makam odası. Tarih geçen yıl mart ayı. Bakımlı, sarışın, biri Rum iki kadın Akgün'den projelerine destek istiyorlar: Gökçeada'nın en güzel kıyılarından biri olan Yıldız Koyunu kiralayıp, bir bölümü balık restoranı olan tesis kuracaklar. Gökçeada 1. Derece Doğal SİT alanı olduğu için ilk aşamada belediye başkanının oluru önemli. Kiralamak istedikleri Yıldız Koyu ise aslında adanın tamamında söz sahibi olan Sultan Süleyman Vakfı'nın malı. İşte o gün bu iki kadın Başkan Akgün'ün odasından kurallara uyma şartıyla destek alarak çıkıyor. Ardından Sultan Süleyman Vakfı'yla masaya oturuluyor, proje Koruma Kurulu'na gönderiliyor ve Yıldız Koyu bir yıllığına iki kadına değerinin çok altında kiralanıyor.

ARKA PLANDAKİ ADAM!

Yıldız Koyu'nun kira sözleşmesi yapıldıktan ve proje onaylandıktan sonra yetkililerin aklına bu iki kadının kim olduğunu araştırmak geldi. Gerçek işte o zaman ortaya çıktı: Adı Maria olan Rum kadın halen cezaevinde tutuklu bulunan ‘‘Kürt İdris’’ lakaplı İdris Özbir'in karısıydı.

Tabii atı alan çoktan Gökçeada'ya geçmişti ve tesis geçtiğimiz yaz Yıldız Koyu Restaurant adıyla sezona başladı. Lokanta koyun küçük plajını şezlonglarla kapatarak özelleştirdi. Bu arada önümüzdeki yaz devreye sokulacak lüks ahşap evlerin inşaatına da başlandı. İki dönemdir ANAP'tan seçime giren birkaç ay önce de MHP'ye geçen Belediye Başkanı Halil Rüştü Akgün, Yıldız Koyu Restaurant'ın işletmecilerinin bugüne kadar ruhsatsız içki vermek dışında yasalara aykırı davranışta bulunmadığını söylüyor.

KÜRT İDRİS ÇIKARMASI

Restoranın açılması bir süredir Ada halkı arasında ‘‘kumarhaneler açılacak’’ söylentilerini perçinledi. Adalılar İdris Özbir'in kumarhane açılması öncesinde yatırım yaptığı konusunda ısrarlı. Ama konuştuğumuz kişilerden hiçbiri adının yazılmasını istemedi. Malum Ada küçük bir yerdi. Bunlardan biri 35 yaşlarında bir esnaf: ‘‘Kumarhane söylentileri öncesinde arazi satışında yaprak bile kıpırdamazken şimdi satan satana. Kürt İdris'in adamları da geçtiğimiz yaz atağa geçtiler ve önce Çanakkale-Gökçeada arasında sefer yapan özel feribot işletmeye başladılar. Ardından da Yıldız Koyu'ndaki yeri açtılar.’’

Bir pansiyon işletmecisi de şaibeli bir araziyi almaktan son anda vazgeçtiği için geçen ay arazi mafyasına yönelik Piranha Operasyonu'nda tutuklanmaktan kurtulduğunu söylüyor: ‘‘Aslında son günlerde basına yansıyan arazi mafyası birkaç yıldır herkesçe biliniyordu. Bunların temelinde kumarhanelerin açılacağı söylentisi var. En çok turistin geldiği Kaleköy'de İller Bankası sahilin 10 metre gerisine büyük bir otel yapıyor. Belediye bu oteli ihaleyle özel şahsa devredecekmiş.’’

ARAZİ MAFYASI İŞBAŞINDA

Gökçeada'daki kumarhane söylentilerini güçlendiren olayların başında geçen ay sonunda ‘‘Piranha Operasyonu’’yla ortaya çıkarılan arazi mafyası var. Daha doğru bir deyişle 7 milyon metrekarelik bir arazinin yağmalanması. Operasyonda, üç hakim, iki emlakçı, üç Tapu-Kadastro ve Milli Emlak görevlisi, iki Rum esnaf, bir yerel gazete sahibi ve üç mali müşavir olmak üzere 14 kişi tutuklandı. Hazine arazilerini sahte belgelerle tarım arazisi olarak tescil ettirip üzerlerine tapu yaptırmışlardı. Çetede dikkat çeken ilk isim emlakçı Mehmet Boztepe. Rum vatandaşlarla arazi alım-satımı yapabilen tek kişi. Son iki yılda Boztepe'nin mütevazı emlak firması birden büyüyor. Gökçeada'nın doğal SİT alanı olmasına rağmen.

