Girişimcilere altın öğütler

Güncelleme Tarihi:

Girişimcilere altın öğütler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2002 15:12


Gayrimenkul sektörünün duayenlerinden sayılan RE/MAX Avrupa Başkanı William Soteroff çalıştığı ofislere ödüller kazandırmış, 1996'da en başarılı RE/MAX direktörü seçilmiş bir isim. RE/MAX'in sahiplerinin bile referans aldığı Soteroff girişimci olmaya niyetlenenlere 'çok çalışmalısınız ve asla denemekten vazgeçmemelisiniz' diyor. Soteroff'a göre akıllı yatırım yapmak için en uygun sektörler pazarlama ve servis sektörleri...

RE/MAX Avrupa'nın başında bulunan William Soteroff gayrimenkul sektörünün 'guru'larından biri. Sektörü en iyi tanıyan ve tanımlayan isim olarak nitelendiriliyor. 46 yaşındaki Soteroff aslında Türk kökenli. Yıllar önce dedesi Türkiye'den Kanada'ya göçmüş.

Soteroff, üniversitede tarih ve işletme okumuş. Uluslararası bir şirkette 10 yıl çalıştıktan sonra şirketin iflasıyla birlikte işini kaybeden 33 bin kişiden biri olmuş. Bu deneyim iş yaşamına bakış açısını değiştirmiş. Büyük umutlarla girilen uluslararası şirketlerde gençlerin geleceğinin güvende olmadığını anlamış. Bunun üzerine ipleri eline almış. Kendi geleceğini kendisinin belirleyebileceği bir iş seçmeye karar vermiş. Amerika'ya giderek Boston'daki RE/MAX ofisinin başına geçmiş. Dokuz yıl boyunca burada görev yapmış. Bu süre zarfında Boston ofisi üç kere ABD'nin bir numaralı RE/MAX bölge ofisi olmuş. 1996'da RE/MAX International tarafından yılın en başarılı Bölge Direktörü seçilmiş. 2002 başında RE/MAX'in Avrupa merkezi olan Viyana'da görev yapmaya başlamış. Avrupa'daki servis sektörünün çok iyi olmadığını ve gelişmesi gerektiğini düşünmüş.

22 ülkeden sorumlu olan Soteroff her konuyla birebir ilgileniyor. Sorumlu olduğu ülkelerin bölgesel ofisler açmasına yardımcı oluyor, çalışanlara eğitim veriyor, ülkeler arası bilgi akışını sağlıyor, ofis direktörlerinin problemlerini çözüyor. Bir antrenör gibi onları motive ediyor, ya da onlara yanlışlarını gösteriyor. ‘‘Sekiz dokuz yıl önce Boston'daki ofiste yaptıklarım bugün şirketin operasyon yöntemi oldu. Şirket beni bir kaynak gibi görüyor. Çünkü şu an en iyi pratik bilgiye ben sahibim‘‘ diyor. Yalnızca gayrimenkulde değil tüm sektörlerde bireysel girişimcilik ve iş fikirleri konusunda uzman olan Soteroff geçtiğimiz hafta eğitim vermek üzere Türkiye'deydi. Girişimciliğe soyunmak isteyenlere öğütler verdi...

Girişimci olmayı hedefleyenlere neler öneriyorsunuz?

- Birşeyler yapın. Yaptıklarınızın bazıları doğru, bazıları yanlış olacaktır. Eğer evde oturup hiçbir şey için cesaret etmezseniz yanlış yaparsınız. 'Bankacılık sistemi iyi değil, zaten şimdi seçim zamanı, ne yapacağımı da bilemiyorum, ofis açacak yer bulamıyorum' gibi düşüncelere kapılırsanız hiçbir şey olmaz. Benim girişimcilere tavsiyem, alın telefonu elinize tanıdığınız herkese ne iş yaptığınızı anlatın. Genç de olsanız yüzlerce insan tanırsınız. Onlara kendinizden, ailenizden, eğitiminizden bahsedin. Hatta hiç tanımadığınız insanlara gidin ve 'şu alanda kendi işimi kurmak istiyorum, ne düşünüyorsunuz?' diye sorun. Göreceksiniz ki insanlardan çok değerli bilgiler toplayacaksınız. Ya da RE/MAX gibi bu işte tecrübeli bir şirkete giderek danışabilirsiniz.

