Gitmiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Gitmiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2003 02:24

Irak lideri Saddam Hüseyin ve oğulları, ABD Başkanı George W.Bush'un dün sabaha karşı ülkeyi terk etmeleri için verdiği 48 saatlik ültimatomu reddetti. Uday Hüseyin yaptığı açıklamada, ‘‘Bize karşı savaşacak Amerikalıların anneleri ve eşleri gözyaşı dökmeyecek, kan ağlayacak’’ diyerek Amerikalılara tehdit savurdu.

ABD Başkanı George W.Bush'un Irak lideri Saddam Hüseyin, oğulları Uday ve Kusay'a ülkeyi terketmeleri için verdiği süre yarın sabaha karşı 03.15'te dolacak. Ancak Saddam ve oğulları, Bush'un verdiği ‘‘ya ülkeyi terk edin, ya da savaşa hazır olun’’ şeklindeki ültimatomu reddetti.

Dün Saddam'ın üniformalı katıldığı kabine toplantısının ardından Irak liderliğinin yaptığı açıklama Irak devlet televizyonunda yayınlandı. ‘‘Toplantıda Irak ve tüm oğullarının istilacı saldırganları karşılamaya ve onları püskürtmeye hazır olduğu vurgulandı. Irak, yabancılardan gelen talimatlar doğrultusunda yolunu belirlemez, liderlerini Washington, Londra ya da Tel Aviv'den gelen emirlere göre değil, büyük Irak'ın halkının iradesi doğrultusunda seçer’’ dedi.

KAN AĞLAYACAKLAR

Uday'ın Irak Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yayınlanan açıklamasında ise sürgün talebinin tam olarak yeterli ya da sağlıklı olmayan bir kişiden geldiği belirtilerek, ‘‘önerinin Bush ve ailesinin iktidardan ayrılması’’ şeklinde olması gerektiği kaydedildi. Açıklamada Uday, ‘‘Bize karşı savaşacak Amerikalıların anneleri ve eşleri gözyaşı dökmeyecek, kan ağlayacak’’ ifadesini kullandı ve bu kişiler için Irak'ın içinde ya da dışında güvenli bir yer olmadığını ifade etti.

Darbeci: Saddam Hüseyin

Saddam 28 Nisan 1937'de Tıkrit yakınlarında bir köyde dünyaya geldi. Babasının ölümü üzerine annesi başka biriyle evlendi. Saddam, 10 yaşında batı karşıtı darbeci bir subay olan amcası Hayrallah Tulfah'ın yanına taşındı. 1956 yılında Kral Faysal'a karşı düzenlenen başarısız darbe girişimine katıldı. 1958 yılında General Abdül Kasım, sarayı basarak hem kralı hem de ailesini öldürdü. 1959 yılında Saddam ve Baas partililer, Başkan Kasım'a karşı suikast girişiminde bulundu. Saldırıda yaralanan Saddam, Suriye ve Mısır'a kaçtı. Bu eylem Saddam'ın yıldızlaşmasını sağladı. Fırtınalı, bol darbeli, bol suikastli bir dönemin ardından 17 Temmuz 1979'da Saddam sonunda devlet başkanlığı koltuğuna oturdu. 80'ler de İran ile savaşırken ABD'den destek alan Saddam, 1990 Ağustos'unda Kuveyt'i işgal edince gözden düştü. ABD şimdi birinci Körfez Savaşı'nda yarı kalan işi tamamlayıp Saddam'ı tarihin safyalarına yollamak istiyor.

Playboy: Uday Hüseyin

Saddam'ın en büyük oğlu olan Uday, 37 yaşında. Gençlik yıllarında playboyluk yapıp, pahalı arabalarda gezen Uday, 1988 yılında babası ile bir kadın arasında arabuluculuk yapıyor diye bir korumayı döverek öldürdü. 1996 yılında Bağdat'ta uğradığı suikast girişiminin ardından metamorfoz geçirip asi gençliği geride bıraktı ve Baas Partisi'nin etkin isimlerinden biri oldu. Hala bacağı aksayan Uday, Saddam'ın ticaret ve basın imparatoru. Petrol kaçakçılığının başı olan Uday, yedi haftalık gazete ve günlük Babil gazetesinin başkanı.

Kıymacı: Kusay Hüseyin

1966 doğumlu Kusay, Uday'ın aksine dahü içe kapanık. Bağdat'ın güvenliği, istihbarat servisleri, cumhuriyet muhafızlarını kontrol eden Uday, babası olmadığında Ulusal Güvenlik Konseyi'ne başkanlık ediyor. Kusay, Saddam'ın halefi olarak gösteriliyor. 1988 yılında kontrolündeki güçlerin, hapiste yatan 2 bin muhalifi öldürdüğü iddia ediliyor. Kusay, şimdi Bağdat ve Tıkrit bölgesindeki askerlere komuta edecek. Kaçak bir Iraklı Kusay'la ilgili şunları anlatıyor: ‘‘Plastikleri kırpmak için bir makina tasarlanmıştı. İnsanlar bu makinaya verilir, bize de izletirlerdi. Bazen önce başını makinaya verilerdi, kurban hemen ölürdü. Ben şahsen Kusay'ın bu cinayetlere nezaret ettiğini gördüm.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!