Goebbels'in yanmış cesedi

Güncelleme Tarihi:

Goebbelsin yanmış cesedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir tarihi belge daha

MOSKOVA'da açılan özel sergide, Hitler'in kafatası kadar ilgi çeken başka bir belge daha var. Hitler'in kendisine veliaht tayin ettiği Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in yanmış cesedinin fotoğrafı.

Joseph Paul Goebbels (1897-1945) Nazi partisine ilk günlerinde katılmış ve Hitler'in asli görevi olan propaganda sorumluluğunu üstlenmişti. Tarihin yetiştirdiği en büyük (ama en zararlı) propaganda dehalarından biri olan Goebbels, Nazizm'in yayılmasında ve yükselmesinde etkili olmuştu.

Hitler'in, kendinden sonra Nazi Almanyası'nın başına geçmesini vasiyet ettiği Goebbels, liderinin ölümünden sonra karısı ve çocuklarıyla birlikte intihar etmiş, cesetler emri üzerine yakılmıştı. Kızıl Ordu'nun elindeki bu fotoğraf ilk kez yayınlanıyor.

Hitler Goebbels'i veliahtı ilan etmişti

KATOLİK ve doğuştan sakat Joseph Paul Goebbels, Alman Nazi yönetiminin propaganda bakanlığını yaptı. 1922'de Heidelberg Üniversitesi'nde Alman filolojisi dalında doktorasını tamamladıktan sonra edebiyat, tiyatro ve gazetecilikle uğraştı. Sosyalist ve komünist düşünceyle üniversite yıllarında tanıştı.

İyi bir hatip olduğundan kısa sürede Nazi Partisi'nin (NSDAP) Elberfeld bölge yöneticisi oldu. 1926'da da Hitler tarafından kitleleri siyasi ve psikolojik etki altına almak amacıyla Berlin Bölge Şefliği'ne atandı. Goebbels, 1933'te Hitler'in iktidarı ele geçirmesinden sonra Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı'na getirildi.

Almanya'nın yenilgiye uğradığı dönemde halkın maneviyatını güçlendirme konusunda parlak bir propaganda ustası olduğunu kanıtladı. 1944'te topyekûn savaşı yönetmekle görevlendirilen Goebbels, son ana kadar Hitler'in yanından ayrılmayan tek Nazi önderiydi. 1 Mayıs 1945'te Berlin'de Hitler'in kuşatma altındaki sığınağında intihar etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!