Bu kişilerden ne gibi bilgiler toplanabilir?

- Gözlerinizi açarsanız birçok bilgi alabilirsiniz. Tek yapacağınız size yardım edebilecek birine gidip elinizdeki bilgileri ona sunmak. Bunların ışığında size ofis kurmanız, eleman seçiminiz, almanız gereken eğitimler konusunda yardımcı olacaktır. Hatta birkaç ofis birden ziyaret edin. Başka ülkelerde bu işler nasıl yürüyor diye bakın, başarılı ve başarısız olan kişilerle konuşun ve bunun sebeplerini araştırın. Girişimcilikte 'yüzde 100 başarının anahtarı' diye bir şey yoktur. 'Bütün bu adımları takip ederseniz kesinlikle başarılı olursunuz' diye de bir tarif olamaz. Başarı bu işi yapan kişiye ve onun ekibine bağlıdır. Her zaman sizden daha iyi olduğunu düşündüğünüz kişileri işe alın. Ve hiçbir zaman 'tamam artık oldu, bundan sonra çok çalışmama gerek yok' diye düşünmeyin.

Bu işte en büyük başarıyı sağlayanların özellikleri nedir?

- Yaptığı işe kendi kişiliklerini koyanlar, olabilecek tüm riskleri minimuma indirenler, yaptıkları iş hakkında mümkün olduğunca çok bilgi toplayanlar ve bunun üzerine haftada en az beş, altı gün çalışanlar... Bu kolay bir iş değildir. Ofisinizi kurarken, mobilyalara, telefon sistemine, fotokopi aletine ve daha birçok şeye ihtiyaç duyarsınız. Bunları bir araya getirmek bile yeteri kadar zor bir iştir. Belli miktarda paranız vardır, gereksiz ve yanlış harcamalardan kaçınmanız gerekir. Paranıza ve zamanınıza mal olacak işler yapmadan önce bu işi bilenlere danışmalısınız.

Doğru kişileri işe almak neden önemlidir?

- Birini işe alırsınız, çünkü o işte iyi olduğunu iddia eder. Ama aslında gerçekten işini iyi yapan kişiler çok azdır. Bu nedenle en iyi elemanları bulmanız gerekir. Eleman aldıktan sonra, onların kendini yetiştirmesine şans tanıyın, eğer oldukları yerde sayıyorlarsa, onları uzun süre tutmayın. Girişimcilik dünyadaki en zor iştir. Özellikle şu sıralar dot com şirketi kurmak iyi bir fikir değil. Buna karşılık servis sektörlerinin çok güvenli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca telekom sektörüne girmekten de kaçınmak gerek. Çünkü böyle bir sektöre çok büyük para akıtmak gerekir. Bu sektörde büyük şirketler zor ayakta kalıyor, genç bir girişimci ne getirebilir? Bu nedenle pazarlama ve servis sektörlerinde iş kurmayı akıllıca buluyorum. Ancak başarının anahtarı her zaman çok çalışmak.

İyi bir girişimcinin hangi özelliklere sahip olması gerekir?

- Girişimcilik için gereken beş önemli özellik vardır. Azim, hayal, istek, azim, azim. Girişimcileri caydıracak, zorlayacak birçok engel var. Ama vazgeçmemelisiniz. İki yaşına bile basmamış bebekleri düşünün. Yerde emekleyerek merdivenlerden çıkmaya çalışırlar. Ayakta bile duramazlar, iki basamak çıkıp geri düşerler, ama asla vazgeçmezler. Çünkü istekleri yukarı çıkmaktır. Hayalleri daha önce görmedikleri bir şey görmektir. Ve azimlidirler. Biz yetişkinler onlara vazgeçmelerini söyleriz. Çünkü deneyimlerimiz sonucu otomatik olarak bunun imkansız olduğunu düşünürüz. İnsanlara hep bazı şeylerin imkansız olduğunu öğretiriz. Girişimciler, bunu unutsun. Yol bloke olmuş olabilir, telefon sisteminiz kurulmamış olabilir, belki lisans alamayacak olabilirsiniz ama vazgeçemezsiniz. Sizi hiçbir şeyin durdurmasına izin vermeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!