Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü'nde bulunan 33 adadan biri olan Kızkulesi Adası, Selçuklu döneminde başkent Konya'da bulunan Selçuklu Sultanları ve aileleri tarafından sayfiye yeri olarak kullanıldı.
Kalıntıları Beyşehir Gölü kıyısında bulunan ve Selçuklu döneminde inşa edilen Kubadabad Sarayı'nın harem bölümü olarak kullanıldığı belirtilen bu tarihi adada, yeşil doğa ve adayı çepeçevre saran tarihi yapılar, büyülü bir atmosfer oluşturuyor.
Beyşehir Gölü Milli Parkı sınırları içinde yer alan, 230 kuş türüne ev sahipliği yaptığı belirtilen 5 dekar büyüklüğündeki tarihi adayı ziyaret edenleri, eşsiz bir manzara ve kuş cıvıltıları karşılıyor. Adaya ilkbaharda çıkanlar, çalılıkların üzerindeki kuş yuvaları ve içindeki kuş yavrularını yakından görebiliyor.
Görünümüyle insanı büyüleyen bu adayı ilginç kılan unsurlardan biri olan efsane ise yörede, nesilden nesile aktarılıyor.
Efsaneye göre, kıyıları bugün sur kalıntılarıyla çevrili Kızkulesi Adası'nda bulunan köşkün ortasında, yüksek bir kule varmış. Bu kulede cariyeleri ile birlikte Selçuklu Sultanı'nın güzeller güzeli biricik kızı yaşarmış. Sultan, düşünde sevgili kızının yılan sokması sonucu öleceğini görmüş ve bunu önlemek için büyük bir kule yaptırıp, kızını kuleye kapatmış. Öyle ki kuleye 'yılan girmesin' diye de beton borularla, Anamas Dağı'ndan su ve süt akıtılmış.
Böylece yıllar yılı kovalamış ve günlerden bir gün Sultan'ın kızı hastalanmış. Devasını, ülkenin en ünlü hekimleri zor bulmuşlar. Sultan'ın güzeller güzeli kızı yeniden sağlığına, mutluluğuna kavuşmuş. İyileşmesini kutlamak için kuleye armağanlar yağmaya başlamış. Yaşlı bir köylü kadın da bir sepet üzüm getirmiş. Üzümlerin içinde gizlenen küçük bir yılan o gece uykuya dalan Sultan'ın kızını sokup öldürmüş.