Mustafa Özbir

(İdris Özbir'in oğlu)

Yatırım yaptığımız doğru

Babam işlerinin başında değil, cezaevinde. Babamın Gökçeada'yla direkt bir bağlantısı yok. Ama annem Rum asıllı olduğu için onun sevdiği bu Ada'yı ailece hepimiz benimsedik. Burada bazı yatırımlar yaptığımız doğru ama bunlar büyük değil. Özel tekneleri de bizim ya da adamlarımızın işlettiği doğru değil. Sadece Yıldız Koyu'nda restoran açtık. Bir evimiz ve bir miktar da arazimiz var o kadar.

Yasadışı iş yapanın soluğunu keserler

Gökçeada'nın kumarhane cenneti olacağı söylentileri arsa spekülatörlerinin işi. Üzerine basa basa söylüyorum Ada'da parselli satılabilecek bir parça arsa yok. Bizim de kulağımıza büyük holdinglerin Gökçeada'da arazi satın aldıkları geliyor. Araştırıyoruz ama kayıt bulamadık. Biri bir yer alacaksa ilk geleceği kişi benim. Burası askeri bir üs. Yasadışı iş yapanın gece soluğunu keserler.

Haydar Çelik

(CHP İl Başkanı)

Büyük araziler araştırılsın

Gökçeada'da araziyle ilgili sorun 25 binlik planlar yapıldıktan sonra başladı. Son bir yıldır elindeki araziyi Türklere satmaya çalışan Rumlar peyda oldu. Bu arazileri alanların bir kısmı şimdi hapiste. Yetkililerden ricamız elinde 10 dönümden fazla arazi bulunanları araştırsınlar. Aydınlı'da 70 dönümlük araziler tek kişinin elinde toplanıyor.

Kumarhane lobisi devam

Ağustos 1997'de Turizmi Teşvik Kanunu'nda değişiklik yapılıp kumarhaneler kapatıldı. Kumarhane işletmecileri yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu, başvuru reddedildi. Şubat 1998'de 79 kumarhane kapatıldı. Bu süreçte adada olanları Başkan Akgün anlatıyor: ‘‘Kumarhanelerin kapatılacağı anlaşılınca işletmeciler belli bir yer için bastırdı. Bürokratlardan öğrendiğimize göre kumarhanecilere üç yer gösterildi. Gökçeada, KKTC ve Kapadokya. Hükümet Gökçeada'da diretti. O dönem kumarhanelerde dönen karanlık olaylar basında yer alınca hükümet çareyi hepsini kapatmakta buldu. Ama lobinin faaliyeti sürüyor.’’

KORSAN FERİBOT DEVLET FERİBOTUNA KARŞI

Gökçeada'ya tek ulaşım Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ)'nin Çanakkale-Gökçeada feribot seferleriydi. İlk kez geçen yıl 20 araba kapasiteli özel bir tekne çalışmaya başladı. Bu yıl iş büyütüldü ve ‘‘Yaşar Ağa’’ adlı çok büyük bir tekne devreye sokuldu. Bu özel tekneleri Aziz ve Yaşar Erdemli'nin sahibi olduğu Erdemler İnşaat, Turizm, Petrol, Liman, İthalat ve İhracat Limited Şirketi işletiyor. TDİ feribot gişesi, kalkışa beş dakika kalana kadar bilet satmıyor. Limanda dolanan bazı kişiler seferin iptal edileceğini söyleyerek müşterileri özel tekneye yönlendiriyor. İki milyona seyahat edecek kişi 10-15 milyon lira ödemek zorunda kalıyor.

EMLAK BANKASI EVLERİ

Emlak Bankası 1992'de 800 villalık bir proje başlattı ve alacak olanlara adalı olma şartı getirdi. Adanın en hakim tepesi istimlak edildi. Ama düşük taksitlerle ada halkına satılan lüks villalar inşaat bitmeden adalı olmayanlara satılmaya başlandı. Villa alan yabancılardan biri de İdris Özbir. Diğeri özel feribot seferi yapan Aziz Erdemli. Emlak Bankası'nın gecekonduyu önleme projesi birilerine rant kapısı olmuş durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!