Yeşim Çobankent
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2003 01:46
Hayatında hiç klasik müzik konserine gitmemiş genç bir lise öğrencisi. Okul tarafından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserlerine götürülüyor. Konserlerden birinde, büyük gitar ustalarından Alirio Diaz'dan Rodrigo'nun gitar konçertosunu dinliyor.
O an gitara aşık oluyor ve Diaz'a yukarıdaki soruyu soruyor. Alçakgönüllü usta bu gence cesaret veriyor. Genç lise öğrencisi şimdi 46 yaşında bir gitar virtüözü. Adı Ahmet Kanneci. Dünyanın pek çok yerinde konserler veren, büyük ustalarla çalışan, ödüller, burslar kazanan, gitar üzerine kitaplar yazan Kanneci, Popular Classics adlı bir albüm çıkardı. Sırf yukarıdaki soruyu kendisine sorma ihtimali olan gençlere cevap verebilsin diye.
Genç erkekler gitar çalmaya kızları etkilemek için başlar ya. Siz de öyle mi başladınız?
-Hayır, tesadüfen başladım. Ankara Fen Lisesi'nde okurken seçmeli ders olarak resim yerine müziği seçmem gerekiyordu.
Bilim adamı olmak istiyordunuz yani. Fen Lisesi ve ODTÜ Mimarlığı bitirmişsiniz?
-Aslında öyle. Bütün arkadaşlarım bilim alanında çok önemli çalışmalar yaptı. Mesela ATM teknolojisini keşfeden bizim okuldan arkadaşımız. Birçok üniversitede dekanlar, bölüm başkanları bizim okuldandır.
Okulda müzik dersleri de ciddiye alınıyordu herhalde.
- Tabii, okul sayesinde ilk kez CSO konserlerine götürürdüler bizi. Takım elbiseleri çekip gittik ama hiç bir şey anlamıyoruz, kemanın her çeşidi, her boyu var zannediyoruz. Sonradan öğrendim ki biri viyolonsel, biri viyola, biri kontrbasmış! Adamın biri çubuğunu sallayıp duruyor, şefe gerek var mı, ben de o işi yaparım diye düşünüyorum. Bu adamların asıl işi ne, subay mı, öğretmen mi diye soruyorum. Konsantrasyon da sağlayamıyorum, kemancının saçı kel, öbürünün kaşı şöyle diye kuruyorum.
ALIRIO DIAZ HOCAM OLDU
Bu böyle devam etmedi herhalde?
- Yok, konserlerin birinde Rodrigo'nun gitar konçertosu çalındı ve ben gitara aşık oldum. Meğer çalan en büyük ustalardan Venezuelalı Alirio Diaz'mış. Kendisiyle hemen tanıştım. O günden itabaren görüşmediğim hafta olmamıştır. Hatta ‘‘Ustam Alirio Diaz’’ diye bir kitap da yazdım.
Koskoca bir gitar virtüözü 15-16 yaşında bir çocuğu dikkate aldı yani.
-Aynen öyle. Ona gittim ve ‘‘Gitara aşık oldum, bana ne tavsiye edersiniz’’ deme cüretini gösterdim. Benimle saatlerce konuştu, ‘‘Sen gitara aşık olarak yolu yarılamışsın’’ dedi. Elimden tuttu ve şevk verdi. Bu aldığım en büyük dersti. Turgay Erdener gibi çok değerli bir besteciyle çalışmaya başladım. İstemihan Taviloğlu ve Ali Sevgi'den ders aldım. Bu arada mimarlık fakültesi de bitti. Mimarlık da yaptım. Hatta bir yarışmada mansiyon aldım.
1993'de Fullbright bursuyla ABD'ye gittiniz ve Carnegie Hall'de de olmak üzere onlarca konser verdiniz. Orada klasik gitar ne durumda?
- Zor sorular soruyorsunuz, koskoca Amerika'dan bahsediyoruz! Üç ay New York'ta kaldım, bir araştırma bursuydu. Değişik gitaristlerle tanıştım ve bir standardı yakalamanın o kadar da kolay olmadığını gördüm ama oradaki müzik departmanları sisteminin bütün dünyaya yayıldığını söyleyebilirim.
Klasik gitar bütün dünyada daha çok İspanyollarla anılıyor, neden?
-Araştırdım ama gitarın nerede ne zaman keşfedildiğini bulamadım. İspanya'da gitarın yerleşmesi 18. yüzyıldır. Gitarla ilgili ilk konservatuvar Valencia'da açılmış. Klasik gitar İspanyol değil ama metoduyla ilk ilgilenen, konser salonlarına sokan İspanyollar.
Ülkemizdeki klasik gitar ortamından memnun musunuz?
-Çok ciddi gitarcılarımız, iyi bestecilerimiz var. Ciddi organizasyonlar düzenliyoruz, yurtdışında yarışma kazanan öğrencilerimiz var. Bir örnek vereyim, geçtiğimiz yıllarda Kübalı bir gitarist Van'da konser verecekti. Başlangıçta ayakları geri geri gidiyordu. Bir döndü gözleri yaşlı, ‘‘Hayatımın en güzel konserini verdim’’ dedi. Van 100. Yıl Üniversitesi düzenlemiş konseri, rektör bizzat ilgilenmiş. Gitarist sadece İspanyolca bildiği için İspanyolca bilen bir dost da davet etmiş. Tüm salon nefesini tutarak dinlemiş, ayakta alkışlamış.
Rock müzik dinliyor musunuz, elektrogitar size gürültü gibi mi geliyor?
-Her müziğin gürültü olan şekli var. Rock müziği daha az dinliyorum tabii, o da iyi örnekleri.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN
Popular Classics albümünüz Sony Müzik'in klasik müzik kataloğuna girdi. İnsanı hemen yakalayan popüler parçaları seçmenizin bir sebebi var mı?
-Prodüktör arkadaşım Taylan Günçeli yıllar önce benden gitar dersleri almıştı. Karşılaştığımızda klasik gitarla ilgili bir çalışma yapmak istediğini söyledi. Albümdeki 18 parçadan 15'i gitara yeni başlayanların üzerinde çalıştığı parçalardır. Albümü yaparken gitara ilk başladığım yıllara döndüm. Bu parçaların tamamını çalışmak için 10-12 uzunçalar almam gerekiyordu ve hepsini birden alacak param yoktu. Benim yaşadığım zorlukları genç kardeşlerimiz yaşamasın istedim.
Gitarınızın markası ne?
-Hollanda'da yaşayan Avusturya asıllı Teo Scharpach'ın benim için yaptığı gitar. Bu gitar benim adımı taşıyor, Kanneci.