Güncelleme Tarihi:
Özellikle son 20 yılda Doğu ve Güney-doğu'da yaşanan büyük göç dalgası, Mersin'de daha önceleri bir elin par-maklarını geçemeyen mahalle sayısını yüzlere eriştirmiş. Bundan önceki seçimlerde 40 bin üzerinde oy alan HADEP'i kenara atmayın beyler. Zira HADEP'in kemik-leşmiş 40 bin oyu var. Fazilet Partisi, Mersin'de fazla etkin değil. Mersinli Faziletliler, merkezin çizgisinin zikzaklı olmasından dolayı, partilerinden soğumuşlar.
Mersin halkı siyasilerden bıkmış. Hele son Meclis'te olan olaylardan sonra, milletvekillerine son derece kızgınlar. Adlarını dahi anmak istemiyorlar. Küskünler harekatı denilen kıpırdanmayı tamamen TBMM'nin bir basiretsizliği olarak görüyorlar ve nefret ediyorlar. Mersin çok değişmiş. Fevkalade bir sahil şeridi oluşmuş. Ancaaak, sabahları buram buram kokan portakal kokusu şehirde yok olmuş. Portakal bahçelerinin yerine 20'şer katlı beton bloklar yükselmiş.
GİDİŞ TERSİNE
Mersin'de büyük bir coşku ile karşılandım. Eski gümrük meydanı şimdi tanınmayacak bir hale gelmiş. Kiminle karşılaştıysak, kucaklaştık. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen, beni unutmamışlar. Tüm Mersinlilere ne kadar teşekkür etsem azdır. Yolda kimi görsem, bana aynen şunları söylediler:
‘‘Ağabey, işsizlik şu anda Mersin'de yüzde 25'in üzerindedir. Ne milletvekili adayları, ne de belediye başkanı adayları bir çözümden asla bahsetmiyorlar. Onlar da konuşmalarında şikayet ediyorlar. Tabii, bizler hayretler içinde kalıyoruz. Arkadaş senin şikayet etmeye hakkın yok. Sen, eğer bir yönetime adaysan, çözümlerini söylemen lazım. Ama hak getire ağabey. Ne çözüm var, ne mözüm. Mersin, Allah'ın kayığına binmiş, bir meçhule doğru bugüne kadar gitti, bundan sonra da gidecek, hiç şüphen olmasın.’’
MHP, yurt barajını geçerse, edindiğim intibalara ve konuştuğum güvenilir insanlara göre, 12 milletvekilinin en az 3 tanesini havada kapar. DYP tabanı ve erkanı Tansu Çiller ve ekibine kızgın. DYP'de Mersin'de bir önseçim yapılmış ve tabii kazananlar olmuş. Ama gelgelelim, Ankara'dan, genel merkezden Tansun Hanım, yaverlerinden Ayfer Yılmaz'ı ve Turhan Güven'i listenin başına şapka gibi oturtmuş. Birinci gelen, tabanın sesi durumundaki Durhasan Koca'ya da üçüncülük kalmış. Tabii, DYP tabanı Tansu Çiller'e haklı olarak ateş püskürüyor.
Gelelim CHP'ye... O da DYP'nin bir kopyası. Orada da Mersin'de demokratik bir önseçim yapılmış, kazanan kazanmış, kaybeden kaybetmiş. Baykal çıkmış ortaya, gökten zembille kontenjan adayı Mustafa Özyürek'i tepeye koyuvermiş. Fikri Sağlar ise ikinci durumda kalmış. Tabii bu da büyük bir hoşnutsuzluk getirmiş CHP'ye. Şimdi sormak lazım. Mademki parti liderleri canlarının istediğini liste başı yapıyorlar, o zaman önseçime ne gerek vardı arkadaşlar?
ANAP'ta da işler bir hayli karışık. Eski il başkanı Emin Öz, önce büyükşehir adaylığına soyunmuş, ancak genel merkez ‘‘hayır’’ demiş. İşler kopmuş. Öz, bu gelişme üzerine ANAP'tan istifa etmiş ve bağımsız milletvekili adayı olmuş. Söylenen şu: ‘‘Öz'ün en az 10-15 bin oyu var. ANAP için seçimlerde kesinlikle handikap olur.’’
Milletvekili sıralaması genel merkezden belirlenen DSP'de de sancı yok değil. Birinci sıraya Kültür Bakanı İstemihan Talay, ikinci sıraya da yine Tarsuslu Edip Özgenç oturtulmuş. Mersin merkezde bu durum can sıkıyor.
Özellikle son 20 yılda Doğu ve Güneydoğu'dan yaşanan büyük göç dalgası, ilde daha önceleri bir elin parmaklarını geçemeyen mahalle sayıları, şimdi yüzlere erişmiş. Bundan önceki seçimlerde 40 bin üzerinde oy alan HADEP'i kenara atmayın beyler. Zira HADEP'in kemikleşmiş 40 bin oyu var. Fazilet Partisi, Mersin'de fazla etkin değil. Mersinli Faziletliler, merkezin çizgisinin zikzaklı olmasından dolayı, partilerinden soğumuşlar. Yönetimlerine dudak bükerek, öfkeyle bakıyorlar.
Mersin'in milletvekili sıralamasındaki tablo, izlenimlere göre şöyle: MHP 3 (Barajı geçerse), DSP 3, ANAP 3, CHP 1, DYP 1-2, Fazilet 1.
Şimdi MHP'nin dışında bütün partiler, barajı geçememesi halinde onun üç milletvekili kontenjanına göz dikmiş. Herhalde hepsi birlikte dua ediyor olmalı.
KIYASIYA YARIŞ
Mersin'de yerel seçimler, son 25 yıla damgasını vuran Fikri Sağlar ve dayısı Kaya Mutlu ile merhum Okan Merzeci'nin dışında olacak. Merzeci yaşamını yitirirken, Mutlu da genel merkez tarafından kadro dışı bırakıldı. CHP'de Şefik Zengin, ANAP'ta M. Adnan Özçelik, DYP'den İsmet Akol, Fazilet'ten Cafer Uzunkaya, DSP'de Macit Özcan, MHP'de Erdal Yıldızlı kıyasıya bir yarış içinde olacaklar. Bu kesin. Ve şu andaki genel kanı, hangisi kazanır asla bilinmiyor.
Genel kanı şu; bu yukarıda saydığım Anakent Belediye Başkanı adaylarından biri kazanır ve sürpriz olmaz. Zira, her aday atbaşı gidiyor. Aralarında çok ufak oy farkları var. Artık, o andaki seçmenin mühürü hangi partinin adayına basacak, o çok mühim.