OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 26, 2013 14:40
Hükümet, TBMM'ye gönderdiği kanun tasarısı ise, genel sağlık sigortasının kapsamını mahkemelerde gizli tanıklık yapanlar, eşinden şiddet görenler ve yabancı öğrencileri de kapsayacak şekilde genişletiyor.
TBMM'ye gönderilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigorta Yasası ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Tasarı ile, 2007 tarihli Tanık Koruma Kanunu'na tabi kişilerin, sağlık sigortalarının devlet tarafından ödenmesi hükmü getiriliyor.
Bunun anlamı ÅŸu; Â
Mahkemelerde gizli tanık olacak kişiler, eğer çalışmıyorlar ve sağlık sigortası kapsamına girmiyorlarsa, tanıklıkları boyunca genel sağlık sigortasından koşulsuz yararlanacaklar. Bu kişiler, sağlık sigortası için gerekli olan gelir testine hiç girmeden, doğrudan "yeşil kartlı" gibi işlem görecekler. Tanıklık yaptıkları süre boyunca da sağlık sigortasından yararlanmaları için gerekli olan primleri devlet karşılayacak.
Aynı ayrıcalık, aile içi şiddet mağdurları için de getiriliyor. Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine Dair Kanun kapsamına giren kişiler de, eğer kendi sağlık sigortaları yoksa, genel sağlık sigortası kapsamına hiçbir ücret ödemeden dahil edilecekler. Bu kişilerin de sigorta ödemelerini yine devlet üstlenecek.
Â
SADECE KENDİSİ DEĞİL AİLESİ DE YARARLANACAK
Â
Bedava sağlık sigortasından sadece gizli tanığın kendisi değil, aile bireyleri de yararlanabilecek. Tanık Koruma Kanunu, gizli tanığa tanınan haklardan gerekli görülmesi halinde birinci derece yakınlarının da yararlanmasını öngörüyor. Kanun uyarınca, gizli tanık dışında, "nişanlısı, evlilik bağı kalmasa bile eşi, kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu, ikinci derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları ve evlatlık bağı bulunanlar ile yakın ilişki içerisinde olduğu kişiler" de aynı haklardan yararlanabiliyorlar. Yeni yapılan kanun değişikliği ile de, sadece gizli tanık değil, tüm bu akrabaları için genel sağlık sigortası bedelini devlet üstlenecek.
Â
ÖMÜR BOYU BİLE OLABİLİR
Â
Tanık koruma kanunu uyarınca, gizli tanıkların bu statülerinin devamına mahkeme karar veriyor. İlgili mahkeme her yıl, statünün devam edip etmediğine ilişkin karar alıyor. Ancak bu kararın bir süre sınırı yok. Yani, eğer mahkeme uygun görürse, gizli tanıklık yapmaya başlayan bir kişi ve onun ailesi, her yıl gözden geçirilmek şartıyla, ömür boyu bile tanıklık için sağlanan imkanlardan yararlanabilecek. Dolayısıyla, mahkeme uygun gördükçe, gizli tanık ve ailesinin sağlık sigorta bedeli de devlet tarafından karşılanacak.
Â
CHP TEPKİLİ: MUHBİRLİĞİ TEŞVİK EDİYORLAR
Â
CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, yeni yasada getirilen bu yeni hakla, "muhbirliğin teşvik edildiğini" söyledi. Tasarıya göre, gizli tanıkların gelir testi olmaksızın genel sağlık sigortasından yararlanacaklarına dikkat çeken Hamzaçebi, "muhbirliği teşvik ediyor, kurumsallaştırıyorlar. Adeta bir meslek, geçim kaynağı haline getiriyorlar. Bir kişinin, bir olayı aydınlatmak üzere tanıklık yapması karşılığında, neredeyse ömür boyu primlerinin devlet tarafından ödenmesi kabul edilebilir birşey değil" dedi.
Â
"ŞU ANDA 151 GİZLİ TANIK VAR. YASA ÇIKARSA, SAYI OLAĞANÜSTÜ ARTAR..."
Â
Halen 151 gizli tanık bulunduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, "kanun kabul edilirse, bu sayı olağanüstü artar" uyarısında da bulundu.
Â
"ÖLMÜŞ DEVLET BÜYÜKLERİ İÇİN SUİKAST İHBARLARI ARTAR"
Â
Hamzaçebi, kanunun kabul edilmesi halinde, ölmüş devlet adamları hakkındaki "suikast" ihbarlarının artma ihtimaline de dikkat çekerek, şöyle konuştu;
"Bugünlerde Turgut Özal'ı Semra Özal'ın zehirlediğine ilişkin bir gizli tanık ifadesiyle dava açılıyor. Eğer bu yasa çıkarsa, siyasetin şu anda hayatta olmayan birçok ünlü kişisinin de suikasta kurban gittiğini söyleyecek gizli tanıklar ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
Â