Güncelleme Tarihi:
Üç ay önce açılan dava iddia makamı ve savunmanın esas hakkındaki görüşlerini bildirmesinin ardından sona ermişti.
Gilani, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari hakkındaki yolsuzluk dosyalarını yeniden açmasını öngören yargıya itaatsizlik ettiği suçlamalarını reddetti.
Gilani hakkındaki hüküm henüz açıklanmadı, ancak altı ay hapis ve görevden alınma da olası kararlar arasında.
Pakistan lideri, cumhurbaşkanının dokunulmazlığının bulunduğunu savunuyor. Kararın açıklandığı duruşma öncesinde mahkeme binasına gelen Gilani, avukatlarının savunmalarından ve Adalet Bakanı'nın mütalaasından tatmin olduklarını kaydetti.
Gilani daha önce eğer suçlu bulunursa istifa edeceğini de söylemişti.
Gilani davası hükümetle, sivil yönetimle gerilim yaşayan ordunun desteklediği yargı arasındaki mücadelenin bir parçası olarak da görülüyor.
Rüşvet almak ve aldığı paraları aklamak için İsviçre bankalarını kullanmakla suçlanan Zerdari ise iddiaların siyasi olduğunu öne sürüyor.
Yüksek Mahkeme, Gilani'nin İsviçre makamlarına başvurarak Zerdari dosyasını yeniden açmaları yönündeki mahkeme kararının gereğini yerine getirmemekle suçlamıştı.
Savunma ise, İsviçre'deki dosyanın İsveçli bir yargıç tarafından takipsizlikle sonuçlandırıldığını, dosyanın yeniden açılmasının haklı bir gerekçesi olmadığını öne sürüyor.
Pakistan'da bir yanda hükümet ile diğer yanda ise ordu ve yargı arasında ciddi bir çekişme yaşanıyor.
Sivil yönetim ordunun darbe yapacağı iddiasını gündeme getirirken, ordu ise bunu reddediyor.
Ordu ve hükümet arasındaki ilişkiler hükümetin ABD'li yetkililere iletilmek üzere hazırlandığı iddia edilen bir not üzerine daha da gerilmişti.
Notta, Pakistan hükümetinin darbe karşısında ABD'den yardım talep ettiği iddia ediliyordu.
Pakistan ile ABD arasındaki ilişkiler de el Kaide lideri Usame Bin Ladin'in Abuttabat kentinde Pakistanlı yetkililerden habersiz düzenlenen bir operasyonla öldürülmesinin ardından bozulmaya başlamıştı.