Giresun'da toplu mezar kazısı

Güncelleme Tarihi:

Giresunda toplu mezar kazısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2010 19:00

Giresun'un Görele ilçesinde, 1. Dünya Savaşı sırasında 20 Türk gencinin, Rus Ordusunda bulunan Ermeni askerler tarafından kurşuna dizilerek öldürüldüğü iddia edilen yerde toplu mezar kazısı yapıldı.

Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç başkanlığında ilçenin Mahsutlu köyü Dikmetaş mevkisinde yapılan kazı çalışmalarında, Rus işgali sırasında öldürülen gençlere ait olduğu tahmin edilen kemik parçaları bulundu.
Güleç, konu hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, 1. Dünya Savaşı sırasında özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan Rus işgallerinin Görele'ye kadar geldiğini söyledi.
Savaş sırasında Rus işgaline maruz kalan ilçede, Rus Ordusu içinde bulunan Ermeni askerleri tarafından, Müslüman Türk köylerinde yağmalama ve katliamlar yapıldığını ifade eden Güleç, şunları söyledi:
“Bu katliamlardan biri de Mahsutlu köyü Dikmetaş mevkisinde yapılmış. Bu köyden ve çevre köylerden yaklaşık 20-30 Türk genci toplanarak “Size yol yaptıracağız, bu çalışmanın sonunda da para vereceğiz” diyerek çalıştırdılar. Ordu içindeki Tatar askerleri, bu gençlere aslında öldürülmek için getirildiklerini, fırsat bulurlarsa kaçmaları gerektiğini söylediler. Bunun üzerine bu gençlerden bir kısmı kaçmayı başarmış. Kaçmayı başaramayan yaşları 15 ila 20 arasında değişen 20 Türk genci, Mahsutlu köyü Dikmetaş mevkisine gelindiğinde Ermeni askerler tarafından öldürülerek buraya toplu olarak gömüldü.”
Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Karaman da 1. Dünya Savaşı'nda Rus kuvvetlerinin Harşit Vadisi'ne kadar ilerlediğini ve Görele ilçesinin de 18 ay kadar Rus işgali altında kaldığını belirtti.
Bölgede anlatılanlar ve tarihi verilerden yola çıkarak, 2004 yılında tespit ettikleri bölgede kazı yapılması için 6 yıldır beklediklerini ifade eden Karaman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bölgede anlatılanlar ve tarihi verilere göre, işgal esnasında Rus ordusunda yer alan Ermeni askerler, bölgede azınlık statüsünde yaşayan diğer Ermenilerin de kışkırtmalarıyla bazı köylerdeki erkek nüfusları “size yol yaptıracağız ve bunun karşılığında para ödeyeceğiz” söylemleriyle kandırılarak buraya toplayıp kurşuna dizdiler. Bu katliamlar işgal süresince de devam etti. En büyük arzumuz burada yaşanan gerçekleri delilleriyle birlikte ortaya koymak ve buranın bir anıt mezar haline getirilmesini sağlamak.”
Kazı çalışmaları sonucunda bulunan ve iki kişiye ait olduğu sanılan kemiklerin, 1916 yılında yapıldığı iddia edilen katliamla ilgili olduğunun tespit edilmesi halinde kazı çalışmalarına devam edileceği öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!