Gök gürültüsü neden ve nasıl oluşur?

Güncelleme Tarihi:

Gök gürültüsü neden ve nasıl oluşur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 15:13

Doğa olayları insanların her zaman ilgisini çeker. Doğa fotoğrafçıları için büyük hevesle beklenen ancak çocukların hatta bazen büyüklerin bile uykularını kaçıran gök gürültüsü ve şimşek de en dikkat çekici doğa olaylarındandır. Gök gürültüsü genellikle yağmurlu ve bulutlu havalarda oluşur. Peki bazı insanların ileri derecede irkilmesine neden olan gök gürültüsü nedir? Nasıl oluşur?

Haberin Devamı

Pek çoğunuzun fark ettiği gibi gök gürültüsünden önce ya şimşeğin çaktığını ya da yıldırımın düştüğünü görürüz. Bunun nedeni tabii ki ses hızının ışık hızından çok daha yavaş olmasıdır. Basit bir tanım yapacak olursak gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım sırasında oluşan, patlamayı andıran çok güçlü seslere denir. Gelin bu tanımı daha da detaylandıralım..

Şimşek nedeniyle oluşan yıldırım çevresindeki havada çok büyük bir basınç ve sıcaklık yükselmesi meydana gelir. Yıldırım demetlerini çevreleyen bölgede oluşan bu ani sıcaklık ve basınç değişimi sebebiyle hava çok hızlı bir şekilde genleşir. Genleşme sırasında sonik adı verilen ses dalgaları oluşur. İşte bu dalgalar gökyüzünde gürültü meydana getirir. Bu gürültüye de gök gürültüsü adı verilir.

Gök gürültüsü, yıldırımın oluşma şekline ve konumuna bağlı olarak ani ve şiddetli bir çatlama sesi ya da daha alçak sesli ve uzun süreli gümbürtüler şeklinde duyulabilir. Yıldırım olmadan gök gürültüsü oluşması mümkün değildir. Ancak yıldırım oluşması için her zaman fırtına bulutlarına ihtiyaç yoktur. Yıldırımlar, volkanik patlamalar ve büyük orman yangınları sırasında da gözlenebilir.

Haberin Devamı

Uzaklık Hesaplama

Genelde gök gürültüsü sesi çok yakından gelir ve insanlar bu nedenle çok yakında oluştuğunu düşünür. Ancak tahmin ettiğiniz kadar yakınınızda olmayabilir. İşte gök gürültüsünün uzaklığının hesaplanmasına dair detaylar…

Şimşek çaktığı veya ışık göründüğü anda saatimizin kronometresini başlatıp, gök gürültüsü sesini duyduğumuz anda kronometreyi durdurup, kronometremizdeki saniyeyi 340 metre ile çarparsak gök gürültüsünün oluştuğu yerin bulunduğumuz yere olan uzaklığını yaklaşık olarak hesaplamış oluruz.

BAKMADAN GEÇME!