Güncelleme Tarihi:
Güneydoğu'da yaşanan terör sorunundan Türkiye'ye bıraktığı miras bıraktığı sorunlardan biri de göç sorunu. 90'lı yılların başlarında köy boşaltma ile başlayan göçte resmi rakamlara göre 355 bin kişi, sivil toplum örgütlerine göre 1 milyon kişi, göç etti.
Göçün sonuçlarını araştıran Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), ilginç bilgilere ulaştı. Güneydoğu'da göç alan Hakkari ve Diyarbakır gibi kentler, nüfuslarını üçe dörde katlayınca alt yapı çöktü. Benzer durum İstanbul ve Ankara'da da yaşandı ancak bu kentlerin sosyolojisinde daha ağır yaralar açtı. Suç oranı ve işsizlik arttı, çocuk işçiler sokakları kapladı.
Farklı sosyal disiplinlere mensup beş akademisyen ve uzmandan oluşan Araştırma ve İzleme Grubu (Doç Dr. A. Tamer Aker, psikiyatr, Kocaeli Üniversitesi; Yrd. Doç. Dr. A. Betül Çelik, siyaset bilimci, Sabancı Üniversitesi ; Dilek Kurban, hukuk doktoru, TESEV; Doç. Dr. Turgay Ünalan, nüfusbilimci, Hacettepe Üniversitesi; ve Yrd. Doç. Dr. H. Deniz Yükseker, sosyolog, Koç Üniversitesi) Diyarbakır, Batman, İstanbul ve Hakkari'de saha çalışmaları yaparak valilikler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, barolar, avukatlar ve zorunlu göç mağdurları ile birebir görüşmeler yaptı.
CNN TÜRK'te Çiğdem Anad'ın sorularını yanıltlayan Yrd. Doç. Dr. H. Deniz Yükseker, göçün en büyük bir ekonomik çöküntüye yol açtığını söyledi. Bu çöküntünün işsizlikten kaynaklandığını vurgulayan Yükseker, erkeklerin iş bulamadığını ya da aileyi geçindirecek kadar kazanmadığını sonuçta da çocukların çalıştırıldığını belirtti. Büyük kentlerde sokaklarda çalışan çocukların büyük çoğunluğunun göçten etkilenen ailelerden geldiğini kaydeden Yükseker, görünmeyen büyük bir grubun da tekstil atölyelerinde çalıştığını belirtti.
Yükseker, devletin bu insanları evlerine geri döndürmek için başlattığı uygulamaların (5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ve Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi) yetersiz kaldığını ifade etti. Yükseker, bu sorunların giderilmesine rağmen bu insanların büyük çoğunluğunun geri dönmeyeceğini bu yüzden onları kentlere entegre etmek için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.
Raporun tamamına http://www.tesev.org.tr/etkinlik/zorunlu_goc_rapor.pdf adresinden ulaşılabiliniyor.