Güncelleme Tarihi:
Sinema tarihi canavarlarla doludur... Ancak Godzilla'nın yeri bir başka... Çünkü o canavarların canavarı olarak biliniyor. İlk olarak 1954 yılında Japonlar tarafından Gojina ismiyle yaratılan Godzilla, daha sonra Amerikalılar tarafından 1956 yılında çekilen Godzilla, King of Monsters adıyla tekrar beyazperdeye aktarıldı. Ve bugüne kadar 22 Godzilla filmi daha çekildi. En son olarak Kurtuluş Günü'nün (Independence Day) yaratıcıları Godzilla'ya yeniden hayat verdiler.
Çekimlerinde CGI (Computer Generated Images) teknolojisiyle çok özel efektler kullanılan Godzilla'nın New York'da geçmesinin sebebi ise, canavarın büyüklüğüne en uygun kentin New York olması.
Filmin yönetmenliğini Independence Day ve Star Gate filmlerinden tanıdığımız Roland Emmerich yapıyor. Başrollerinde Jean Reno ve Matthew Broderick oynuyorlar. Ancak filmde tek birşey eksik; Godzilla. Arada bir kuyruk, ayak gibi uzuvlar ekrana geliyor ama, canavarın bütünü genelde bir sır olarak kalıyor. Bu kez Roland Emmerich ve Dean Devlin dünyaya Godzilla'yı, Godzilla olmaksızın satmaya çalışıyorlar.
Filmin temelleri Emmerich'in Puerto Vallarta'daki evinde atıldı. Daha ilk baştan Emmerich ve Devlin 40 yıllık bir kariyeri olan bu canavarın radikal bir değişikliğe uğraması gerektiğine karar verdiler. Godzilla'nın görüntüsünü Star Gate'te çalışmış olan Fransız tasarımcı Patrick Tatopoulos yarattı. Godzilla'nın ürkütücü olması isteniyordu. Ama bu oldukça zordu. Çünkü Toho'nun versiyonlarına bakıldığında, Godzilla'nın Michelin'deki adamdan farkı yoktu.
Mayıs 1997'de start alındı. Ancak aktörler Matthew Broderick, Hank Azaria ve Jean Reno, sahnelerin çoğunda olmayan bir canavara bakıp, korkar gibi yaptılar. Bazı sahnelerde canavarın parçaları gösterildiyse de, filmin yapımcıları canavarı dijital efektler yardımıyla gösterdiler.
Müziği de önemli
Eski hantal Godzilla'nın aksine, Emmerich ve Devlin'in kertenkelesi çok zeki ve hızlıydı. Sıçrayabiliyor ve havadaki helikopterleri etkisiz hale getirebiliyordu. Ancak iş en karmaşık hareketlere geldiğinde, bilgisayarda yaratılan Godzilla insana benzedi. Brooklyn Köprüsü'nün yıkılması gibi anahtar sahnelerde, film ekibi setlerin yıkılmasını canavar kostümü giymiş bir insana yaptırdı. Sonuçta öyle bir canavar yarattılar ki, Emmerich ve Devlin, kendi Godzilla'larının bundan öncekilere benzemediğini iddia ediyorlar.
Godzilla'nın müzikleri de film kadar önemli. Filmin soundtrack albümü piyasaya çıktığı hafta içinde sadece ABD'de bir milyon barajını aştı. Albümde çok ünlü grupların yanı sıra çok önemli sanatçıların da düetleri bulunuyor. Wall Flowers grubu bir David Bowie klasiği olan Heroes parçasını yeniden seslendirirken, ünlü İngiliz topluluk Jamiroquai da yepyeni parçası Deeper Underground'la nefesleri kesiyor.
Ancak albümün belki de ön plana çıkan en önemli parçası günümüz popüler müziğine verdiği yeni şekil yüzünden herkesin takdirini kazanan Puff Dady ve efsanevi Led Zeppelin grubundan tanıdığımız Jimmy Page'in biraraya gelerek bir Zeppelin klasiği olan Kashmir parçasını 90'lı yıllara göre yeniden yorumlamış olmaları. Come With Me adını alan ve klibiyle de olay yaratan bu parça yılın en büyük hiti olmaya şimdiden aday.
Ne kadar büyük
?
Godzilla'nın kuyruğu, boğaz köprüsünden uzun!
Godzilla'nın bir ayağı Galleria kadar!
Godzilla'nın boyu Sabancı Center'dan uzun!
Godzilla'nın tek gözü, çift katlı otobüs kadar!
Canavarlar Kralı’nın geçmişi
Godzilla, King of the Monsters (1956)
Orijinal Japon filminin bu Amerikan versiyonunda muhabir Steve Martin, atom bombalarının patlaması sonucu hayata döndürülen Godzilla'nın ortaya çıkışını araştırıyor.
Güç gösterisi
İnsanları öldürmek zorunda. Godzilla, üzerinde korkmuş insanların durduğu metal bir kuleyi kemiriyor.
En ilginç sahne
Godzilla'nın sualtındaki ölümü.
Filmin mesajı
Doğayla uğraşmayı bırakın.
Destroy All Mosters (1968)
Uzaylılar adada tutsak edilmiş olan Godzilla'yı ve diğer canavarları (Mothra, Rodan ve diğerleri) insanları yok etmeleri için serbest bırakıyor.
Güç gösterisi
Zaten bayılmış olan canavarı acımasızca tekmeliyor.
En ilginç sahne
Zafer Takı'nın ezilmesi.
Filmin mesajı
En iyi canavar tutsak olanıdır.
Godzilla Vs. the Smog Monster (1972)
Sınır tanımayan hava kirliliği, Godzilla'ya karşı gelen Smog Canavarı'nın doğmasına neden oluyor.
Güç gösterisi
Godzilla, Smog Canavarı'nı başının üzerine kaldırıyor ve döndürüyor.
En ilginç sahne
Hippilerin Fuji dağında yaptığı kirlilik karşıtı dans gösterisi.
Filmin mesajı
Sakın doğayı kirletmeyin.
Godzilla (1985)
Raymond Burn geri geliyor. İnsanlar öldüğü sanılan tehdidi tekrardan yok etmeye çalışıyorlar.
Güç gösterisi
Nükleer gücü olan bir bitkiden güç emiyor ve kendini yüklüyor.
En ilginç sahne
Godzilla'nın zevkten ağzının suyu akıyor.
Filmin mesajı
Filmde ne kadar az Amerikalı oynarsa o kadar iyi oluyor.